Laite kannattaa valita töiden mukaan. Testasimme joitakin myynnissä olevia laattaleikkureita.

Jos aiot laatoittaa keittiössä tai kylpyhuoneessa tai asentaa klinkkerilattian, vältyt vain harvoin laattojen leikkaamiselta. Jos joudut leikkaamaan vain pari senttiä yksittäisestä rivistä, manuaalinen laattaleikkuri on hyvä väline. Se leikkaa hyvin, nopeasti ja vesiroiskeitta.

Jos sen sijaan olet työstämässä ikkunasyvennyksen pystykulmaa, hanki sähkökäyttöinen laattaleikkkuri, jolla voit leikata laattojen reunat 45°:n kulmaan (jiiriin) niin, että kulmalaatat voidaan yhdistää kapealla saumalla.

Molempia leikkurimalleja on tarjolla monenhintaisina. Me testasimme neljää kohtuuhintaista manuaalista ja neljää sähkökäyttöistä leikkuria.Kalleimmassa oli eniten voimaa, mikä ei ollut yllättävää, mutta laite ei ollut erityisen hyvä ohuiden laattareunojen leikkaamiseen. Jos ostat tehokkaan laitteen, voit siis joutua ostamaan myös toisen, jolla selviät ohuista reunaviilloista.

Konsultoimme testissä muuraria, ja hänen mukaansa kaikki laattaleikkurit leikkasivat erinomaisesti, kunhan ne olivat uusia. Mikään laitteista ei kuitenkaan vetänyt vertoja hänen ammattilaislaitteelleen. Kun laitteilla leikataan jonkin aikaa, sekä manuaalileikkureiden että sähköleikkureiden terät tylsyvät. Tarkista siis, voitko ostaa laitteeseesi uusia teriä. Muista myös, että usein kannattaa hankkia laadukas terä. Se maksaa, mutta myös kestää.