NCS-järjestelmässä on kuusi pääväriä: valkoinen, musta, keltainen, punainen, sininen ja vihreä, jotka kukin on merkitty englanninkielisen alkukirjaimen mukaan. Näiden perusvärien avulla kaikille muille väreille voi määrittää koodin.

Värikoodi 2060-G90Y tarkoittaa, että 20 % väristä on mustaa ja 60 % puhdasta väriä. Loput 20 % sadasta tarkoittavat valkoisen määrää. G90Y kuvaa väriä. Tämä yhdistelmä tarkoittaa, että väristä 90 % on G, eli vihreää perusväriä, kun taas loput 10 % on keltaista.

Värikoodin voi siis jakaa kahteen osaan. Ensimmäinen ilmoittaa mustan, itse värin ja valkoisen osuuden ja jälkimmäinen värisävyn.Värejä yhdisteltäessä pitäisi siksi valita värejä, jotka kuuluvat samaan ryhmään, esimerkiksi 2060.

Näin voi varmistaa, että värit sopivat yhteen. Lastenhuoneeseen voi esimerkiksi valita nämä kolme väriä, joissa on kaikissa itse väriä, mustaa ja valkoista samassa suhteessa. Samaa koodin 2060 voi käyttää esimerkiksi toisessa lastenhuoneessa, jossa sininen perusväri on vain vaihdettu punaiseen.

Lähtökohtana voi käyttää myös yhteistä värisävyä, esimerkiksi B10G, ja käyttää siinä enemmän valkoista tai mustaa. Näin saadaan sama perusväri, jonka tummuus vaihtelee.

Tässäkin tapauksessa värit sopivat toisiinsa.Värit ovat aina makuasia, mutta valitsemalla värit samasta ryhmästä voi ainakin varmistaa, että värit sopivat toisiinsa.