Testasimme laitteiden tehoa poraamalla kovaa betonia.

Testasimme laitteiden tehoa poraamalla kovaa betonia.

Jos olet porannut betonikattoon tavallisella iskuporakoneella, tiedät, että tehtävä on toivoton. Tuloksena on lähinnä vain paljon pölyä ja ylikuumentunut poranterä – eikä reiän reikää. Näihin töihin tarvitaan poravasara, joka pamauttaa poranterän ilmanpaineen avulla lähes leikiten sekä betoniin että kiveen, esimerkiksi graniittiin.

8 suosittua poravasaraa

Poimimme testiin 8 markkinoiden pienintä akkutoimista laitetta, sillä ne eivät tule kalliiksi etenkään, jos verstaalla jo on akku ja laturi. Tällöin riittää, kun ostaa pelkän laiterungon. Akkulaitteilla selviää useimmista tehtävistä, mutta jos aikoo ryhtyä isompiin hankkeisiin, kuten lattian tai betoniportaiden purkuun, kannattaa vuokrata konevuokraamosta isompi ja järeämpi murtovasara.

Testasimme 18 V:n ja 12 V:n laitteita, ja jos sinulle riittää, että pystyt poraamaan 10 mm:n reikiä esim. hyllykköjen ja keittiönkaappien ripustamiseksi, voit valita jonkin pienemmistä laitteista. Toivottavasti sinulle on laitteesta hyötyä.

TESTATUT LAITTEET

? BOSCH GBH 18 V-EC ? METABO BHA 18 LTX ? DEWALT XR DHC 253 N ? MAKITA DHR 165 RMJ ? MILWAUKEE M 12 CH-402C ? RYOBI R 18 DS-L25S ? BOSCH UNEO MAXX ? AEG BBH 12 LI-202C

Lataa koko artikkeli, niin näet, miten laitteet selvisivät testeissämme.

MUISTA NÄMÄ, KUN VALITSET PORAVASARAA

  • Poraistukan SDS-kiinnitys. Käytetään kuusiokantavarrellisiin poriin ja talttoihin, jolloin ne pystyvät liikkumaan edestakaisin työn aikana. Asennuksen tulisi olla mahdollisimman helppoa.
  • Syvyysrajoitin. Ankkurit ja tulpat on saatava sopivan syviin reikiin. Tämän vuoksi poravasarassa tulisi olla syvyysrajoitin.
  • Valitsin. Käytetään toiminnon vaihtoon tavallisesta porauksesta vasaratoimintoon. Joissakin laitteissa pyörimisen voi asettaa pois päältä, jolloin purkutyöhön voi käyttää työhön sopivaa talttaa.
  • Eteen/taaksepäin. Liukuu sivulta sivulle ja lukitsee laitteen keskiasennossa. Tarkista, että sitä on helppo käyttää laitetta pideltäessä.
  • Käynnistyskytkin. Tarkista, että kytkintä on helppo käyttää ja nopeutta helppo säätää painikkeesta.
  • Pääkahva. Kahvassa tulee olla tilaa hansikaskädelle, ja kahvasta on saatava luja ote. Vasaratoiminto ei saa täryyttää laitetta liikaa.
  • Akku. Akun kiinnityksen ja irrotuksen on käytävä helposti myös hansikkaat kädessä.
  • Latauksen merkkivalo. Akku loppuu väistämättä aina jossakin vaiheessa työtä, joten akun lataustila pitäisi voida tarkistaa helposti myös työn aikana. Tämä pitäisi nähdä joko selkeistä valoista tai akun/laitteen asteikosta, johon on esteetön näköyhteys.
  • Apukahva. Joskus työ vaatii paljon voimaa, ja tällöin apukahva on välttämätön varuste.
  • Työvalo. Työkohde on voitava nähdä selvästi, eikä laite, poraistukka tai oma käsi saa varjostaa sitä. Tarkista asia jo myymälässä, ennen kuin ostat uuden poravasaran.