4 piiloliitosta

Yleensä puut yhdistetään toisiinsa ruuveilla, mutta ne näkyvät selvästi. Esittelemme tässä jutussa neljä huomaamatonta puuliitosta. Voit valita sopivan tekniikan työn mukaan.

Tässä ruuvit asennetaan viistoon. Porausohjain pitää terän oikeassa asennossa. Terä poraa reiän samalla kertaa molempiin levyihin.

Tässä ruuvit asennetaan viistoon. Porausohjain pitää terän oikeassa asennossa. Terä poraa reiän samalla kertaa molempiin levyihin.

Näissä tee se itse -ohjeissa esitellään 4 erilaista tekniikkaa, joilla voi liittää yhteen kaksi puuta. Voit lukea, miten teet liitoksen:

  • kalustelamelleilla. Kalustelamellit tai "keksit" ovat kätevä ratkaisu kahden puun yhdistämiseen.
  • vinot ruuvit. Vinoon asennetut ruuvit tekevät liitoksesta vahvan, mutta ruuvit jäävät piiloon.
  • tarkat tapit. Puutapit ovat perinteinen ja kestävä keino puiden yhdistämiseen. Sapluuna varmistaa, että liitoksesta tulee tarkka.
  • magneettiset ruuvit. Kaksi ruuvia yhdistetään toisiinsa puun sisällä. Se on loistava idea, joka toimii!

Kalustelamellit

Kalustelamellit eli ”keksit” pitävät kaksi levyä lujasti yhdessä.

Kalustelamelleille jyrsitään kolot toisiinsa yhdistettäviin levyihin. Lamelleihin levitetään liimaa, ja ne painetaan koloihin. Lamelliliitos on erittäin vahva ja näkymätön.

Kolot voi tehdä oikealla lamellijyrsimellä eli levyliittimellä tai kulmahiomakoneeseen yhdistettävällä jyrsimellä. Jyrsintäsyvyys säädetään lamellien koon mukaan.

Säädä jyrsin siten, että terä yltää tarkasti levyn puoliväliin. Pidä terää levyn reunaa vasten.

Jyrsi kolot toiseen levyyn. Pidä jyrsittyä levyä toisen levyn päällä, jotta kolot tulevat tarkasti toistensa kohdalle. Paina jyrsin alas ja jyrsi kolot toiseen levyyn.

Paina lamellit toisessa levyssä oleviin koloihin. Lamellit painuvat puoliksi koloon. Toinen puolikas uppoaa toisessa levyssä olevaan koloon. Paina osat yhteen ja anna liiman kuivua.

Vinot ruuvit

Vinoihin reikiin asennetut ruuvit tekevät liitoksesta erittäin kestävän. Samalla ruuvien kannat jäävät piiloon.

Vinot ruuvit sopivat esimerkiksi laatikoiden kokoamiseen. Liitoksesta tulee kestävä, ja reiän peittävä tulppa jää piiloon laatikon sisäpuolelle.

Työhön tarvitaan porausohjain, sopiva erikoisterä ja ruuvaus­ kärki. Terä ohenee kärkeä kohti, joten sillä voi porata reiän toisen levyn reunaan ja tehdä valmiin reiän toiseen levyyn ruuvia varten. Pitkä kärki yltää perille asti.

Säädä levyn paksuus poraus­ ohjaimeen. Ohjaimessa on millimetri­ asteikko.

Säädä terä sopivaksi. Syvyysrajoitin lukitaan pienellä kuusiokoloruuvilla.

Poraa reikä. Porausohjain lukitaan tiukasti kiinni puristimella.

Asenna ruuvi erikoiskärkeen. Kärki on niin pitkä, että sillä voi vääntää ruuvin pohjaan asti.

Liimaa sopiva tulppa reiän päälle. Hio tulppa pinnan tasolle.

Kalustetapit

Puutapit ovat perinteinen ja luja puuliitosten teko­ tapa. Sapluuna lisää tarkkuutta.

Pienet pyöreät puutapit ovat tuttuja itse koottavista kalusteista. Tapinreikiä voi kuitenkin olla vaikea kohdistaa itse niin tarkasti, että ne osuvat täsmälleen toistensa kohdalle.

Tällä Wolfcraftin sapluunalla tappien kohdistaminen on tavallista helpompaa.

Poraa reiät levyn reunaan. Sapluuna varmistaa, että terä osuu levyn keskelle. Käytä syvyysrajoitinta ja tee rei’istä puolikkaan tapin pituisia.

Levitä koloihin puuliimaa ja paina tapit pohjaan.

Säädä terän syvyys. Porausohjain on 25 milliä korkea. Lisää ohjaimen korkeus levyn yläpuolelle jäävän tapin pituuteen.

Aseta levy vastakkaisen levyn päälle. Etäisyys reunaan on merkit­ ty piirtämällä viiva porausohjaimen reunaan. Poraa reiät sapluunan läpi syvyysrajoittimen avulla. Oikein sää­ detty sapluuna (vaihe 3) varmistaa, että reiästä tulee oikean syvyinen. Yhdistä levyt ilman liimaa. Tarkista, että ne painuvat tiiviisti toisiaan vasten, levitä liimaa reikiin ja levyn reunaan niiden välille. Purista levyt yhteen liiman kuivumisen ajaksi.

Magneettiset ruuvit

Kaksi ruuvia (holkkia) ruuvataan yhteen siten, että molemmat jäävät puun sisään. Idea vaikuttaa nerokkaalta, jos se toimii. Ja sehän toimii!

Holkit ruuvataan omiin levyihinsä. Sen jälkeen Lamello Invis Mx2 ­ruuvaustyökalu ruuvaa holkin osat yhteen magneettisesti. Työkalu kiinnitetään ruuvinvääntimeen ja painetaan puuta vasten. Liitoksesta tulee tiivis, ja se kestää jopa 250 kilon rasituksen. Osat voi myös irrottaa toisistaan tarpeen mukaan.

Poraa holkeille reiät 12 millin tappiterällä. Reikien paikat pitää mitata erittäin tarkasti, jotta holkit osuvat täsmälleen toistensa kohdalle. Terän varteen lukittu syvyysrajoitin varmistaa, että rei’istä tulee oikean syvyiset. Pidä huoli, että molempien levyjen rei’istä tulee kohtisuorat.

Tässä näytetään holkkien asennusperiaate. Lyhyt eli alempi holkki upotetaan 15 millin syvyyteen, joten reiän pitää olla 37 milliä syvä.

Molemmissa holkeissa on ulkopuolinen kierre, joka tarttuu kiinni puuhun, kun holkkia väännetään.

Molemmat holkit ovat oikeilla paikoillaan. Nämä holkit asennetaan 20 sentin välein siten, että niiden keskikohta on korkeintaan 15 millin päässä puun reunasta. Muuten magneettityökalu ei toimi.

Sitten tapahtuu jotain uskomatonta! Magneetti kiinnitetään ruuvinvääntimeen, joka pyörii myötä­ päivään 1200-1500 kierroksen minuuttinopeudella. Kun magneettia pidetään liitoskohdassa, kierre pyörii ja tarttuu kiinni toisen holkin kierteeseen. Levyt voi irrot­ taa vaihtamalla ruuvinvääntimen pyörimissuuntaa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puutyöt