Helppo
Vaikea

Silikonisaumoihin on vaikeaa ihastua toden teolla. Niihin eivät ole ihastuneet meidän sauma-asiantuntijammekaan, jotka ovat jo vuosia hankkineet elantonsa niiden laitolla. Näillä sitkeillä ja sileillä saumoilla on kuitenkin myös vahvuutensa ja paikkansa nykykylpyhuoneessa. Ne tarttuvat lähes kaikkiin pintoihin, ovat joustavat ja vesitiiviit, ja niiden pinta on helppo puhdistaa ja pitää puhtaana. Joissakin paikoin on seinien ja lattioiden välisten saumojen tiivistäminen silikonilla määräysten asettama vaatimus. Mutta silikonisaumat myös ärsyttävät.

Silikoni itsessään on vedenpitävää, mutta saumojen päitä ja reunoja on niin vaikea saada tiiviiksi, että uuden rakennuksen tiiviys ei saa olla riippuvainen silikonisauman tiiviydestä. Siitä on huolehdittava jo aikaisemmassa vaiheessa rakentamista. Sileä pinta on helppo kuivata ja pitää puhtaana, mutta jos sitä ei tee jatkuvasti, pureutuu homesieni sauman pintaan. Ja siinä missä homeinen laastisauma voidaan pelastaa harjaamalla ja jynssäämällä ei silikonisauma kestä samankaltaista käsittelyä. Ainoaksi ratkaisuksi jää sauman puhdistaminen se vaihtamalla.

Kovettumaton silikonimassa tarttuu muihin materiaaleihin erittäin helposti. Vastaavasti muiden materiaalien on erittäin vaikeaa tarttua kovettuneen silikonimassan pintaan. Eli jos olet kerran laittanut silikonia saumaan, sinun on käytettävä silikonia saumassa jatkossakin. Tämän vuoksi taitavimmatkin saumaihmiset suosittelevat silikonia vain sinne, missä sen vahvuudet ovat sen heikkouksia suuremmat: kosteisiin tiloihin, joissa vaaditaan joustavuutta ja tiiviyttä. Mutta jos tiiviys on riippuvainen silikonisaumasta, asia kannattaa ilman.