Sinkkaliitos

VAHVUUTTA: Tappien muoto tekee liitoksesta erittäin vahvan. Ruuveja ja kiinnikkeitä ei tarvita, pelkkä liima riittää.

LOVIOSA – MERKITSEMINEN JA VEISTÄMINEN

Sinkkaliitoksella yhdistettäviä puita kutsutaan loviosaksi ja tappiosaksi. Tappien paikat mitataan levyn keskeltä molempiin suuntiin. Nyrkkisäännön mukaan sinkkaliitoksesta tulee mahdollisimman siisti, kun tapin pituus vastaa puun paksuutta. Tapin yläosan pitää olla kaksi kertaa leveämpi kuin tapin juuren.

Reunimmaisten tappien pitää olla vähintään puolikkaan tapin levyisiä. Tappien kulman pitää olla noin 15 astetta, ei ainakaan loivempi.

Sinkkaliitoksen mittaaminen ja merkitseminen kannattaa aloittaa loviosasta. Kun loviosa on valmis, sitä voi käyttää tappiosan piirtämiseen.

LUE LISÄÄ: Upeat puusepänliitokset ilman rautoja

Tarvittavat työkalut

Piirtomitta (1) on loistava työkalu reunan suuntaisten viivojen piirtämiseen. Piirtomittojen hinnat alkavat noin 20 eurosta. Piirtomitat voivat näyttää hyvin erilaisilta, mutta niitä voi käyttää samaan tarkoitukseen. Työhön tarvitaan myös terävä taltta (2). Käytä sopivan kapeaa mallia.

Vinojen viivojen piirtämiseen tarvitaan kääntökulma (3), jonka kulman voi lukita. Sen avulla on helppo piirtää yhtä vinot viivat joka paikkaan. Pienihampaista sahaa (esim. vanerisaha)(4) tarvitaan tappien ja lovien sahaamiseen.

Sinkkaliitos: Tarvittavat työkalut
  1. Piirtomitta
  2. Taltta
  3. Kääntökulma
  4. Pienihampainen saha