VIIMEISTELY: Yhtenäiset saumat kruunaavat lattian. Saumat pitää täyttää kokonaan, jotta laasti ei halkea.

VIIMEISTELY: Yhtenäiset saumat kruunaavat lattian. Saumat pitää täyttää kokonaan, jotta laasti ei halkea.

Oikeat työkalut

Saumaamiseen kannattaa varustautua saumaustyökalusarjalla, johon kuuluu kumilasta, vaahtomuovilasta (laattasieni) sekä palju, jossa on telat sienen kuivaamista varten. On makuasia, käytetäänkö saumaamiseen taipuisaa kumilastaa vai isompaa, suorakaiteen muotoista kumilastaa. Saumaustyökalusarjoja myydään rautakaupoissa ja laattaliikkeissä.

Sen lisäksi saumaamiseen tarvitaan tavallinen sieni ja pari pehmeää käsipyyhettä. Sienellä on helppo täyttää saumat pintaan asti, ja pyyhkeitä tarvitaan pinnan kiillottamiseen työn lopuksi.

Flisefugesæt med rullespand, skumgummibræt og gummibræt.

Flisefugesæt med rullespand, skumgummibræt og gummibræt.

Nurkat ja reunat: Silikonisaumat

Seinän ja lattian rajaan sekä toisiinsa rajoittuvien seinien välille pitää tehdä joustavat saumat. Saumojen pitää joustaa myös kahden erilaisen materiaalin kuten laattojen ja lattiakaivon välissä.

Useat saumalaastien valmistajat tekevät myös elastisia saumasilikoneja, jotka on sävytetty saumalaastin värisiksi. Varaudu siihen, että hyväkin saumasilikoni kestää märissä olosuhteissa vain viitisen vuotta. Sen jälkeen vanhat silikonit pitää poistaa ja niiden tilalle tehdä uudet saumat.

Toisiinsa rajoittuvien rakenteiden välit kuten seinän ja lattian välinset saumat pitää saumata elastisella massalla.

Toisiinsa rajoittuvien rakenteiden välit kuten seinän ja lattian välinset saumat pitää saumata elastisella massalla.

SAUMAAMINEN – VAIHE VAIHEELTA
1. Sekoita laasti valmistajan ohjeiden mukaan ja nosta sitä kumilastalle muurauskauhalla. Laastin pitää pysyä lastan päällä valumatta alas.
2. Levitä laastia saumoihin liikuttamalla lastaa viistosti pitkin seinää. Saumojen pitää täyttyä kokonaan, joten jatka työtä, kunnes laastia on joka paikassa yhtä paljon.
3. Suojaa nurkkasaumat, jotta niihin jää tilaa saumasilikonille. Voit suojata sauman työntämällä teräslastan nurkkaan saumaamisen ajaksi.
4. Pyyhi saumat kuivalla sienellä. Liikuta sientä viistosti painamatta sitä liikaa. Tee työ vaiheittain, jotta saumalaasti ei ehdi kuivua ennen pyyhkimistä.
5. Tasoita saumoja, kunnes niissä ei enää ole pieniä koloja. Jos sauma jää vajaaksi, voit lisätä siihen laastia. Muista suojata nurkkaa koko ajan.
6. Kun kaikki saumat ovat valmiit, pese koko pinta puhtaalla ja kuivaksi väännetyllä sienellä tai vaahtomuovilastalla.
7. Pyyhi pinta tunnin kuluttua kuivalla käsipyyhkeellä tai rätillä, kunnes pinta on kuiva ja puhdas. Sen jälkeen lähes kaikki laasti on pesty ja pyyhitty pois.
8. Laattojen pintaan jää aina hieman laastia. Voit poistaa loput laastit vesi-etikkaliemellä noin vuorokausi saumaamisen jälkeen.

NIKSI: Saumansuojausaine

Laastisaumat voi käsitellä saumansuojausaineella, joka suojaa laastia kalkilta, kosteudelta ja lialta.

Pinnan pitää olla puhdas ja kuiva ennen aineen levittämistä. Ylimääräinen suoja-aine pyyhitään pois kankaalla noin tunnin kuluttua.

Valmistajien mukaan aine säilyttää saumojen alkuperäisen ulkonäön. Ohjeissa suositellaan kuitenkin, että ainetta levitetään ensin kokeeksi vain vähän ja piiloon jäävään paikkaan.