Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kourujen paikkaaminen juottamalla on fiksua ja helppoa

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Vuotavat sinkkikourut pitää paikata. Sinkkikourujen juottaminen saattaa kuulostaa työltä, johon tarvitaan ammattihitsari. Koirut voi kuitenkin paikata myös itse.

Johdanto

Sinkityt vesikourut kestävät pitkään, mutta eivät ole ikuisia. Kun rännit kuluvat puhki, ne pitää korjata. Vesikourujen paikkaaminen on kohtuullisen yksinkertaista, mutta siihen tarvitaan oikeat välineet ja hieman harjoitusta.

Rännit ”liimataan”

Juottaminen on tekniikka, jossa käytännössä liimataan kaksi metalliosaa kiinni toisiinsa sulan metallin avulla. Vesikourujen juottamisessa kaksi sinkittyä kourua juotetaan kiinni toisiinsa juotostinalla, joka on tinan, hopean ja kuparin sekoitus.

Sinkki ja juotostina eivät sekoitu kokonaan toisiinsa, sillä niillä on eri sulamispisteet. Kun sinkkiä lämmitetään tarpeeksi, sulatettu juotostina tunkeutuu sinkkipintaan ja muodostaa lujan ja kauan kestävän sidoksen. Juottaminen varmistaa, että sinkkikouruista tulee tiiviit.

Tarvittavat erikoistyökalut

Vesikourujen juottamiseen tarvitaan joitakin erikoistyökaluja kuten kaasupoltinta ja kolvia sekä tiivistämiseen tarvittavaa juotostinaa. Kolvi ja kaasupoltin maksavat jonkin verran, mutta tulevat halvoiksi uusiin ränneihin verrattuna.

Juottamiseen tarvitaan myös juotosnestettä sekä salmiakkikivi kolvin puhdistamista varten.

Harjoittele aluksi hieman

Jos juottaminen on sinulle uutta, harjoittele aluksi maassa parilla sinkityllä pellillä, ennen kuin nouset tikapuille.

Ohjeet

Tee näin...

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

1

Sivele aluksi juotosnestettä juotettaville pinnoille. Juotosneste on tehty suolahappoon liuotetuista sinkinpaloista. Se puhdistaa sinkkipinnan niin, että pinta sitoutuu sulatettuun juotostinaan.

2

Käytä kolvia salmiakki kivellä, kun olet lämmittänyt kolvia kaasuliekeissä muutaman minuutin. Salmiakkikivi puhdistaa kuparipään, ennen kuin se tulee kontaktiin juotostinan kanssa.

3

Pidä kolvia sinkissä kiinni kohdassa, josta aloitat juottamisen. Tämä tapahtuu lämmittä-mällä sinkkiä, ennen kuin asetat juotostinan sen päälle. Sulata sitten kolvilla 1/2 cm juotostinatankoa.

4

Sulata ja levitä juotostinaa kol vil la. Kolvin pitää osua molempiin kap palei siin ja juotostinan valua osien väliin. Var mista, että tinaa valuu vähän ulos takapin nalle, niin saumasta tulee täysin tiivis.

5

Jatka juottamista koko sauman pituudelta, myös vastakkaiselta puolelta, ja muista limittää juottamista pari senttimetriä juottamasi kohdan yli, jotta voit olla varma, että tina sulaa yhteen.

6

Pese juotosneste huolellisesti pois vedellä. Muussa tapauksessa se syövyttää sinkin, ja tällöin vanhan vuotavan kohdan viereen voi syntyä uusi reikä.

Materiaalit

Tarvitset...

...muutamia erikoisvälineitä kestävän juotoksen tekoon. Käytä juotoskolvia tai sähköistä kolvia, mutta älä pientä, elektroniikkaan tarkoitettua kolvia. Se ei lämmitä sinkkiä tarpeeksi, eikä juotos näin ollen kestä.

Salmiakkikiviä käytetään juotoskolvin kärjen puhdistamiseen, ennen kuin kärki painetaan juotostinaan.

Hinta noin 7 €.

Juotoskolvia lämmitetään kaasupolttimella. Hinnat alk.

noin 40 €.

Juotosneste puhdistaa sinkkipinnan niin, että tina sulaa kiinni siihen.

Hinta noin 15 €/l

Juotostinaa voi ostaa tankoina tai rullina. Se sisältää tinaa, hopeaa ja kuparia, ja sitä käytetään metallien yhteen liittämiseen.

Hinta noin 15 €/kg.

Juotoskolvi. Kuparinen pää varastoi lämpöä pisimpään ja sitä käytetään juotostinan sulattamiseen.

Hinnat alk. noin 40 €.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin