Kahden levyn vahva liitos

Yksi vahvimmista keinoista yhdistää kaksi levyä reuna reunaa vasten on irrallisen ponttilistan käyttö. Asiantuntija näyttää, miten se tehdään.

Johdanto

Näin se tehdään!

Vaikka liimaisi mahdollisimman huo-lellisesti kaksi puulevyä reunoistaan yhteen, liitoksesta ei tule tarpeeksi kestävää. Lisäksi märkää liimaliitosta on äärimmäisen vaikea hallita.

Liitoksen voi myös tapittaa, mutta puutap-pien vaatimia reikiä on vaikea porata liitoksen molempiin sivuihin tarpeeksi tarkasti. Lamel-lit ovat niin ikään loistava ratkaisu, mutta ne vaativat lamellijyrsimen käyttöä, sillä lamelien urat voi työstää vain sen avulla.

Onneksi levyreunaan voi jyrsiä urat myös yläjyrsimellä ja levyurajyrsinterällä. Uriin voi liimata listan (irtopontin). Asiantuntijamme näyttää menetelmän, jolla voidaan luoda kestävä ja lähes näkymätön liitos.

Ohjeet

01
Tee näin 9 Vaihe

1

Käytä yläjyrsintä ja huullosterää. Huullosteriä on erikokoisia. Kuvassa on 4 mm leveä huullos, joka on 10 mm syvä. Kuulalaakeri ohjaa terää kappaleen reunaa pitkin.

2

Jyrsi samalta puolelta levyä. Tee levyihin merkit, jotta jyrsit levyt samalta puolelta. Näin levyjen urat tulevat tarkasti vastakkain. Sillä ei ole merkitystä, onko ura tarkalleen levyreunan keskellä.

3

Säädä jyrsinsyvyys ja lukitse se. Käynnistä yläjyrsin ja ohjaa huullosterää sivuttain levyreunaa vasten.

4

Tarkista uran syvyys. Liitoksen pitää olla täysin tiivis, reuna reunaa vasten, joten irtopontista tehdään hieman urien syvyyttä kapeampi. Tässä urien syvyys on 20 mm ja irtopontin leveys 18 mm.

5

Tee koeliitos. Tarkista, että levyreunat voi puristaa tiiviisti yhteen, ja että ne ovat tarkalleen samassa tasossa.

6

Laita kumpaankiin uraan puusepänliimaa. Liimaa ei saa olla liikaa. Jos sitä tulee liikaa, levyreunoja voi olla vaikea puristaa yhteen.

7

Paina ponttilista toiseen uraan. Pursota vana puusepänliimaa uran molemmin puolin olevaan levyreunaan. Nyt voit liittää levyt yhteen.

8

Liitos voidaan tehdä. Kaksi uraa ovat tarkasti vastakkain, ja niihin jää juuri sopivan kokoinen tila ponttilistalle, kun levyt on työnnetty yhteen.

9

Näin! Paina levyt yhteen puristimilla, poista ylimääräinen liima ja hio kevyesti, kun liima on kuivunut. Näin liitoksesta muodostuu vahva, mutta näkymätön kahden levyn liitos.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Puutyöt