Johdanto
Ohjeet
01
Sormiliitokset
3
Vaihe
Sormiliitos on kolmesta liitoksestamme yksinkertaisin sekä työstön että periaatteen osalta. Se muistuttaa hieman ristiin asetettuja sormia. Liitosta kutsutaan myös litsiliitokseksi.
Sormiliitos ei liiku poikittaissuunnassa, ja vaikka se ei ole yhtä vahva vetoa vas-taan kuin sinkkaliitos, suuri liimapinta kuitenkin varmistaa liitoksen vahvuuden. Liitosta käytetään usein hienoissa vanerista valmistetuissa laatikoissa yms.
Aloitamme tästä, vaikka tämän liitoksen tekemiseksi joutuu ostamaan ylimää-räisen mallinneen laitetta varten. Sormiliitokset on nimittäin erittäin helppo jyrsiä. Toisiinsa lomitettavat kaksi reunaa puristetaan yhteen ja jyrsitään yhdellä kertaa.
8 mm:n sormiliitosmallinnetta käytettäessä kappaleen paksuus voi olla 8-15 mm. Säädä jyrsinsyvyydeksi sivujen paksuus + lyijykynäviivan paksuus.
Purista sivut pystyyn etupuristimen (F) taakse. Toista sivua limite tään sinisen rajoittimen (B) avulla. Rispaantu misen ehkäi se miseksi taakse laitetaan tukipala (M).
Kiristä mallinne (S) niin, että reu nim-maisista tapeista tulee yhtä leveät. Aseta jyrsintäsyvyys merkkiviivasi mu kaan ja jyr si kopiointirenkaan liikkuessa mallinneessa.
02
Puolipeittosinkkaus
9
Vaihe
Puolipeittosinkkaus sisältyy puusepän perustaitoihin. Tämä oli perintei-nen vetolaatikoiden etusivun liitostapa aikaan, jolloin oli erityisen hienoa, että puuseppä pystyi hyödyntämään sinkkaliitoksen vahvuutta ilman, että liitos näkyi etupuolelta. Nykylaitteilla näitä monimutkaisia tappeja ei käytännössä ole yhtä yksinkertaista työstää kuin sormiliitoksia. Lisäksi jyrsinterän pyöreä jälki katoaa, kun kappaleet puristetaan yhteen.
Vakiomallinne 12,7 mm:n puolipeittosinkkausta varten sopii paksuuksiin 12-20 mm. Voit koota kehyksiä tai laatikoita, joissa on tilaa vain kahdelle tai kolmelle tapille, ja laatikoita, joiden liitokset ovat jopa 30 cm pitkiä.
Säädä jyrsintäsyvyys tarkasti, kun olet asentanut kopiointirenkaan ja jyrsinterän. Jos säädät sen vähän kin väärin, liitoksesta tulee joko liian tiukka tai liian väljä.
Aseta vaakasivu laitteen yläpu ristimen (T) alle. Paina sitä vasem malle rajoitinta (B) vasten. Aseta puulevy mer kin tä A1 ylöspäin. Kiristä puristinta kevyesti.
Aseta pystysivu etupuristimen (F) alle merkintä B1 ulospäin. Paina sitä vasemmalle rajoitinta vasten. Kiristä, kunnes sivut ovat tarkasti samassa tasossa.
Aseta mallinne (S) kahden sivun päälle ja kiristä se kiinni. Varmista, että uloimmat tapit ovat yhtä leveitä kummassakin päässä.
Nyt voit alkaa jyrsiä. Sinkkausterää, jonka sivut ovat 104 ° viistoja, kuljetaan vain sivusuunnassa suoraan puuhun, joten syvyyden tulee olla säädetty jo alusta alkaen.
Jyrsimme oikealta vasemmalle. Tämä on vastoin normaalikäytäntöä, mutta toimii parhaiten, eikä puu näin ris paan nu. Jyrsi pari kertaa, kunnes reuna näyttää siistiltä.
Annamme kopiointirenkaan seurata tarkasti mallinnetta samalla kun jyrsinterä siistii tapit ja lovet.
Kiinnitä seuraavat kaksi kulmaa, tässä niitä työnnetään oikealle rajoitti-mia vasten. Seuraa merkintöjä ja ohjeita. Neljän kierroksen jälkeen laatikon voi koota.
03
Tavallinen sinkkaliitos
8
Vaihe
Perinteisessä sinkkaliitoksessa tapit näkyvät molemmin puolin liitosta. Liitos on puusepälle yksinkertaisempi työstää kuin puolipeitto-sinkkaus, mutta perinteisen liitoksen työstäminen sinkkauslaitteessa on hiukan monimutkaisempi tehtävä ja vaatii sekä urajyrsinterän että sinkkausjyrsinterän omine kopiointirenkaineen. Tavallista sinkkaliitosta varten tarvitaan tämän vuoksi myös kaksi erilaista mallinnekuviota, ja työhön sisältyy ei vain neljä, vaan kahdeksan työvaihetta.
Kaksi sivua tapinlovineen, esimerkiksi tämän kirjahyllykön päätykap-paleissa, jyrsitään urajyrsinterällä mallinneen viistolovipuolelle. Kaksi muuta sivua, hyllykön ylä- ja alaosat, jyrsitään sinkkausjyrsinterällä sen jälkeen, kun mallinne on käännetty niin, että suorareunainen lovi osoittaa eteenpäin. Tällä sarjalla voi jyrsiä 8-17 mm:n paksuuteen.
Kiinnitä mallinne (S) niin, että viis to lovet ovat eteenpäin, niin voit jyrsiä lovet. Kiristä sivu pystyasentoon ja lai ta sen taakse tukipala (M) rispaantumisesteeksi.
Asenna ruskeat rajoittimet lait teen vasemmalle ja oikealle sivulle valmiiksi ohjaamaan diagonaalisesti vastak kaiset kulmat paikalleen toisiaan vasten.
Viillä merkkiviiva rispaantu mien ehkäisemiseksi jyrsinterän syvimpään kohtaan. Syvyyden pitäisi vastata sivun paksuutta + lyijkynäviivaa.
Jyrsi tapinlovet urajyrsinterällä antamalla kopiointirenkaan seurata mallinnetta. Tapin lovet on jaettu niin, että molempiin reunoihin jää yhtä leveät tapit.
Kun tapinlovet ovat valmiit, käännä mallinne. Yläjyrsimen kopiointi rengas ja jyrsinterä vaihdetaan, nyt käytämme sinkkausjyrsinterää.
Sinkkajyrsinterän syvyys säädetään urajyrsinterällä jyrsittäessä käyttämämme tukipalan avulla. Tarkista syvyys myös paksuusmerkintöjesi mukaan.
Tapit jyrsitään sinkkajyrsinterällä samaan tapaan kuin puolipeittosinkkaliitoksessa: kiristys pystyyn tukipalaa vasten, ensin vasemmalle, sitten oikealle.
Materiaalit
Sormiliitoksiin käytetään 11,1 mm:n kopiointirengasta ja 8 mm:n urajyrsinterää.
Puolipeittosinkkauksiin käyte-tään 15,8 mm:n kopiointir engasta ja 12,7 mm:n sinkkausjyrsinterää.
Aidot sinkkaliitokset vaativat kahta jyrsin teräsarjaa: 11,1 mm:n kopioint i-renkaan 8 mm:n urajyrsinterällä ja 15,8 mm:n kopiointirengasta 12,7 mm:n sinkkausjyrsinterällä.