Tee Itse -kurssi: Naulauslevyt

Kun kokoaa puurakenteet naulauslevyillä, säästää aikaa. Rakenteistakaan ei tule sen heikompia – vaan itse asiassa paljon vankempia. Varsinkin silloin, jos ei ole kovin kokenut rakentaja. Opi, mitä levyjä pitää käyttää, ja miten.

Mikään ei ole niin mukavaa kuin selvitä työstä puolta nopeammin. Varsinkin, kun työn laatu ei kärsi tästä lainkaan. Naulauslevyjä käyttämällä säästää yli puolet ajasta ja työstä, joka kuluisi perinteisiä vanhan ajan tappi-, lovi-, lehti-, yms. liitoksia käytettäessä.

Kiersimme rakennustarvikeliikkeissä ja keräsimme koko joukon naulauslevyjä, joiden käyttöön perehdymme tällä kurssilla. Useimmat levyistä ovat varmasti tuttuja, jotkut toiset ehkä mietityttävät, mihin niitä on tarkoitus käyttää.

LUE LISÄÄ: Kulmarauta: Rakenna kulmaraudoilla

Käytä levyjä oikein

Kaikille levyille on yhteistä se, että niiden asennusta ohjaa muutama sääntö. Niillä taataan, että levyt toimivat parhaalla tavalla, ja varmistetaan myös se, että ne eivät toimisi juuri päinvastoin kuin niiden on tarkoitettu ja heikennä puurakennetta. Monet esimerkiksi luulevat, että kaikki reikälevyn reiät pitää täyttää nauloilla.

Näin ei pidä tehdä, sillä tällöin on vaarana, että puun pääty halkeaa, eivätkä naulat enää pidä sen jälkeen. Nämä ja monet muut ohjeet käydään läpi tällä kurssilla. Lisäksi näytämme monia käytännön harjoituksia, joista on paljon iloa koottaessa esimerkiksi leikkimökin kattorakenteita.

Kurssilla käydään myös läpi tolppien pystyttäminen perustusten alasidepuiden päälle ja liitosten tukeminen kulmalevyillä. Lisäksi jatkamme palkkia reikälevyllä. Kuusiosaisella kurssilla siis tapahtuu paljon - oppimisen iloa!

Opit nämä asiat Tee Itsen naulauslevykurssilla

Kurssi julkaistiin Tee Itse -lehdessä vuonna 2010. Kurssissa on 6 osaa ja 22 sivua:

  • Osa 1: Rakenna levyillä Piirros paljastaa, missä ja miten joitakin tavallisimpia naulauslevyjä käytetään.
  • Osa 2: Kulmalevyt Tässä esittelemämme kulmalevyt ovat useimmille tuttuja. Niitä pitää kuitenkin käyttää oikein, jotta vaja tai autokatos ei jonakin päivänä romahda.
  • Osa 3: Palkkikenkä Rakenteeltaan matalat, erityisen vahvat puuliitokset voidaan toteuttaa myös ilman työläitä lapa- ja loviliitoksia. Palkkikenkä helpottaa elämää.
  • Osa 4: Pilarikenkä Pilarikengälle on paljon käyttöä. Se tukee tolppia, pihavajoja ja puuterasseja, jotta ne kestävät pidempään. Kun tolpat saadaan kengillä nostettua irti maasta, vältytään laholta ja maakosteudelta. Jos tolppa joudutaan uusimaan, työ ei vaadi kaivuutöitä.
  • Osa 5: Erikoislevyt Erikoislevyt eivät ole kulmalevyjä eivätkä palkkikenkiä. Katso, mihin ja miten joitakin erikoislevyjä voi käyttää.
  • Osa 6: Levyt rakenteiden jäykistämiseen Jos rakennat katon kattotuolin varaan ja ilman aluskattoa, kattorakenne pitää jäykistää tuulta vastaan.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puutyöt