Jokainen nikkari kaipaa jossakin työvaiheessa yhtä tai useampaa lisäkättä avukseen. Aivan näin monikätisiä yhden käden pikapuristimet eivät ehkä ole, mutta ne pystyvät korvaamaan yhden käden kätevästi todella monessa tilanteessa: kun on saatava ruuvipuristin kiinnitettyä, säädettävä esineen paikkaa tai liimattava jotakin. Tavallisia ruuvipuristimia on ollut käytössä iät ja ajat, ja niiden edeltäjät tehtiin puusta, mutta pikapuristimet ovat markkinoilla verrattain uusia tuotteita.

Voi ehkä jopa ihmetellä, miten näin yksinkertaisen tuoteidean keksiminen on vienyt näinkin kauan, sillä nyt harva nikkari pärjää ilman pikapuristinta. Nykyään muutkin kuin äsityöläiset pitävät yhden käden puristinta maailman luonnollisimpana varusteena. Yhden käden puristimet on otettu innokkaasti vastaan esimerkiksi teatteripiireissä ja valokuvaamoissa.

Kaikki puristimet pystyvät periaatteessa samaan: ne luovat kahden leuan välin puristusta ja irtoavat tai kiinnittyvät vain yhtä kättä käyttämällä. Ne kuitenkin selviävät työstään erilaisin voimin, ja niissä on joko pieniä puutteita tai erityishienouksia. Testasimme noin 30 cm:n pituisia pikapuristimia.

Yhden käden puristimien, joita useimmat testituotteistamme olivat, tehokkuus riippuu liukukiskon ja liikkuvien leukojen mekanismien kitkasta. Tämän vuoksi puristimet eivät siedä vettä tai öljyisiä käsiä. Useimmat niistä ovat herkkiä myös kosteudelle, sillä se saa metallin ruostumaan. Tämän vuoksi niiden käytölle ulkotiloissa on rajoituksia. Sisätiloissa ne ovat korvaamaton apu nikkareille ja meille muillekin.