Jos vettä valuu yhtäjaksoisesti yli 30 minuuttia, laite katkaisee automaattisesti vedentulon – myös silloin kun et ole itse kotona. Tämän ansiosta se sopii erinomaisesti esimerkiksi kesämökille.

Laitteeseen kuuluu ohjausyksikkö, josta laite avataan ja suljetaan ja säädetään hälytysääni ja ajastin. Siinä on myös lasertunnistin, joka seuraa, liikkuuko vesimittari. Sulkuventtiili, joka on normaalisti auki kuten tässä, avautuu ja sulkeutuu, jos vesi valuu jossakin päin taloa.

Kotoa lähdettäessä laite käynnistetään punaisesta napista. Putkivahingon sattuessa tai jos vesihanaa ei ole suljettu kunnolla, vedenkatkaisija katkaisee automaattisesti kaiken vedentulon 30 minuutin kuluttua.

Kuuluu hälytysääni, ja sulkuventtiili sulkeutuu. Kotiin palattua tarvitsee vain painaa samaa punaista nappia, niin sulkuventtiili avautuu taas. Vasemmalla olevasta napista voi säätää hälytysäänen voimakkuutta, ja oikealla olevasta napista voi säätää, kuinka pitkän ajan jälkeen vedentulo suljetaan.

Sulkuventtiilin saa asentaa vain hyväksytty LVI-asentaja, mutta lopun voi tehdä itse. Automaattisen vedenkatkaisijan avulla säästyy kalliilta vesilaskuilta ja vesivahingoilta, ja asentamalla sen voi saada alennusta useista vakuutusyhtiöistä.