Tee Itse -kurssi: Kulmaliitokset

Kehyksiä, laatikoita, pöytätasoja ja paneeleita yhdistää ainakin yksi asia: ne on kaikki koottava kulmistaan yhteen. Mutta ei ole lainkaan yhdentekevää, miten kulmat kootaan. Kurssillamme opit tekemään parhaat liitokset.

Kulmaliitoksen on ennen muuta oltava niin vahva ja kestävä, että se vastaa sen tarvetta ja tarkoitusta. Taulunkehyksen ei tarvitse kestää yhtä paljon kuin kirjahyllyn tai autotallin, joten näiden kulmien liitostavoissakin on vastaavasti paljon eroa. Myös liitoksen ulkonäöllä on merkitystä.

Naulauslevy ja kultakehys eivät kuulu yhteen, ja jos kirjahylly on tehty arvokkaasta jalopuusta, sitä ei vain koota yhteen kiireellä vaan kulmien liitokseen uhrataan puutavaran laatua vastaava määrä aikaa ja huolta.

Näytämme tällä kurssilla erilaisia tapoja tehdä yksinkertaisia, vaikeita, nopeita ja upeita kulmaliitoksia. Emme esittele valmiita tuotteita vaan keskitymme esittelemään liitoksissa käytettävää tekniikkaa, vaihe vaiheelta. Aloitamme helpoista ratkaisuista ja kasvatamme vaikeusastetta vähitellen.

Opit nämä asiat Tee Itsen kulmaliitoskurssilla

Kurssi julkaistiin Tee Itse -lehdessä vuonna 2008. Kurssissa on viisi osaa ja 14 sivua:

  • Osa 1: Näin kulmat liitetään Kehyksiä, laatikoita, pöytätasoja ja paneeleita yhdistää ainakin yksi asia: ne on kaikki koottava kulmistaan yhteen. Mutta ei ole lainkaan yhdentekevää, miten kulmat kootaan. Kurssillamme opit tekemään parhaat liitokset.
  • Osa 2: Ruuveilla ja liimalla Jos liitos on joka tapauksessa tarkoitus paklata ja maalata, on lähes turhaa haaskata aikaa taiteellisiin yksityiskohtiin. Riittää, että liitos täyttää tehtävänsä.
  • Osa 3: Piilotetut liitokset Tällä oppitunnilla yhdistämme kulmat tapeilla, Sekä tavallisilla pyöreillä tapeilla että erityisillä litteillä tappilevyillä, joita kutsutaan lamelleiksi.
  • Osa 4: Näkyvät liitokset Tällä oppitunnilla välttämättömyys muuttuu hyveeksi. Korostamme kulmaliitosten tapituksia vastavärien ja sormiliitosten avulla.
  • Osa 5: Hyllyt ja tasot Kulmittain liitetyt hyllyt, pöytälevyt ja baaritiskit näyttävät hienoilta. Oikeilla työkaluilla voit itse työstää näitä ammattilaisliitoksia.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puutyöt