Levyliitokset lamelleilla

Kahden levyn liittäminen yhteen tarkasti ja tiiviisti on vaativa tehtävä. Lamellijyrsin ja lamellit helpottavat työtä.

Lamellijyrsimellä ja lamelleilla (kekseillä) voi koota levyt reuna reunaa vasten ilman, että liitos näkyy.

Johdanto

Levyt on usein tarpeen yhdistää reunatusten, esim. kun pöytätasot sahataan jiiriin tai ikkunalaudasta halutaan leveämpi. Liitoksen pitää kestää, eikä se saa näkyä, joten tarvitaan tarkka ja vahva liitos. Perinteisesti tehtävä on toteutettu pyöreillä puutapeilla, mutta niitä on hieman hankala upottaa ja kohdistaa täysin tarkasti.

Lamellit voi upottaa pöydänreunaan äärimmäisen tarkasti nerokkaan lamellijyrsimen avulla. Laitteiden hinnat ovat viime vuosina pudonneet sen verran, että laadukkaan jyrsimen saa nykyään jo reilulla 50 eurolla.

LUE LISÄÄ: Opi käyttämään lamellijyrsintä 5 minuutissa

Ohjeet

01
Toimi näin 9 Vaihe

1

Laske jyrsimen etulevy alas. Se asetetaan 90 asteen kulmaan, ja sitä käytetään jyrsinnän ohjaukseen.

2

Säädä jyrsintäkorkeus. Tässä jyrsitään lamellille tilaa levyreunan keskelle. Täysin keskelle ei ole pakko osua, mutta jyrsintäsyvyyden pitää olla sama molemmissa levyreunoissa.

Laita levyyn merkki, niin tiedät, kumpi puoli levystä tulee ylöspäin.

3

Säädä jyrsintäsyvyys. Kaikkien valmistajien lamellijyrsimet voi säätää vähintään kolmen eri lamellikoon jyrsintäsyvyyteen 0-10 ja 20. Valitsemme lamellikooksi 20.

4

Vedä levykappaleisiin poikkiviivat. Levyjen vastatusten tuleviin reunoihin teh-dään lamelleille kohdistusmerkit 20-25 mm molempien levyjen reunasta sisäänpäin, jotta urat tulevat levyihin tarkasti vastakkain.

Jos jyrsittäviä levyjä ja uria on useita, ne kannattaa merkitä numeroin tai kirjaimin.

5

Sijoita jyrsimen kohdistusmerkki tarkasti viivalle. Käynnistä jyrsin ja paina terää eteenpäin. Terä palautuu automaatti-sesti laitteen sisään, kun terää ei enää paineta. Jyrsi urat molempiin levyihin.

6

Laita uriin reilusti liimaa. Voit hankkia suuttimella varustetun liimaputkilon, kuten kuvassa, tai painaa liimaa uriin hammastikun auulla.

7

Laita myös levyn reunoihin reilusti liimaa. Liimaa pitää olla niin paljon, että sitä puristuu ulos, kun levyt kootaan yhteen.

8

Paina lamellit jyrsittyihin uriin. Levyt on helpoin koota, jos lamellit on laitettu keskelle uria. Nyt levyt voidaan työntää yhteen.

9

Paina lamellit vastakkaiseen levyreunaan ja kiristä ruuvipuristimia, kunnes liimaa valuu ulos. Levyjen reunat ovat täysin samassa tasossa. Liitosta ei huomaa kevyen hionnan jälkeen.

Pyyhi ylipursuava liima liinalla pois ennen kuin se kuivuu.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puutyöt