Pohjuste – tämän takia se on tärkeä!

Yleensä sinertävä, notkea neste, jota kutsutaan pohjusteeksi, takaa paremman lopputuloksen imukykyisillä pinnoilla maalattaessa, tapetoitaessa, asennettaessa laattoja tai tasoitettaessa. Täältä voit lukea lisää siitä, miksi sitä kannattaa käyttää!

Pohjuste – tämän takia se on tärkeä!

Pohjustusaine on levitettävä imukykyiselle pinnalle. Levittämiseen voi käyttää esimerkiksi telaa tai sivellintä.

Maali, laatat, märkätilan eristys, tapetti, rappaus tai tasoite. Pinnat kannattaa pohjustaa ensin riippumatta siitä, mitä olet aikeissa asentaa karkean ja imukykyisen betonin, kevytbetonin, kipsin, rappauksen, tasoitteen, tiilen tai muunlaisen kivipinnan päälle.

Pohjuste nimittäin sulkee pinnan niin, ettei se enää ime kosteutta seuraavan kerroksen tapettiliisteristä, laattaliimasta, maalista tai laastista. Pohjustusaine sitoo myös pölyä ja parantaa kiinnittymistä.

Käytännössä sinertävä pohjamaali on erittäin ohutta akryylipohjamaalia, joka on myös diffuusioavointa. Tämä tarkoittaa, että se antaa pinnan hengittää ja päästää läpi kosteutta. Pohjustusainetta käytetään sekä sisällä että ulkona työskenneltäessä.

Tee näin

Pohjustusainetta voi levittää siveltimellä, sienellä tai telalla rauhallisin liikkein. Huomaa, että saatavana on myös valumattomia versioita, jotka eivät roisku niin paljon. Varmista, että aloitat ylhäältä, jotta valuva neste osuu seinään lattian ja listojen sijasta.

Näin se vaikuttaa

Pohjustusaine sulkee karhean pinnan ja sitoo pölyn. Näin seinä ei enää ime nestettä seuraavasta levitettävästä kerroksesta.

Näin nopeasti se kuivuu

Kuivausajat vaihtelevat valmistajan mukaan, mutta pohjuste on yleensä tarpeeksi kuivaa 2–3 tuntia levittämisen jälkeen seuraavaa käsittelyä varten.

Älä pohjusta liikaa!

Liiallisella pohjustuksella on vastakkainen vaikutus, mikä heikentää kiinnittymistä. Jos pohjamaalattu pinta näyttää kuivuttuaan kostealta tai kiiltävältä, se on hiottava kevyesti ennen jatkokäsittelyä.

    Lisää samasta aiheesta Maalaus