Käteviä akkukäyttöisiä porakoneita ja ruuvinvääntimiä on paljon. Rakennustarvikeliikkeiden hyllyt ja nettikauppojen sivut pullistelevat erilaisista kätevistä laitteista, joissa ei ole häiritseviä johtoja, vaan näppärä ladattava akku. Mutta mitä tehdä, kun akun tyyppimerkinnöissä käytetään salaperäisiä teknisiä lyhenteitä, jotka voisivat olla yhtä hyvin kiinalaisia kirjoitusmerkkejä? Niissä voi esiintyä lyhenteitä, kuten NiCd, NiMH ja Li-ion, jotka tarkoittavat akun tyyppiä. Mutta jotta kaikki olisi vielä hankalampaa, niissä näkee myös merkintöjä 1,5 Ah, 12 V sekä joukon muita symboleja.

Pelkkä jännite ei riitä

Kun aikoo hankkia uuden akulla toimivan työkalun, tulee ensiksi mieleen, kuinka paljon tehoa tarvitaan. Joskus 10 vuotta sitten saatoimme kirjoittaa tämän lehden sivuilla, että 9,6 V riittää useimpiin tee se itse -tarkoituksiin. Nykyään akulla toimivien työkalujen jännite on vähintään 12 V – ja markkinoilla on jopa 36 V:n laitteita. Mitä enemmän voltteja, sitä enemmän akussa on voimaa ja sitä pidempi käyttöaika. Mutta, mutta. Kaikki ei ole sittenkään niin yksinkertaista, että valitaan vain laite, jonka volttiluku on suuri, ja se on siinä. Kaukana siitä. On tiedettävä enemmän sekä akusta että laitteesta. 18 V on kyllä paljon, mutta jos akussa on merkintä ”1,0 Ah”, vahvastakin laitteesta loppuu pian virta. Lyhenne Ah, joka tarkoittaa ampeerituntia, ratkaisee nimittäin, kuinka kauan laitetta voi käyttää yhdellä latauksella - yksinkertaistettuna on siis kyse akun ”bensatankista”. Ja silloin 1,0 Ah on aivan liian vähän.

Vanhat ja uudet akut

18 V ja 3,0 Ah on tavallinen merkintä tehokkaan laitteen akussa. Koskaan ei voi tietää sataprosenttisen varmasti, että laite on myös hyvin tehokas. Akku ja laite voivat olla heikkolaatuisia. Mutta jos puhutaan merkkituotteista, jotka yleensä ovat luotettavia, laite toimii hyvin, jos siinä on esim. merkinnät 12 tai 18 V ja vähintään 2,0 Ah. Mutta vain, kun puhutaan ”vanhoista” akkutyypeistä. Voidaan myös valita hiukan kalliimpi laite, jossa on uudenaikainen litium-ioniakku, ja se voi olla paljon vahvempi - ja kooltaan pienempi. Kun hankitaan akulla toimiva laite, on siis otettava huomioon paljon muutakin kuin jännite.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Testissa 18 V:n porakoneetruuvinvaantimet