Katso, miten yleisterä toimii erikoisteriin verrattuna.

Katso, miten yleisterä toimii erikoisteriin verrattuna.

Poranterä pitää valita porattavan materiaalin mukaan. Se on tuttua jo koulun veistotunneilta. Toisaalta moni työkalunvalmistaja tekee yleisteriä, joilla voi porata kaikkea puusta metalliin, tiileen ja betoniin. Tarkoittaako se, että kaikki hienot yleisterät ovat tarpeettomia? Jos niin on, eikö kaikkiin töihin riitä muutama hyvä yleisterä? Päätimme ottaa asiasta selvää kokeilemalla, kuinka hyvin yleisterät poraavat puuta, metallia ja tiiltä erikoisteriin verrattuna.

Erikoisterissä on paljon hienoja yksityiskohtia, jotka sopivat tietyn materiaalin poraamiseen. Puuterässä on keskityskärki, joka pitää terän paikallaan ja vetää terän nopeasti puun sisään. Puuterässä on myös erittäin terävät reunat ja pitkä kierre, joka nostaa puulastut ylös reiästä. Ominaisuudet sopivat erinomaisesti puun poraamiseen, mutta terä menee palasiksi heti, jos sillä porataan tiiltä tai betonia.

LUE LISÄÄ: Tämän takia puuterä on tärkeä!

Metalliterä on tehty pikateräksestä (high speed steel). Uusimmissa terissä on viisto erikoiskärki, joka nopeuttaa poraamista ja pitää terän kunnossa pitkään. Kierre on pinnoitettu mustaoksidilla, joka toimii eräänlaisena voiteluaineena kovan metallin poraamisessa.

Metalliterä sopii jotenkuten myös puun poraamiseen, mutta metalliterä menee rikki heti, jos sillä porataan kiveä.

Kiviterä on iskuporakoneille tarkoitettu erikoisterä, joka on tehty erittäin kovasta karbidista. Terässä on kaksi uraa, jotka nostavat porauspölyn pois reiästä. Kiviterällä voi porata puuta vain vaivoin, eikä sillä saa metalliin muuta kuin naarmun.

Toimitus suosittelee: 12 voltin ruuvinvääntimien testi

Kuinka hyvä yleisterä on?

Yleisterässä (tässä Boschin CYL-9) yhdistyvät kaikkien kolmen erikoisterän ominaisuudet. Yleisterällä voi porata kaikkia materiaaleja lukuun ottamatta kovaksi poltettuja laattoja, joille tarvitaan oma erikoisteränsä. Yleisterä poraa reikiä puuhun, eikä se kärsi tiilen ja metallin poraamisesta.

Tärkein kysymys on, kuinka siististi ja nopeasti yleisterä poraa reikiä metallille, kivelle ja puulle tarkoitettuihin erikoisteriin verrattuna.

Lataa juttu ja lue vastaus.