Tässä tehdään liitos, joka menee 50 mm vastakkaisen tolpan sisään. Ensin tehdään merkki 50 mm:n päähän reunasta kaikille sivuille. Sitten mitataan parrun keskikohta ja siitä 1 cm kumpaankin suuntaan, jolloin tapin leveydeksi tulee 2 cm.
Poikkisuuntaan mitataan 50 mm kummallekin puolelle. Nyt voidaan sahata.Se sujuu helpoimmin käsisahalla, sahaa merkkiin saakka. Nyt sahataan ylimääräinen puuaines pois kummaltakin puolelta. Tässä pitää olla erittäin tarkkana ja sahata pois vain aivan kapea kaistale.
Siisti loput terävällä taltalla niin, että taltan viisto puoli on itseesi päin. Nyt sahataan sivuilta 50 mm, ja sekin sujuu kätevimmin käsisahalla. Tappi on valmis, ja puuseppä mittaa vielä sen pituuden ja leveyden. Tämä mitta siirretään nyt vastakappaleeseen.
Tappi on 20 mm:n levyinen, joten reiän pitää olla saman kokoinen. Tapin pitää olla vastakappaleen keskellä, joten tässä tehdään merkki 75 mm:n levyisen parrun keskelle. Sitten porataan 20 mm:n puuporalla tapin syvyisiä reikiä. Kun on porattu neljä tällaista reikää, ne siistätään taltalla. Tässä pitää varoa, että reistä ei tule liian syviä. Lopuksi tappia viilataan vielä hiukan niin, että se sujahtaa reikään hyvin.
LUE LISÄÄ: Sorvi – puuniilon suosikkilelu
Jos lopputulos näyttää hyvältä, on aika liimata tappi paikalleen. Tähän tarkoitukseen kannattaa käyttää polyuretaaniliimaa, sillä se pitää liitoksen parhaiten paikallaan. Levitä liimaa reilusti, mutta vain tapin päähän. Liitos on valmis ja tällaisenäänkin erittäin luja, mutta jos se joutuu kestämään paljon painoa, sitä voidaan vielä vahvistaa.
Merkitse liitoksen keskikohta ja poraa siihen reikä puutappia varten. Tässä käytetään 16 mm:n puutappia, josta sahataan noin 120 mm:n pätkä, jolloin se ulottuu 100 mm:n parrun läpi ja pistää vielä hiukan esiin kummastakin päästä. Käytä mieluummin mäntyä kuin kovaa puuta. Mänty nimittäin laajenee hiukan kostuessaan, ja siksi liitoksesta tulee todella pitävä. Kovapuu ei laajene samalla tavalla.
Poranterän on oltava samankokoinen kuin puutapin. Teroita tapin päätä hiukan, levitä siihen reilusti polyuretaaniliimaa - ja pursota sitä myös reikään. Lyö tappi reikään niin, että pistää hiukan esiin kummastakin päästä. Anna liiman kuivua ennen kuin jatkat työtä.
Sahaa esiinpistävä pätkä pois hienoteräisellä käsisahalla.Käännä toisin päin ja sahaa toinenkin pätkä pois. Vahva tappiliitos on valmis. Vain tapin pää jää liitoksesta näkyviin, mutta sitäkään ei juuri huomaa, kun puu maalataan tai käsitellään värillisellä puunsuoja-aineella.