Video
Helppo
Vaikea

Irronneen laastisauman korjaus on yksinkertaista vaikka muurauskokemusta ei olisi paljon. Irronnut rappaus kaavitaan pois, laasti sekoitetaan, korjausalue kostutetaan, sauma täytetään ja korjauspinta vedetään siveltimellä.

ONGELMA

Vanha laastisauma oli haljennut ja irronnut joistakin kohdin.

RATKAISU

Kaikki irtolaasti poistetaan, ja uutta laastia painetaan syvälle saumaan. Näin yksinkertaista se on.

NÄIN UUSIT SAUMAN:

1. Saumasta poistetaan kaikki irtoaines

vasaralla ja taltalla. Jotta uusi sauma ei vaurioituisi vanhan sauman liikehdinnästä, karmi kannattaa kiinnittää seinään paremmin ylimääräisillä karmiruuveilla ja uusilla kiiiloilla.

2. Alue puhdistetaan liasta siveltimelläja vähällä vedellä

Rako kostutetaan ennen uutta laastia kiinnittymisen takaamiseksi. Laasti tarttuu sivuihin, alhaalla sitä painetaan eristettä vasten. Jos sauma on yli 15-20 mm syvä, sitä täytetään eristevillalla.

3. Täytä sauma laastilla

Laasti sekoitetaan ämpärissä puuromaiseksi. Käytä porakoneeseen kytkettyä vispilää ja sekoita sillä 10–15 min. Nosta lastalle hieman laastia, pidä lastaa korjauskohdan alla ja täytä saumaa vähän kerrallaan saumaraudalla.

4. Paina saumaa tiukasti sisään

ja viimeistele vetämällä kostealla saumaraudalla pari kertaa pitkiä vetoja niin, että saumasta tulee sileä ja vanhan ja uuden sauman liitoskohdasta mahdollisimman tasainen.

5. Huuhtele vedellä

ja pehmeällä siveltimellä, kun sauma on kova. Mitä kovempi, sitä helpommin tiilet ja puuosat saa puhdistettua kalkista, ja sitä helpommin uuden ja vanhan sauman liitos himmenee. Älä huuhtele uuden laastin sidosainetta pois.