Ammattilainen näyttää, miten polttopuiden teko sujuu helpoimmin. Kannattaa hankkia kunnon tukeva kirves, jossa on hieman kiilan muotoinen terä. Jos runko on sahattu 30 senttimetrin pölleiksi, ne on aika helppo hakata ja ne sopivat lähes kaikkiin tulipesiin.

Halkoja hakattaessa tarkistetaan aluksi, onko rungossa jollakin kohtaa oksia tai muita epäsäännöllisyyksiä. Halkojen hakkaaminen on helpompaa, jos oksankohdat osoittavat alaspäin, eikä myöskään kannata hakata suoraan keskelle oksankohtaa.

Jos pölli on liian paksu iskettäväksi kahtia yhdellä iskulla, ammattilainen iskee aluksi eteen, sitten taakse ja lopulta keskelle, niin että pölliin jää jälki.Kirves on nostettava pään yli, ja sitä heilautettaessa on käytettävä koko vartalo.

Näin iskuun saadaan mahdollisimman paljon voimaa. Kun pölli on halkaistu keskeltä, puolikkaat halkaistaan ja niin edelleen, kunnes halot ovat sopivan kokoisia tulipesään.Sen sijaan, että pölli halkaistaan keskeltä kahtia, voi myös hakata pienempiä kappaleita reunoilta.

Näin rungon jännitys pienenee vähitellen, ja se halkeaa helpommin. Halkopinoa tehdessä on tärkeää muistaa, ettei se saa jäädä suoraan maata vasten, jolloin se imee kosteutta.

Pitää myös huolehtia halkopinon tuuletuksesta. Polttopuut eivät myöskään saa tulla suoraan seinää vasten. Väliin pitää jäädä noin 20 cm ilmaa, ja jos puut pinotaan useaan riviin, myös rivien välille on jäätävä ilmaa.

Jos puu on kaadettu ja pilkottu talviaikaan, jolloin puussa ei ole juuri lainkaan mahlaa, sen tarvitsee kuivua vain kesän yli, jolloin se on valmiina seuraavaa lämmityskautta varten.