Upeita puutöitä - Näin pääset alkuun!

Puusta on helppo tehdä pieniä käyttöesineitä. Suurin osa tarvittavista työkaluista on valmiina omassa varastossa, eikä puun käsitteleminen ole vaikeaa.

Haluaisitko rakentaa puusta yhtä hienoja huonekaluja kuin ammattipuuseppä? Kipaise vain verstaalle ja kaiva työkalusi esiin! Sinulla on todennäköisesti jo kaikki tarvittavat työkalut tai ainakin valtaosa niistä.

Suurinta osaa talon rakentamiseen ja remontoimiseen tarvittavista työkaluista voi käyttää myös puusepäntöihin. Nykyaikaisilla työkaluilla puusepäntyöt ovat aiempaa helpompia. Talttaa tai vanhanaikaista käsihöylää ei kannata välttämättä edes hankkia, jos työkalupakissa on jo nykyaikainen multicutteri ja sähköhöylä.

Voit aloittaa puusepänurasi esimerkiksi siististä leikkuulaudasta tai kätevästä jakkarasta.

Kuulostaako mielenkiintoiselta? Voit aloittaa jollakin näistä kolmesta projektista:

1. Jakkara lapaliitoksilla

Puusepän aloituspaketti

Tässä esiteltävät työkalut ovat varmasti kaikille tuttuja. Sinunkin verstaassasi on luultavasti osa näistä työkaluista. Mutta tiesitkö, että monella koneella on piileviä kykyjä?

Jiirisirkkeli
Katkaisu- ja jiirisirkkeli sopii kaiken laisten puiden katkaisemiseen, ja sillä voi tehdä tarkkoja kulmia eri suuntiin. Pituus-rajoittimen avulla on helppo katkaista paljon samanmittaisia lautoja. Syvyysrajoitinta voi käyttää myös siistien ja tarkkojen puuliitosten tekemiseen.

Pistosah
Pistosaha on monelle tuttu työkalu. Se katkaisee listat nopeasti ja mahtuu paikkoihin, joihin muut sahat ovat liian isoja. Pistosahalla on helppo sahata keittiön työtasoon tiskialtaan kokoinen reikä, mutta pistosaha on parhaimmillaan kuvio-sahauksessa. Mitä useampi erilainen terä, sitä enemmän mahdollisuuksia.

Yläjyrsin
Yläjyrsin viimeistelee siististi kaikenlaiset puuesineet ja jyrsii urat nopeudella, johon muut työkalut eivät pysty. Yläjyrsin pyöristää levyjen reunat, jyrsii millintarkat urat liukuovia varten ja puun pois saranoiden paikalta. Yläjyrsimellä voi tehdä käte-västi siistin nesteuran leikkuulaudan pintaan.

Sähköhöylä
Aloittelijan on helpompi käyttää sähköhöylää kuin vanhanaikaista käsihöylää. Sähköhöylä on ylivoimainen työkalu esimerkiksi lattiaa raapivan oven lyhentämiseen. Sähköhöylällä voi myös poistaa suurimmat epätasaisuudet kotitekoisen liimapuulevyn pinnasta ennen hiomista. Sähköhöylä silottaa karkeat rimat kalustelistoiksi sekä pyöristää nopeasti rimojen ja lautojen nurkat.

Pylväsporakone
Tarkkuutta vaativia reikiä on vaikea porata tavallisella käsikäyttöisellä porakoneella. Pylväspora-kone sopii esimerkiksi tuolinja pöydänjalkojen reikien poraamiseen. Pylväsporakone varmistaa, että rei’istä tulee pystysuorat ja täsmälleen oikein syvyiset. Useassa verstaassa on teline, johon voi kiinnittää tavallisen porakoneen. Se on huomattavasti halvempi ratkaisu kuin oikea pylväsporakone.

Epäkeskohiomakone
Epäkeskohiomakoneella on helpompi tehdä tasaista jälkeä kuin nauhahiomakoneella. Pohjan värinä ja kiertoliike poistavat kaikki urat ja tekevät pinnoista tasaiset ja yhtenäiset. Karkeuden 40 hiomapaperilla pinta jää karheaksi, mutta karkeuden 240 hioma paperi hioo pinnat täysin sileiksi.

Upotussaha ja ohjainkisko
Upotussaha on tietynlainen käsisirkkeli, jonka voi yhdistää ohjainkiskoon. Terä leikkaa aivan kiskon reunan vierestä. Ohjainkiskoon yhdistetyllä upot us sahalla ei tarvitse laskea, kuinka kauas sahaus linjasta ohjuri pitää kiinnittää, sillä kisko asetetaan merkin viereen. Upotussahan terän voi kallistaa nollasta 45 asteen kulmaan. Joissakin malleissa terä kääntyy aina 47 asteeseen.

8 perustekniikkaa

Hienojen kalusteiden ja puuesineiden rakentamiseen tarvitaan muutakin kuin hyviä työkaluja. Myös oikeat tekniikat ja perustiedot ovat tärkeitä.

Pistosaha: Suorien ja kaarevien linjojen sahaamiseen

Pistosaha ei ole kaikkein paras työkalu suoran ja tarkan linjan sahaamiseen. Joskus se on kuitenkin ainoa kone, jolla työn voi tehdä.

Pistosaha on parhaimmillaan kaarevien linjojen ja kuvioiden sahaamisessa. Kuviosahauksiin tarvitaan kuitenkin oikea terä.

Suorien linjojen sahaaminen pistosahalla ei ole aivan helppoa, sillä konetta ei ole suunniteltu siihen tarkoitukseen. Pistosahalla voi kuitenkin sahata myös suoraan ohjain-kiskon tai suoran laudan avulla. Suoraan sahaamiseen tarvitaan leveä ja isohampainen terä.

Kaarevat sahaukset ovat pistosahan paraatilaji. Pienihampaisella sahanterällä voi sahata sekä loivia että jyrkkiä mutkia. Pienet hampaat pitävät sahan merkkiviivalla ja vanerin pinnan ehjänä myös silloin, kun vaneria sahataan poikkisyyhyn.

Katkaisuja jiirisirkkeli: Käytä stopparia toistoon

Pituusrajoitinta eli stopparia kannattaa käyttää aina, kun puusta pitää sahata paljon samanmittaisia pätkiä.

Pituutta voi muuttaa helposti stopparia siirtämällä. Sirkkeli pöydissä on valmiita stoppareita, mutta sellaisen voi rakentaa myös itse.

Tee pieni pöytä sirkkelipöydän jatkoksi. Tue puulevy samaan korkeuteen sirkkeli-pöydän kanssa ja kiinnitä lauta sirkkelin takareunan jatkoksi.

Kiinni puukapula reunanjatkeeseen puristimella. Nyt voit sahata tusinoittain samanmittaisia pätkiä mittaamatta jokaista erikseen.

Katkaisuja jiirisirkkeli: Rajoita syvyyttä ja tee liitoksia

Syvyysrahoitin pysäyttää terän, ennen kuin se katkaisee laudan kokonaan. Syvyyttä säädellään ruuvia pyörittämällä.

Terän pitää painua yhtä syvälle koko laudan leveydellä. Lauta pitää kiilata irti sirkkelin takareunasta, jotta terä yltää tarpeeksi syvälle joka paikassa.

Tässä terä sahaa puun puoliväliin asti. Puolikkaiksi kavennetuista laudoista voi tehdä perinteisen lapaliitoksen.

Sahaa lautaan tiheä rivi viiltoja. Poista viiltojen väliin jäävät puukaistaleet terävällä taltalla tai puukolla ja vasaralla.

Katkaisuja jiirisirkkeli: Sahaa vinoon ja tee jiiriliitoksia

Sirkkeliin on painettu kulmaasteikko. Asteikossa on numeroiden lisäksi muutama kulma, joihin terä on helppo lukita. Hahlot ovat yleensä 0, 15, 22½, 30 ja 45 asteen kohdilla. Kaksi 45 asteen kulmaan sahattua puuta muodostavat yhdessä täydellisen 90 asteen jiiriliitoksen.

Käännä ja lukitse terä 45 asteen kulmaan. 45 asteen kulmaa käytetään esimerkisi jalkalistojen sahaamiseen.

Kaksi 45 asteen kulmaan sahattua kappaletta muodostavat yhdessä todella tiiviin jiiriliitoksen.

Yläjyrsin

Yläjyrsin ei pysty mihinkään ilman teriä. Markkinoilla on kymmeniä erilaisia levyjen ja listojen pyöristämiseen tarkoitettuja jyrsinteriä sekä lukemattomia erikokoisia japituisia urajyrsimiä. Osta aluksi kohtuuhintainen perusteräsarja hanki kalliit erikoisterät vasta, jos tarvitset niitä varmasti.

Urajyrsimen terät ovat suorat. Terää ei voi ohjata vapaalla kädellä kuten kuulalaakeroitua terää. Urajyrsintä pitää liikuttaa ohjuria pitkin.

Yläjyrsin: Reunajyrsin pyöristää nurkat

Reunajyrsimen tunnistaa laakerista. Laakeria voi liikuttaa esimerkiksi levyn reunaa pitkin, eikä terää tarvitse tukea ohjuriin. Laakeri liukuu reunaa pitkin samalla, kun terä pyöristää nurkan.

Kuvassa terä viistää nurkasta vain pari milliä. Kevyesti pyöristetty nurkka on siistimpi ja kestävämpi kuin suora. Pieni pyöristys ei kuitenkaan ole erityisen näyttävä.

Nurkasta tulee paljon näyttävämpi, jos terä upotetaan pari milliä syvemmälle. Pyöristys saa levyn näyttämään aiempaa kevyemmältä.

Yläjyrsin: Urajyrsin sopii kovertamiseen

Urajyrsin pitä tukea johonkin. Sivuohjai-meen tuetulla urajyrsimellä voi jyrsiä uria 0-10 sentin päähän puun reunasta. Jos ura halutaan kauemmas reunasta, apuna pitää käyttää ohjauskiskoa.

Tässä kuvassa puuhun jyrsitään ura neljän millin urajyrsimellä. Leveällä urajyrsimellä voi tehdä uran esimerkiksi kaapin liukuoville.

Kaapin reunoihin jyrsittyyn uraan voi asentaa ohuen taustalevyn. Aseta levy kiinni kolmeen osaan ja paina viimeinen pala paikalleen sen jälkeen.

Yläjyrsin: Kopiointirengas tekee tarkkaa jälkeä

Urajyrsintä ei voi ohjata vapaalla kädellä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että terällä voi jyrsiä vain suoria uria. Voit työntää yläjyrsintä ohjauskiskoa tai sivuohjainta vasten tai käyttää kopiointirengasta.

Kopiointirengasta pitäisi ehkä kutsua mieluummin etäisyysrenkaaksi. Renkaan tarkoitus on pitää jyrsinterä tietyllä etäisyydellä reunasta, jotta terää voi työntää sapluunan reunaa pitkin. Esimerkiksi leikkuulaudan nesteuran voi tehdä siten, että laudan keskelle asetetaan hieman pienem-pi levynkappale ja terää työnnetään levyn reunaa pitkin.

Kopiointirenkaita myydään useimpiin yläjyrsimiin. Jyrsimen terän pitää mahtua liikkumaan vapaasti renkaan sisällä.

Ota huomioon terän ja kopiointi-renkaan ulkoreunan välinen etäisyys sapluunan mitoituksessa.

Esimerkki: Levyyn halutaan sahata puoli-ympyrän muotoinen lovi, jonka säde on 5 senttiä (sisempi viiva). Koska kopio inti-renkaan ja jyrsinterän väli on 0,5 cm, sapluu-nan säteen pitää olla 5,5 cm (ulompi viiva).

Työnnä terää sapluunan reunaa pitkin. Huomaa sapluunan reunan ja alemman levyn välinen etäisyys. Jyrsimen terän syvyyttä voi säätää, joten koko levyn voi jyrsiä yhdellä kertaa.

Sähköhöylä

Sähköhöylän nopeasti pyö-rivät terät silottavat karheat lankut hetkessä huonekalupuiksi. Lastun paksuuden voi säätää joko paksuksi tai hiuksenhienoksi.

Sähköhöylän pohjassa olevia uria voi käyttää listojen ja levyjen reunojen pyöristämiseen.

Kuvassa näkyy höylällä pyöristetty reuna. Pyöristetyt reunat eivät rikkoonnu yhtä helposti kuin terävät. Myös maali ja lakka tarttuvat paremmin pyöreään kuin terävään reunaan.

    Muut lukevat juuri nyt …