Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yleisterä - sama terä joka työhön?

Tulosta Tallenna artikkeli

Yleisterä sopii kaikille materiaaleille. Sillä voi porata pehmeää ja kovaa puuta, alumiinia, terästä, valurautaa, tiiliä, laattoja ja betonia. Monipuolisuus heikentää terän tehoa, mutta kuinka paljon? Päätimme selvittää asian kokeilemalla, miten yleisterä toimii eriskoisteriin verrattuna.

Joka paikan terä

Katso, miten yleisterä toimii erikoisteriin verrattuna.

Poranterä pitää valita porattavan materiaalin mukaan. Se on tuttua jo koulun veistotunneilta. Toisaalta moni työkalunvalmistaja tekee yleisteriä, joilla voi porata kaikkea puusta metalliin, tiileen ja betoniin. Tarkoittaako se, että kaikki hienot yleisterät ovat tarpeettomia? Jos niin on, eikö kaikkiin töihin riitä muutama hyvä yleisterä? Päätimme ottaa asiasta selvää kokeilemalla, kuinka hyvin yleisterät poraavat puuta, metallia ja tiiltä erikoisteriin verrattuna.

Erikoisterissä on paljon hienoja yksityiskohtia, jotka sopivat tietyn materiaalin poraamiseen. Puuterässä on keskityskärki, joka pitää terän paikallaan ja vetää terän nopeasti puun sisään. Puuterässä on myös erittäin terävät reunat ja pitkä kierre, joka nostaa puulastut ylös reiästä. Ominaisuudet sopivat erinomaisesti puun poraamiseen, mutta terä menee palasiksi heti, jos sillä porataan tiiltä tai betonia.

LUE LISÄÄ: Tämän takia puuterä on tärkeä!

Metalliterä on tehty pikateräksestä (high speed steel). Uusimmissa terissä on viisto erikoiskärki, joka nopeuttaa poraamista ja pitää terän kunnossa pitkään. Kierre on pinnoitettu mustaoksidilla, joka toimii eräänlaisena voiteluaineena kovan metallin poraamisessa.

Metalliterä sopii jotenkuten myös puun poraamiseen, mutta metalliterä menee rikki heti, jos sillä porataan kiveä.

Kiviterä on iskuporakoneille tarkoitettu erikoisterä, joka on tehty erittäin kovasta karbidista. Terässä on kaksi uraa, jotka nostavat porauspölyn pois reiästä. Kiviterällä voi porata puuta vain vaivoin, eikä sillä saa metalliin muuta kuin naarmun.

Toimitus suosittelee: 12 voltin ruuvinvääntimien testi

Kuinka hyvä yleisterä on?

Yleisterässä (tässä Boschin CYL-9) yhdistyvät kaikkien kolmen erikoisterän ominaisuudet. Yleisterällä voi porata kaikkia materiaaleja lukuun ottamatta kovaksi poltettuja laattoja, joille tarvitaan oma erikoisteränsä. Yleisterä poraa reikiä puuhun, eikä se kärsi tiilen ja metallin poraamisesta.

Tärkein kysymys on, kuinka siististi ja nopeasti yleisterä poraa reikiä metallille, kivelle ja puulle tarkoitettuihin erikoisteriin verrattuna.

Lataa juttu ja lue vastaus.

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Yleisterä - sama terä joka työhön?
Kokonaishinta: 19 €
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 €.
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin