Uusi saumat

Kylpyhuoneen saumat eivät valitettavasti kestä ikuisesti. Rumannäköisiltä saumoilta voi usein pelastautua vain radikaalein toimenpitein: poistamalla saumat ja saumaamalla uudestaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
50 euroa

Johdanto

Kylpyhuoneen saumat eivät kestä ikui-suuksia, vaikka ne olisi tehty oikeaoppi-sesti saniteettisilikonista. Pahimmassa tapauksessa saumoihin ilmestyy mustia homejälkiä jo 2-3 vuodessa. Mustuneen pinnan voi yrittää poistaa silikonikaapi-mella, mutta usein vain yhdestä keinos-ta on todellista apua tilanteeseen: vanhat saumat poistetaan kokonaan ja saumaus uusitaan saniteettisilikonilla.

Vanhat saumat saa irrotettua tavallisella katkoteräveitsellä. Vaihtoehtoisesti voi käyttää saumakaavinta (tässä esim. verkkokaupasta ostettu Caulk Away). Se leikkaa ja ”puhdistaa” yhdellä kertaa, joten saumaan ei kajota liian syvälle.

Vie aikaa

Pari tuntia + kuivumisaika

Hinta

Käytimme tarvikkeisiin noin 50 €.

Vaikeusaste

Työ voi vaatia aikaa, mutta kärsivällisesti toimimalla työ sujuu hyvin ja lopputulosta kehtaa esitellä muillekin.

Ohjeet

1

Irrota saumat katkoteräveitsellä. Leikkaa silikoni irti molemmista sitä kiinni pitävistä pinnoista ja vedä se irti. TÄRKEÄÄ! Varo ettet leikkaa liian syvään ja vahingoita samalla laatoituksen alla olevaa vesieristettä.

2

Poista silikonimassan jäänteet. Silikoninpoistajaa voi hyvin käyttää vanhan saumamassan liottamiseen. Silikoninpoistajan käytöllä varmistetaan, että uusi saumamassa kiinnittyy paremmin.

3

Suojaa laatat ja pursota uusi saumamassa. Saumamassan pitää työntyä aivan sauman pohjalle asti laatan alle, jotta sauma saadaan täytettyä kunnolla. Massaa ei saa laittaa laattojen päälle.

4

Silota sauma. Sen voi tehdä saumalastalla, joka on suunniteltu erityisesti saumojen silottamiseen. Työkaluja on tarjolla kolmen neljän lastan sarjoina, joissa on erilainen profiili eri lastakulmissa. Näin varastosta löytyy aina sopiva profiili.

5

Anna saumamassan vaikuttaa 5-10 min ennen kuin vedät teipin pois. Seuraa paketissa olevia kuivumis-aikaohjeita ennen kuin käytät vettä pesutilassa seuraavan kerran.