Johdanto
Ohjeet
01
Holkkalistat
4
Vaihe
Sahaa ensin toinen listoista tavalliseen 45 asteen jiirikulmaan. Sahaa tämän jälkeen ohuella lehtisahanterällä pitkin kaarevaa linjaa, jonka jiiriviilto teki listan päällipintaan. Viilto pitää tehdä listaan suoraan kulmaan.
Käännä lista ja sahaa suoraan alaspäin kaarevaa viiltoa kohti. Näin syntyy lovi, joka näkyy listan pohjassa kuvissa 3 ja 4.
Tältä kaareva viilto näyttää ulospäin, kun se on valmis. Huomaa pohjassa oleva lovi, joka tehtiin työvaiheessa 2.
02
Jalkalistat
5
Vaihe
Sahaa ensin toinen lista suoraan kulmaan ja toinen 45 asteen kulmaan. Sahaa jiiriin sahattuun listaan pistosahalla suoraan kulmaan etupuolelta, jolloin ”puukolmio” sahautuu lähes irti. ÄLÄ sahaa kokonaan läpi. Keskeytä sahaaminen 4 mm ennen kuin olet sahannut koko listan läpi.
Sahaa päädystä sisäänpäin, niin saat tehtyä ”puisen kannen” listan yläreunaan. Kannen pitää olla noin 4 mm paksu. Jos siitä tehdään liian ohut, se saattaa murtua.
Aseta ”lippa” sen listan päälle, joka tulee vain seinää vasten ja piirrä lipan rajat listaan. Sahaa tämän jälkeen katkoteräveitsellä viivaa pitkin ennen kuin talttaat palan pois terävällä taltalla.
Talttaa merkitty alue pois 4 mm:n syvyyteen. Talttaa ensin pystyyn suoraan alaspäin ja sen jälkeen varovasti sivulta sisäänpäin. Hio tarvittaessa talttaamasi pinta täysin sileäksi.
Piirustus
Holkkalistat
Sisäkulmat asetetaan vastakkain. Tämän menetelmän etuna on, että kulmaliitoksia ei näe juuri lainkaan yläpuolelta. Samalla vältytään jiirikulman aukeamiselta puun eläessä. Puusepän ratkaisu vaatii hieman näppäryyttä ja erityisen lehtisahanterän, jos käytettävissä ei ole perinteistä kuviosahaa, jollaista käytämme tässä työssä. Työstettäväksi tulee vain toinen yhdistettävistä listoista, toinen listoista sahataan suoraan kulmaan.
Ulkokulmat kootaan tavallisesti jiiriin, siiis tavalliseen 45 asteen viistokulmaan, joka kootaan 90 asteen suorakulmaksi.
Toinen lista sahataan ensin 45°:n kulmaan kuten tavallinen jiiriliitos.
Sahaa sitten lista suoraan kulmaan ja seuraa kaarevaa linjaa (A) 45°:n viilto-linjan jälkeen. Sahaa pohjaan lovi (B), jotta lista voidaan työntää toisen listan päälle.
Toinen lista sahataan 90°:n kulmaan.

Jalkalistat
Sisäkulmat piiloliitoksin. Sisäkulmat voidaan hyvin kootaan jiiriin, mutta liitos jää helposti näkyväksi yläpinnaltaan, varsinkin jos se ei ole täysin tiivis. Seinä-kulmaus on nimittäin harvoin tarkalleen 90 astetta. Tämän vuoksi puuseppä työstää usein piilojiirin, joka peittää liitoskohdan täysin, kun jalkalistaa katsotaan ylhäältä päin. Vain toinen kahden jalkalistan päädystä osuu kulmaan. Jiiri pitää sahata ennen piilojiirin työstä-mistä. Toinen lista tuetaan vain seinää vasten.
Ulkokulmat kootaan tavalliseen jiirikulmaan varmistaen kuiten-kin, että kulma todella on 90 astetta. Muussa tapauksessa voi hyö-dyntää kulmanpuolitusniksiä, josta kerromme viereisellä sivulla.

Tee näin, jos kulmat ovat vinot
Usein seinien kulma ei ole täsmälleen 90 astetta, olipa kyseessä sisä- tai ulkokulma. Jo pienetkin ja sinänsä näkymättömät rakentamisvaiheen epätarkkuudet ai-heuttavat sen, että useimmat seinäkulmat ovat hieman yli tai alle 90 astetta. Voit siis sahata täysin tarkasti 45 asteen jiirikul-maan ja silti huomata, että jalka- tai varjolistat irvistävät. Ongelmista selviää tietysti saumamassalla ja maalilla, mutta jos haluat tehdä hieman pidemmälle vievän ratkaisun (tai jättää listat maalaamatta), tarvitset kulman puolituslinjan. Tämä kuulostaa hankalammalta kuin se on, sillä käytännössä tehtävään tarvitaan vain pari viivaa ja jiirikulmaan sovitus.
Ulkokulma: Aseta suora lauta (A) tai vesivaaka seinän (B) vierustalle ja vedä merkkiviiva laudan ulkoreu-naa pitkin. Siirrä lauta sitten toiselle seinälle (C) ja piirrä jälleen merkkiviiva.
Vedä viiva (D) siitä kohdasta, jossa linjat kohtaavat, ulkokulmaan. Tämä on ns. kulman-puolituslinja.
Aseta säätökulma seinän vierustalle ja anna ohuen teräsreunan seurata kulman-puolituslinjaa. Siirrä kulmain katkaisu-/ jiirisahalle ja sahaa listat. Näin saat liitoksesta täysin tiiviin.

Sisäkulma: Aseta suora lauta (A) tai vesivaaka toiselle seinävierustalle (B) ja piirrä merkkiviiva laudan ulkoreunaa pitkin. Siirrä lauta toiselle seinälle (C) ja piirrä jälleen merkkiviiva.
Vedä viiva siitä kohdasta, jossa linjat kohtaavat, sisäkulmaan. Tämä on kulman-puolituslinja (D).
Aseta säätökulma niin, että sen ohut teräreuna seuraa kulmanpuolituslinjaa. Nyt voit siirtää kulman katkaisu-/ jiiri-sahalle ja sahata listat piilojiirillä kuten tässä artikkelissa tehdään.
