Kipsilevyn leikkaaminen

HELPPOA: Kipsilevy on monella tavalla muita rakennuslevyjä helpompi materiaali. Suurin osa töistä onnistuu käsityökaluilla.

VINKKI: KATTOON ASTI

Sekä uusiin seiniin että vanhojen seinien pintaan kannattaa ostaa kipsilevyjä, jotka yltävät lattiasta kattoon asti. Pitkät levyt vähentävät leikattavien levyjen määrää, eikä levyihin tule vaikeasti tasoitettavia, reunaohentamattomia vaakasaumoja.

Lopputulos on siistimpi, sillä reunaohentamattomien vaakasaumojen tasoittaminen on vaikeaa. Jos seinät ovat niin korkeat, että levyjä on pakko jatkaa, voit käyttää joka puolelta ohennettuja, ensisijaisesti kattoon tarkoitettuja kipsilevyjä.

KUITUKIPSI: NÄIN LEIKKAAT LEVYT

Vahvat kuitukipsilevyt sopivat mainiosti seiniin, joille on tarkoitus ripustaa jotain painavaa. Yksikin kerros kuitukipsiä riittää. Levyn sahaaminen on kuitenkin tavallista kipsiä vaikeampaa. .

Kipsilevyn leikkaaminen

Sahaa kuitukipsilevy aluksi lähes kokonaan poikki upotussahalla. Jätä levyä ehjäksi puoli senttiä, ja halkaise levy taitamalla. Työstä syntyy paljon pölyä, joten liitä sirkkeli pölynimuriin tai sahaa levy ulkona.

Kipsilevyn leikkaaminen

LUE LISÄÄ: Valitse oikea kipsilevy

KIPSILEVYJEN LEIKKAAMISEEN TARVITTAVAT TYÖKALUT

1. MATTOPUUKKO Terävä mattopuukko ja paksu terä katkaisevat myös erikoiskovat kipsilevyt. Vaihda terä usein, sillä se tylsyy nopeasti ja repii kipsiä leikkaamisen sijaan.

2. LEVYSUORAKULMA Levysuorakulma tai T-viivain helpottaa ja nopeuttaa levyjen leikkaamista. Levysuorakulmaa voi käyttää myös levyjen mittaamiseen. Voit käyttää leikkaamiseen myös pitkää suorakulmaa, mutta levysuorakulma on yhtä aikaa sekä mitta että suorakulma. Levysuorakulmat sopivat usein kaikkien rakennuslevyjen katkaisemiseen.

3. PISTOSAHA, KÄSISAHA JA REIKÄSAHA Suorat linjat on helppo katkaista mattopuukolla. Kaarevat muodot voi sahata esimerkiksi pistosahalla, johon on kiinnitetty tavallinen puuterä. Pienet viilaukset on helppo tehdä käsisahalla tai multicutterilla. Kuppiterä eli reikäsaha sopii parhaiten pistorasiaa varten porattavan reiän tekemiseen.

4. KIPSIHÖYLÄ Kipsihöylä on hyvä lisä työkaluvalikoimaan. Se liikkuu kevyesti levyn reunaa vasten ja poistaa reunoilla olevat rosot tehokkasti.