1. KESKITYSKÄRKI: Poranterän päässä oleva kärki kertoo, mihin tarkoitukseen terä on tehty. Pitkä keskityskärki kertoo, että terä on tarkoitettu puulle.

2. KIERRE: Poranterässä on usein kaksoiskierre. Kierteiden reunojen pitää olla terävät, jotta reiästä tulee tasalaatuinen.

3. KIERTEEN TYVI: Kierteen tyven ei kuulu leikata, vaan kuljettaa lastut pois reiästä.

4. VARSI: Varsi kertoo, millaiseen porakoneeseen terä sopii. Sileävartiset terät on tarkoittu pora- ja iskuporakoneille, ei poravasaroille.

5. METALLI: Hyvä kärki on tehty vähintään kahdesta eri metallista. Ulkopinnan kova metalli estää kärkeä murenemasta ja sisällä oleva taipuisa metalli huolehtii siitä, ettei kärki katkea.

6. NIMI: Kärkien tyypit ja koot merkitään kirjaimilla ja numeroilla, jotta oikea kärki on helppo löytää.

STANDARDI: NELJÄ TAVALLISTA PORANTERÄÄ
PUUTERÄ Kaikissa puuporanterissä on pitkä keskityskärki. Kärki pitää terän paikallaan porauksen alussa, jotta terä ei lipsahda väärään paikkaan. Yleisimmät puuporanterät ovat perinteisiä kierreteriä, joita ei voi käyttää muihin materiaaleihin kuin puuhun.
METALLITERÄ Metalliterät ovat usein mustia. Ne on tehty siten, että lastut punoutuvat kierteelle. Toisin kuin puuterä, metalliterä aloittaa reiän tekemisen keskeltä. Terä on erikoiskovaa metallia, ja sitä voi käyttää myös muihin materiaaleihin, kuten puuhun ja muoviin.
KIVITERÄ Kiviterällä voi porata reikiä tiileen, betoniin ja kiveen. Kiviterän kärkeen on juotettu kiinni pieni ja kova levy. Hyvän terän kärki on niin kovaa terästä, ettei se murene käytännössä koskaan. Loppuosa on pehmeämpää metallia, jotta terä ei katkea.
YLEISTERÄ Yleisterässä yhdistyvät muiden terien ominaisuudet. Siinä on kiviporan kova kärki ja terävät reunat. Terällä voi porata monia erilaisia materiaaleja, myös keraamisia laattoja. Terää käytetään yleensä ilman iskutoimintoa.

ERIKOISTAPAUKSET: KOLME TERÄÄ ERIKOISTAPAUKSIIN

KIERRETERÄ: Kierreterän ruuvikärki uppoaa puuhun ja vetää terän perässään. Terää käytetään esimerkiksi tarkkojen tapinreikien tekemiseen. Koot: 6–32 mm.

Luku kertoo terän koon milleissä.

Luku kertoo terän koon milleissä.

LATTATERÄ: Lattaterää käytetään isojen reikien poraamiseen. Työ käy nopeasti, mutta jälki ei ole yhtä tarkaa kuin kierreterällä. Koot: 6–40 mm.

BETONIPORA (SDS-KIINNITYS): Poravasara on paras työkalu kiven ja betonin rei’ittämiseen. Sen terissä on erityinen SDS-kiinnitys. Tavalliset, sileävartiset terät eivät käy poravasaraan.

LÄHIKUVASSA: YLEISIMMÄT RUUVINKANNAT JA KÄRKIMALLIT
TALTTAPÄÄ Talttapää on vanhin kärki- ja ruuvinkantamalli. Harvinainen uusissa tuotteissa.
RISTIPÄÄ (PH) Tähdenmuotoinen kärki. Ristipäämeisseliä käytetään tähän ruuvimalliin.
RISTIPÄÄ (PZ) Tässä mallissa on kaksi päätä. Toinen pää on iso ja toinen suhteellisen pieni.
TORX-PÄÄ Nykyään laajimmalle levinnyt kärkimalli. Käyteteen etenkin ulkoruuveissa.
KUUSIOKOLO Tunnetaan myös nimellä Unbraco. Usein huonekaluissa, pyörissä ja työkaluissa.

VINKKI: OSTA KOKO SARJA

Sekä kärkiä että teriä voi ostaa valmiina sarjoina. Etenkin kärjet kannattaa ostaa sarjoina. Hyvälaatuiset sarjat tulevat pitemmän päälle halvemmiksi kuin halvat, joiden kärkiä voi käyttää vain muutaman kerran.

LÄHIKUVASSA: ISTUKAT
LUKITTAVA PIKAISTUKKA Istukka lukitsee kärjen paikoilleen. Kun kärki halutaan vaihtaa, musta rengas vedetään eteen. Pikaistukka lukitsee kärjen kiinni lujasti.
MAGNEETTINEN PIKAISTUKKA Magneetti pitää kärjen paikoillaan työskentelyn aikana mutta ei silloin, kun porakone vedetään pois. Magneetti-istukat ovat usein halpoja.