Näin teet tyylikkäät sinkkaliitokset

Sinkkaliitos on tyylikäs ja todella kestävä puuliitos. Sen tekemiseen ei tarvita ruuveja tai muita kiinnikkeitä, sillä osat pysyvät yhdessä liitoksen rakenteen ansiosta. Sinkkaliitos sopii etenkin kalusteisiin, laatikoihin, kaappeihin ja pöytiin. Sinkkaliitos näyttää monimutkaiselta, mutta sen tekemiseen tarvitaan vain tarkkaa otetta ja muutama tavallinen käsityökalu.

Sinkkaliitos

VAHVUUTTA: Tappien muoto tekee liitoksesta erittäin vahvan. Ruuveja ja kiinnikkeitä ei tarvita, pelkkä liima riittää.

LOVIOSA – MERKITSEMINEN JA VEISTÄMINEN

Sinkkaliitoksella yhdistettäviä puita kutsutaan loviosaksi ja tappiosaksi. Tappien paikat mitataan levyn keskeltä molempiin suuntiin. Nyrkkisäännön mukaan sinkkaliitoksesta tulee mahdollisimman siisti, kun tapin pituus vastaa puun paksuutta. Tapin yläosan pitää olla kaksi kertaa leveämpi kuin tapin juuren.

Reunimmaisten tappien pitää olla vähintään puolikkaan tapin levyisiä. Tappien kulman pitää olla noin 15 astetta, ei ainakaan loivempi.

Sinkkaliitoksen mittaaminen ja merkitseminen kannattaa aloittaa loviosasta. Kun loviosa on valmis, sitä voi käyttää tappiosan piirtämiseen.

LUE LISÄÄ: Upeat puusepänliitokset ilman rautoja

1. Mittaa ja merkitse tappien syvyys. Piirrä suorat viivat levyn molemmille puolille. Merkitse keskikohta ja piirrä ensimmäinen tappi kääntökulman avulla. Tarkista mittaamalla, että jako on sopiva.

2. Viivoita irti veistettävät osat. Purista levynpalanen kunnolla kiinni työpöytään ja sahaa osat irti pienihampaisella sahalla. Tärkeää! Sahaa aina viivan pois veistettävältä puolelta.

3. Tee loven juureen pari milliä syvä kohtisuora viilto. Käytä terävää veistä, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman siisti ja tiivis.

4. Aseta taltan litteä puoli poistettavan osan päälle ja lyö terä 3–4 milliä puun sisään. Pidä talttaa hieman kallellaan, jotta loven pohja syvenee puun keskikohdan suuntaan.

5. Käännä taltan litteä puoli ylöspäin ja poista puuta pinnasta alkaen. Pidä talttaa loivassa kulmassa ja veistä lovet. Veistä syvyyssuunnassa puoliväliin asti ja viimeistele lovet levyn toiselta puolelta.

TAPPIOSA – MERKITSEMINEN JA VEISTÄMINEN

1. Kiinnitä loviosan taakse apulauta. Kohdista laudan yläreuna tappien pohjan linjaan. Aseta puristimen ja levyn väliin pieni puukapula, jotta puristin ei paina koloa levyyn.

2. Purista tappiosa kiinni apulaudan päälle reikäosaa vasten. Piirrä tappien ääriviivat lovien läpi levyn päähän.

3. Piirrä levyn molemmille puolille kohtisuorat viivat päätyviivojen kohdalle. Käytä apuna suorakulmaa ja viivoita poistettavat kohdat.

4. Sahaa pienihampaisella sahalla ääriviivan viivoitettua reunaa pitkin. Veistä viivoitetut osat irti samalla tavalla kuin loviosasta.

OSIEN YHDISTÄMINEN

1. Kokeile, sopivatko osat tiiviisti yhteen. Katso hyvässä valossa, mistä kohdasta pitää poistaa lisää puuta. Viivoita ylimääräinen puu ja veistä se pois taltalla.

2. Levitä loviosaan reilusti puuliimaa. Lyö osat tiukasti kiinni toisiinsa ja pyyhi ylimääräinen liima pois. Hio liitos tasaiseksi, kun liima on kuivunut.

Tarvittavat työkalut

Piirtomitta (1) on loistava työkalu reunan suuntaisten viivojen piirtämiseen. Piirtomittojen hinnat alkavat noin 20 eurosta. Piirtomitat voivat näyttää hyvin erilaisilta, mutta niitä voi käyttää samaan tarkoitukseen. Työhön tarvitaan myös terävä taltta (2). Käytä sopivan kapeaa mallia.

Vinojen viivojen piirtämiseen tarvitaan kääntökulma (3), jonka kulman voi lukita. Sen avulla on helppo piirtää yhtä vinot viivat joka paikkaan. Pienihampaista sahaa (esim. vanerisaha)(4) tarvitaan tappien ja lovien sahaamiseen.

Sinkkaliitos: Tarvittavat työkalut
  1. Piirtomitta
  2. Taltta
  3. Kääntökulma
  4. Pienihampainen saha

Muut lukevat juuri nyt …