1. KESKITYSKÄRKI: Poranterän päässä oleva kärki kertoo, mihin tarkoitukseen terä on tehty. Pitkä keskityskärki kertoo, että terä on tarkoitettu puulle.

2. KIERRE: Poranterässä on usein kaksoiskierre. Kierteiden reunojen pitää olla terävät, jotta reiästä tulee tasalaatuinen.

3. KIERTEEN TYVI: Kierteen tyven ei kuulu leikata, vaan kuljettaa lastut pois reiästä.

4. VARSI: Varsi kertoo, millaiseen porakoneeseen terä sopii. Sileävartiset terät on tarkoittu pora- ja iskuporakoneille, ei poravasaroille.

5. METALLI: Hyvä kärki on tehty vähintään kahdesta eri metallista. Ulkopinnan kova metalli estää kärkeä murenemasta ja sisällä oleva taipuisa metalli huolehtii siitä, ettei kärki katkea.

6. NIMI: Kärkien tyypit ja koot merkitään kirjaimilla ja numeroilla, jotta oikea kärki on helppo löytää.

LUE LISÄÄ: Tämän takia puuterä on tärkeä!

ERIKOISTAPAUKSET: KOLME TERÄÄ ERIKOISTAPAUKSIIN

KIERRETERÄ: Kierreterän ruuvikärki uppoaa puuhun ja vetää terän perässään. Terää käytetään esimerkiksi tarkkojen tapinreikien tekemiseen. Koot: 6–32 mm.

Luku kertoo terän koon milleissä.

Luku kertoo terän koon milleissä.

LATTATERÄ: Lattaterää käytetään isojen reikien poraamiseen. Työ käy nopeasti, mutta jälki ei ole yhtä tarkaa kuin kierreterällä. Koot: 6–40 mm.

BETONIPORA (SDS-KIINNITYS): Poravasara on paras työkalu kiven ja betonin rei’ittämiseen. Sen terissä on erityinen SDS-kiinnitys. Tavalliset, sileävartiset terät eivät käy poravasaraan.

LUE LISÄÄ: Milloin pitää käyttää betoniporanterää?

VINKKI: OSTA KOKO SARJA

Sekä kärkiä että teriä voi ostaa valmiina sarjoina. Etenkin kärjet kannattaa ostaa sarjoina. Hyvälaatuiset sarjat tulevat pitemmän päälle halvemmiksi kuin halvat, joiden kärkiä voi käyttää vain muutaman kerran.