Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yleisterä - sama terä joka työhön?

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Yleisterä sopii kaikille materiaaleille. Sillä voi porata pehmeää ja kovaa puuta, alumiinia, terästä, valurautaa, tiiliä, laattoja ja betonia. Monipuolisuus heikentää terän tehoa, mutta kuinka paljon? Päätimme selvittää asian kokeilemalla, miten yleisterä toimii eriskoisteriin verrattuna.

Joka paikan terä

Katso, miten yleisterä toimii erikoisteriin verrattuna.

Poranterä pitää valita porattavan materiaalin mukaan. Se on tuttua jo koulun veistotunneilta. Toisaalta moni työkalunvalmistaja tekee yleisteriä, joilla voi porata kaikkea puusta metalliin, tiileen ja betoniin. Tarkoittaako se, että kaikki hienot yleisterät ovat tarpeettomia? Jos niin on, eikö kaikkiin töihin riitä muutama hyvä yleisterä? Päätimme ottaa asiasta selvää kokeilemalla, kuinka hyvin yleisterät poraavat puuta, metallia ja tiiltä erikoisteriin verrattuna.

Erikoisterissä on paljon hienoja yksityiskohtia, jotka sopivat tietyn materiaalin poraamiseen.

Puuterässä on keskityskärki, joka pitää terän paikallaan ja vetää terän nopeasti puun sisään. Puuterässä on myös erittäin terävät reunat ja pitkä kierre, joka nostaa puulastut ylös reiästä. Ominaisuudet sopivat erinomaisesti puun poraamiseen, mutta terä menee palasiksi heti, jos sillä porataan tiiltä tai betonia.

LUE LISÄÄ: Tämän takia puuterä on tärkeä!

Metalliterä on tehty pikateräksestä (high speed steel). Uusimmissa terissä on viisto erikoiskärki, joka nopeuttaa poraamista ja pitää terän kunnossa pitkään. Kierre on pinnoitettu mustaoksidilla, joka toimii eräänlaisena voiteluaineena kovan metallin poraamisessa.

Metalliterä sopii jotenkuten myös puun poraamiseen, mutta metalliterä menee rikki heti, jos sillä porataan kiveä.

Kiviterä on iskuporakoneille tarkoitettu erikoisterä, joka on tehty erittäin kovasta karbidista. Terässä on kaksi uraa, jotka nostavat porauspölyn pois reiästä. Kiviterällä voi porata puuta vain vaivoin, eikä sillä saa metalliin muuta kuin naarmun.

Toimitus suosittelee: 12 voltin ruuvinvääntimien testi

Kuinka hyvä yleisterä on?

Yleisterässä (tässä Boschin CYL-9) yhdistyvät kaikkien kolmen erikoisterän ominaisuudet. Yleisterällä voi porata kaikkia materiaaleja lukuun ottamatta kovaksi poltettuja laattoja, joille tarvitaan oma erikoisteränsä. Yleisterä poraa reikiä puuhun, eikä se kärsi tiilen ja metallin poraamisesta.

Tärkein kysymys on, kuinka siististi ja nopeasti yleisterä poraa reikiä metallille, kivelle ja puulle tarkoitettuihin erikoisteriin verrattuna.

YLEISTERÄ

Materiaali: Karbidi
Terän kärki: Keskityskärki
Erikoispiirre: Timantilla hiotut reunat, neljä kierrettä
Nopeus: Puu: 10 sek./ tiili: 5 sek./ metalli: 240 sek.

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing

KIVITERÄ + PUUTERÄ + METALLITERÄ

KIVITERÄ
Materiaali: Karbidi
Poran kärki: Kaksi pykälää
Erityistä: Terän kärki on keskitetty
Nopeus: 4 sekuntia (55-millisen tiilen läpi)

PUUTERÄ
Materiaali: HSS (pikaterästä)
Terän kärki: Erittäin terävä, keskityskärki
Erityistä: Kaksi kierrettä, terävät reunatsiistit, tikuttomat reiät
Nopeus: 3 sekuntia (45-millisen lankun läpi)

METALLITERÄ
Materiaalit: HSS-R (pikaterästä, valssattu)
Terän kärki: 135 asteen kulma, keskityskärki
Erityistä: Kierteessä mustaoksidoitu pinta
Nopeus: 50 sekuntia (6-millisen raudan läpi)

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing

TESTI 1: REIKÄ 55 MILLIÄ PAKSUUN TIILEEN

Melkein tasapeli

KIVITERÄ: Tylppäpäinen kiviterä painuu nopeasti tiilen sisään, kun porakoneen iskutoiminto kytketään päälle. Terä jatkaa eteenpäin vastustamattomasti ja nostaa porauspölyn pois reiästä sitä mukaa, kun terän kärki uppoaa yhä syvemmälle. 5,5 senttiä paksun tiilen poraamiseen kuluu aikaa vain neljä sekuntia.

YLEISTERÄ: Yleisterä sopii erittäin hyvin tiilen poraamiseen. Porakoneen isku toiminto iskee ja vääntää sinisen terän eleettömästi tiilen läpi. Yleisterä on parhaimmillaan tiilen poraamisessa. Se ei kuitenkaan ole aivan yhtä nopea kuin kiviterä vaan häviää erikois terälle yhden sekunnin. Kello pysähtyy tasan viiden on keskitetty sekunnin kohdalle. (55-millisen tiilen läpi)

TESTI 2: REIKÄ 45 MILLIÄ PAKSUUN LANKKUUN

Vakuuttava voitto erikoisterälle

PUUTERÄ: Puuterä toimii hyvin alusta asti. Kärki painuu lankkuun erittäin varmasti, ja kierteen terävät reunat seuraavat nopeasti perässä. Terä leikkaa puusta suhteellisen isoja ja tasakokoisia lastuja ja nostaa ne reiästä lankun pinnalle. Reiän poraamiseen kuluu aikaa vain kolme sekuntia. Reikä on tarkka, ja sen reunat ovat siistit ja tasaiset.

YLEISTERÄ: Terä uppoaa puuhun, mutta on selvää, ettei työ suju yhtä helposti kuin erikoisterällä. Yleisterässä ei ole syvää kierrettä, joka nostaisi lastut nopeasti ylös reiästä. Lastut jäävät terän tielle, ja terää pitää nostaa välillä hieman ylöspäin, jotta lastut nousevat pois reiästä. Terä pääsee kuitenkin eteenpäin ja puhkaisee lankun 10 sekunnissa. Reiän keskityskärki reunat reunat jäävät hieman epätasaisiksi. lankun läpi)

TESTI 3: REIKÄ 6 MILLIÄ PAKSUUN METALLIIN

Yleisterä toimii... mutta hitaasti

METALLITERÄ: Metalliterän vino, 135 asteen kulmaan hiottu erikoiskärki tarttuu kiinni metallilevyn liukkaaseen pintaan ja uppoaa levyn sisään. Terä nostaa reiästä ohuita ja pitkiä lastuja samalla, kun terä jatkaa menoaan alaspäin. Materiaali on kovaa, mutta metalliterä ei anna periksi. 50 sekunnin kuluttua terä puhkaisee levyn ja jättää jälkeensä siistin reiän.

YLEISTERÄ: Yleisterän kärki luistelee hetken levyn liukkaalla pinnalla. Lopulta terä saa otteen levystä ja alkaa kaivautua sen läpi. Sinisen terän ympärille alkaa kertyä pie-niä ja ohuita metallinpalasia, mutta aikaa kuluu. 50 sekunnin kohdalla terä on rikkonut vasta levyn pinnan. Reiän poraami-seen kuluu 240 sekuntia eli neljä minuuttia. Terä on tulikuuma, valssattu) mutta ei ole kärsinyt vahinkoja. pinta raudan läpi)

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin