Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Voima riippuu akusta

Tulosta Tallenna artikkeli

Akku ratkaisee, kuinka tehokas akulla toimiva työkalu on. Mutta mitä tarkoittavat V, Ah, NiCd ja Li-ion? Ja miksi 18 V:n laite ei ole aina tehokkaampi kuin 12 V:n laite? Tule tutustumaan akkujen salattuun maailmaan.

Logo_FI2

Käteviä akkukäyttöisiä porakoneita ja ruuvinvääntimiä on paljon. Rakennustarvikeliikkeiden hyllyt ja nettikauppojen sivut pullistelevat erilaisista kätevistä laitteista, joissa ei ole häiritseviä johtoja, vaan näppärä ladattava akku. Mutta mitä tehdä, kun akun tyyppimerkinnöissä käytetään salaperäisiä teknisiä lyhenteitä, jotka voisivat olla yhtä hyvin kiinalaisia kirjoitusmerkkejä? Niissä voi esiintyä lyhenteitä, kuten NiCd, NiMH ja Li-ion, jotka tarkoittavat akun tyyppiä. Mutta jotta kaikki olisi vielä hankalampaa, niissä näkee myös merkintöjä 1,5 Ah, 12 V sekä joukon muita symboleja.

Pelkkä jännite ei riitä

Kun aikoo hankkia uuden akulla toimivan työkalun, tulee ensiksi mieleen, kuinka paljon tehoa tarvitaan. Joskus 10 vuotta sitten saatoimme kirjoittaa tämän lehden sivuilla, että 9,6 V riittää useimpiin tee se itse -tarkoituksiin. Nykyään akulla toimivien työkalujen jännite on vähintään 12 V – ja markkinoilla on jopa 36 V:n laitteita. Mitä enemmän voltteja, sitä enemmän akussa on voimaa ja sitä pidempi käyttöaika. Mutta, mutta. Kaikki ei ole sittenkään niin yksinkertaista, että valitaan vain laite, jonka volttiluku on suuri, ja se on siinä. Kaukana siitä. On tiedettävä enemmän sekä akusta että laitteesta. 18 V on kyllä paljon, mutta jos akussa on merkintä ”1,0 Ah”, vahvastakin laitteesta loppuu pian virta. Lyhenne Ah, joka tarkoittaa ampeerituntia, ratkaisee nimittäin, kuinka kauan laitetta voi käyttää
yhdellä latauksella - yksinkertaistettuna on siis kyse akun ”bensatankista”. Ja silloin 1,0 Ah on aivan liian vähän.

Vanhat ja uudet akut

18 V ja 3,0 Ah on tavallinen merkintä tehokkaan laitteen akussa. Koskaan ei voi tietää sataprosenttisen varmasti, että laite on myös hyvin tehokas. Akku ja laite voivat olla heikkolaatuisia. Mutta jos puhutaan merkkituotteista, jotka yleensä ovat luotettavia, laite toimii hyvin, jos siinä on esim. merkinnät 12 tai 18 V ja vähintään 2,0 Ah. Mutta vain, kun puhutaan ”vanhoista” akkutyypeistä. Voidaan myös valita hiukan kalliimpi laite, jossa on uudenaikainen litium-ioniakku, ja se voi olla paljon vahvempi - ja kooltaan pienempi. Kun hankitaan akulla toimiva laite, on siis otettava huomioon paljon muutakin kuin jännite.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Testissa 18 V:n porakoneetruuvinvaantimet

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Voima riippuu akusta
Kokonaishinta: 19 €
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 €.
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin