SUORAT LINJAT: Käsisirkkelillä ja ohjainkiskolla tai suoralla laudalla on helppo sahata suoria linjoja.

SUORAT LINJAT: Käsisirkkelillä ja ohjainkiskolla tai suoralla laudalla on helppo sahata suoria linjoja.

NÄIN SÄÄDÄT KÄSISIRKKELIN
Käsisirkkeli: näin säädät käsisirkkelin SÄÄDÄ SAHAUSSYVYYS Suurin mahdollinen sahaussyvyys riippuu terän koosta. Yleensä syvyys on 25–40 milliä 45 asteen kulmassa ja 50–65 milliä 90 asteen kulmassa.
Käsisirkkeli: näin säädät käsisirkkelinKÄÄNNÄ TERÄ VINOON KULMAAN Terän voi kääntää vinoon sahauskulmaan. On tärkeää, että asteikko on selkeä ja terän voi lukita tarkasti. Lukitus ei aina toimi moitteettomasti, joten kokeile sen toimintaa kaupassa ennen sirkkelin ostamista. Joissakin malleissa on valmiit hahlot, jotka pysäyttävät terän tavallisimpiin 22,5 ja 45 asteen kulmiin.

Huippuosaamista

Käsisirkkeli sopii erinomaisesti karkeaan työhön kuten levyjen ja tolppien sahaamiseen, eikä mikään muu saha leikkaa levyjä yhtä hyvin.

Nykyään useimmissa käsisirkkeleissä on laserlinja, jonka avulla on helppo sahata melko tarkasti. Kaikkein tarkinta sahaaminen on kuitenkin ohjainkiskon tai suoran laudan avulla. Voit käyttää myös sirkkelin omaa sivuohjainta. Sivuohjain asennetaan levyn reunaan ja säädetään sopivalle etäisyydelle sahauslinjasta.

SUORAT LINJAT LEVYIHIN
Käsisirkkeli: Ohjainkisko OHJAINKISKO Laatusirkkelin voi yleensä yhdistää ohjainkiskoon.
Käsisirkkeli: Pitkä suora lauta PITKÄ, SUORA LAUTA Laudan voi kiinnittää levyyn puristimilla.
Käsisirkkeli: Sivuohjain SIVUOHJAIN Ohjain yltää yleensä 15–20 sentin päähän.

LUE LISÄÄ: Testi - Pyörösahat

FIKSU TEKNIIKKA: MELAMIININ SAHAAMINEN

Melamiinilevyä ei kannata halkaista yhdellä sahauksella. Jos levy sahataan kerralla, terän hampaat osuvat melamiiniin pystysuorassa, jolloin levyn reunasta saattaa irrota pieniä palasia.

Säädä terä siten, että se yltää juuri ja juuri ohuen melamiinipinnoitteen läpi. Sahaa levy poikki vasta toisella sahauksella, jotta pintaan ei tule rumia jälkiä.

NIKSI: Vältä rosot

Reunojen rikkoutumista on pyrittävä välttämään. Siihen on onneksi kätevä niksi:

Säädä terän syvyys siten, että se rikkoo levyn pinnan juuri ja juuri. Käynnistä saha ja vedä sitä taaksepäin, jotta terä tekee pintaan viivan. Sen jälkeen voit sahata levyn poikki ilman pelkoa reunojen rikkoutumisesta.

SIISTIT REUNAT
Käsisirkkeli: Siistit reunat 1. Lautojen päiden katkaiseminen aloitetaan mittaamalla suorakulmaisen linjan paikka. Linja merkitään lautoihin värilangalla.
Käsisirkkeli: Suorat reunat2. Laudat sahataan poikki sirkkelillä, jota työnnetään ohjainkiskoa tai suoraa lautaa pitkin. Työn voi tehdä myös upotussahalla, joka on käsisirkkelin kehittyneempi muoto.
URA LEVYYN
Käsisirkkeli: Urat levyihin 1. Massiivipuun takapuolelle sahattu ura varmistaa, että levy ei taivu ajan kuluessa. Linjat piirretään aluksi levyn takapuolelle.
Käsisirkkeli: Urat levyihin2. Urat sahataan viivoja pitkin. Sirkkeli säädetään siten, että se uppoaa levyn puoliväliin. Sirkkeliä työnnetään ohjainkiskoa tai suoraa lautaa pitkin.
LAPALIITOS
Käsisirkkeli: Lapaliitokset 1. Lapaliitos tehdään perinteisesti käsisahalla ja taltalla. Sirkkelillä se sujuu kuitenkin paljon nopeammin. Säädä syvyys ja sahaa puuhun useita vierekkäisiä uria.
Käsisirkkeli: Lapaliitokset2. Sirkkelin terä poistaa suurimman osan puusta. Talttaa tarvitaan liitoskohdan pohjan siistimiseen, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman tiivis.