Irtoponttiliitos

Kahta puulevyä ei voi kiinnittää reunoista toisiinsa pelkällä liimalla. Se tarkoittaa, että liitos pitää vahvistaa. Suhteellisen paksujen levyjen liittämiseen voi käyttää tappeja. Myös kalustelamellit ovat yksi vaihtoehto, mutta niiden asentamiseen tarvitaan levyliitin. Tässä jutussa näytetään, miten yhdistät levyt toisiinsa helposti ja tukevasti yläjyrsimellä, sopivalla jyrsinterällä ja ohuella vanerisuikaleella eli "irtopontilla".

Yläjyrsimellä on melko helppo liittää kaksi levyä yhteen lujasti ja huomaamattomasti.

Yläjyrsimellä on melko helppo liittää kaksi levyä yhteen lujasti ja huomaamattomasti.

MITTAA, MERKITSE JA JYRSI URA

1. Piirrä ruksit molempien levyjen päälle, jotta erotat, kummalta puolelta urat pitää jyrsiä. Jos urat tulevat tarkasti levyn keskelle, jyrsintäpuolella ei ole väliä.

2. Aseta jyrsin toisen levyn päälle siten, että terä on aivan levyn vieressä. Paina jyrsintä alas, kunnes terä on oikeassa syvyydessä, ja käännä lukituskahvaa.

3. Pidä lukituskahva edelleen lukittuna, säädä syvyysrajoitin ja lukitse se.

4. Käynnistä yläjyrsin. Työnnä sitä rauhallisesti levyn reunaa pitkin itsestäsi poispäin.

5. Pidä syvyys lukittuna ja jyrsi toiseen levyyn yhtä syvä ura.

6. Tarkista uran syvyys. Sauman pitää olla tiivis, joten pontin pitää olla hieman kapeampi kuin urien yhteenlasketun syvyyden.

LIIMAA IRTOPONTTI KIINNI URAAN

1. Liitä levyt kokeeksi ennen liimaamista. Tarkista, painuvatko levyjen reunat tiiviisti vastakkain ja ovatko niiden pinnat samalla tasolla.

2. Levitä liimaa molempiin uriin. Varmista, että liima leviää kunnolla uriin. Älä käytä liian paljon liimaa, sillä sitä voi olla vaikea saada pois urasta.

3. Paina vanerisuikale toiseen uraan ja levitä liimaa suikaleen molemmille puolille.

4. Aseta levyt vierekkäin siten, että levyt ovat tarkasti toistensa kohdalla. Suikale on juuri sopivan kokoinen toiseen uraan.

5. Paina levyt yhteen puristimilla ja paina ylimääräinen liima pois. Kun liima on kuivunut, hio sauma kevyesti.

NIKSI: Näkymätön liitos

Jos liitoksesta halutaan täysin näkymätön, pontti pitää piilottaa levyn keskelle. Se onnistuu, kun jyrsiminen lopetetaan juuri ennen levyn reunaa.

Urajyrsin laakerilla

Levyjen reunoihin on helppo jyrsiä uria oikeilla työkaluilla. Työhön tarvitaan yläjyrsin ja sopiva jyrsinterä. Urajyrsin on terä, joka on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen. Sillä on helppo tehdä ohuita uria levyjen ja lautojen reunoihin.

Rautakaupoissa on paljon erikokoisia urajyrsimiä, joilla on helppo tehdä 3–6 milliä ohuita uria. Tässä jutussa käytetään terää, joka jyrsii levyyn 4 milliä leveän ja 10 milliä syvän uran. Laakeri helpottaa terän työntämistä levyn reunaa pitkin.

LUE LISÄÄ: Yläjyrsimen terät

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työtekniikat