Vaihda sauma – niin ikkuna kestää aikaa

Ikkunan alla olevan laastisauman pitää olla tiivis ja oikeassa kohdassa. Karmin alareunassa on vesiura, jonka pitää olla laastisauman etu- ja yläpuolella. Muuten vesi valuu väärään paikkaan ja ikkunan karmi lahoaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
10 euroa

Johdanto

Tämä laastisauma on varmasti tehty hyvässä tarkoituksessa. Sen olisi pitänyt suojata ikkunaa ja seinää vedeltä, lumelta ja kosteudelta. Sauman teossa on kuitenkin sattunut ratkaiseva virhe, joka olisi voinut pilata ikkunan, ellei virhettä olisi huomattu ajoissa.

Ikkunan alareunassa on ura, joka johtaa ikkunaa pitkin valuvan veden pisaroina maahan. Laastisauma on tehty niin lähelle ikkunaa, että ura on jäänyt piiloon sen taakse. Se tarkoittaa, että ikkunaa pitkin valuva vesi jää laastisauman sisään. Laasti muuttuu kosteaksi, ja ikkunan karmi imee siitä kosteutta koko ajan. Se saa puun lahoamaan ajan kuluessa.

Sen lisäksi kostea laasti jäätyy pakkasella, halkeaa ja murenee palasiksi. Se johtaa siihen, että seinän sisään valuu entistä enemmän vettä. Se on loputon kierre, joka vain pahenee, ellei asiaa korjata ajoissa.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään vaihe vaiheelta, miten teet uuden sauman oikein.

Työn iloa!

ONGELMA:
Ikkunan alla oleva vanha laastisauma työntyy niin pitkälle ulos, että vesi pääsee imeytymään puuhun. Tällöin puu on vaarassa lahota.

RATKAISU:
Vanha sauma korvataan uudella rakennussilikonisaumalla. Sauma työstetään niin syvälle, että ikkunapuitteen alle jää kunnon tippanokka.

Vie aikaa

1-2 tuntia

Hinta

Noin 10 €

Vaikeusaste

Poista vanha sauma varoen, jotta et vaurioita ikkunaa tai ikkuna penkkiä. Siistin sauman teko vaatii hieman kätevyyttä.

Ohjeet

1

Poista vanha laastisauma vasaran ja taltan avulla. Tee tämä varovaisesti, jotta et vaurioita ikkunaa tai ikkunapenkkiä, joka nyt jää enemmän esille.

2

Puhdista ikkunan alapuoli kaikesta pölystä ja liasta puhtaaksi. Tämä on tarpeen, jotta uusi rakennus-silikonista tehtävä sauma saadaan kiinnittymään kunnolla.

3

Aseta 15 mm:n pohjanauha sauman pohjalle. Saumanauhan pyöreän muodon ansiosta saumasta saadaan muodoltaan joustava niin, että se on paksumpi päältä ja alta ja hieman ohuempi keskeltä.

4

Tee sauma koko ikkunan ala-reunan pituudelle. Tässä käytetään joustavaa harmaata rakennus silikonia, jota pursotetaan tasainen kerros. Käytä laadukasta, hitaasti kovettuvaa silikonia. Hidas kovettuminen takaa myös joustavuuden.

5

Paina sauma paikalleen saumatikulla, niin saat siitä tasaisen. Kostuta puista saumatikkua astianpesuvedessä pari tuntia ennen sen käyttöä, niin saumamassa ei takerru siihen kiinni.

6

Silota sauma pitkillä vedoilla, niin saat siihen viimeistellyn ilmeen. Koeta saada siitä yhtä sileä ja tasainen kuin ala karmi. Lopputuloksesta tulee hyvä, kun kos tutat saumatikkua usein astianpesuvedessä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.