Tee Itse -kurssi: Näin teroitat työkalut

Leikkaavien työkalujen pitää olla teräviä toimiakseen kunnolla. Tämä helpottaa työtä ja tekee siitä mukavampaa. Tällä kurssilla opit teroittamaan ja ylläpitämään työkalusi superterävinä.

Käytämme arkisin leikkaavia työkaluja hyvin monessa tilanteessa. Keittiöveitsiä keittiössä, lapiota, pensassaksia ja sorkkarautaa ulkona sekä kalliita poria ja talttoja verstaalla. Vaikka tarvitsemme kaikkia näitä työkaluja toistuvasti, saatamme sallia niiden huonon kunnon ja jättää ne teroittamatta hyvinkin pitkäksi aikaa.

Siitä huolimatta, että tiedämme hyvin, mikä nautinto on muokata nurmikon reunus terävällä pistolapiolla tai leikata paisti huipputerävällä keittiöveitsellä. Sama koske talttaa, höylää, ruohonleikkurin terää ja ketjusahan ketjua.

Hiomatyökaluja on monen hintaisia ja laatuisia. Kannattaa uhrata hieman enemmän rahaa,niin saa laatutuotteen – mutta toki investointi kannattaa suhteuttaa omiin tarpeisiin. Uusi moottorisahan ketju maksaa noin 30 € ja sen voi teroittaa 2–3 kertaa. Tällöin hiomakone saattaa olla hyvä hankinta.

Tällä Tee Itse -kurssilla näytämme, miten teroitat työkalusi oikein ja miten pidät ne terävinä.

Opit nämä asiat Tee Itsen teroituskurssilla

Kurssi julkaisiin Tee Itse -lehdessä vuonna 2010. Kurssissa on viisi osaa ja 12 sivua:

  • Osa 1: Käytä oikeita hiomatyökaluja Leikkaavien työkalujen pitää olla teräviä toimiakseen kunnolla. Tämä helpottaa työtä ja tekee siitä mukavampaa. Tällä kurssilla opit teroittamaan ja ylläpitämään työkalusi superterävinä.
  • Osa 2: Teroita pihatyökalut Pihatyökalut vaativat teroittamista. Sen jälkeen tiedät, miten helppoa on käyttää juuri hiottua lapiota.
  • Osa 3: Teroita ketjuja pyörösaha Ketjusaha ja pyörösaha tylsyvät ajan saatossa. Opettele hiomaan terät itse, niin säästät rahaa.
  • Osa 4: Hio rauta teräkuntoon Taltta on arvoton työkalu, jos siinä on lovia tai se on tylsä. Teroita se huolella – näytämme vaihe vaiheelta, miten se tehdään.
  • Osa 5: Teroita porat ja jyrsinterät Vaikka poran- ja jyrsinterät ovat melko edullisia , niistä kannattaa pitää huolta sekä järki- että taloussyistä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut