Tee Itse -kurssi: Pöytäsirkkeli

Pöytäsaha on korvaamaton työkalu, kun kappale pitää sahata pitkittäissuunnassa. Näytämme, miten se ja paljon muuta tehdään tällä laitteella. Kurssista on hyötyä, vaikka sinulla olisi pöytäsaha jo ennestään.

Aiotko sahata kappaleet pitkittäissuunnassa ja tehdä niistä listoja? Tai kaventaa kaikkia lattialevyjä 30 mm? Valitse tällöin työkaluksesi pöytäsaha, sillä se on suunniteltu erityisesti tämänkaltaisiin tehtäviin. Käsipyörösaha on eniten käytetty sähkötyökalu, mutta vaikka sen hienoutena on juuri siirreltävyys, se jää pöytäsahan jalkoihin, kun on sahattava pitkää ja tarkkaa linjaa pitkin.

Pöytäpyörösahaa on kaikkea muuta kuin helppo siirrellä. Toisaalta sinulla on aina kaksi kättä vapaana sahattavaa kappaletta varten. Tästä on usein paljon apua, ja kahden käden käyttö lisää myös työturvallisuutta. Kun opit tuntemaan koneesi, voit helposti kiinnittää siihen myös suuntaisohjaimen ja halkaista tarkasti pitkän laudan.

Kiinnitä huomiota turvallisuuteen

Kun harkitset pöytäsahan ostamista, varmista, että koneesta löytyvät kaikki turvallisuuteen vaikuttavat tekijät, kuten halkaisukiila, teräsuojus ja hätäkytkin.

Selvitä myös, kuinka helppo tai hankala kone on asentaa. Sahanterän nostoja laskutoiminnon ja jiirisahausmahdollisuuden pitäisi olla helppokäyttöiset, eikä suuntais- ja kulmaohjainten käytön pitäisi vaatia työkaluja tai konemestarin koulutusta.

Näihin seikkoihin – ja moneen muuhun – perehdymme Tee Itse -lehden kurssilla. Opettajana toimii Sören Stensgård.

Opit nämä asiat Tee Itsen pöytäsirkkelikurssilla

Kurssi julkaistiin Tee Itse -lehdessä ensimmäisen kerran vuonna 2010. Kurssissa oli viisi osaa ja 22 sivua:

  • Osa 1: Sahaa pitkittäin: Pöytäsaha on korvaamaton työkalu, kun kappale pitää sahata pitkittäissuunnassa. Näytämme, miten se ja paljon muuta tehdään tällä laitteella. Kurssista on hyötyä, vaikka sinulla olisi pöytäsaha jo ennestään.
  • Osa 2: Turvallisuus kuntoon: Pyörivät terät, jotka leikkaavat kovalla vauhdilla, aiheuttavat monta onnettomuutta joka vuosi. Ajattelemattomuus on vaarallista, joten näytämme, mitä saat ja mitä et saa tehdä.
  • Osa 3: Sahanterän on sovittava: Ennen kuin upotat pöytäpyörösahasi terän hampaat lautaan tai levyyn, varmista, että sahasi on varustettu laatusahanterällä, jossa on oikea määrä hampaita, oikea hionta ja työhön soveltuva hampaiden muoto.
  • Osa 4: Laita saha töihin: Nyt työ muuttuu mukavaksi. Turvallisuus on kohdallaan ja tunnet sahasi ja sen terät. Eli nyt vain sahaamaan. Lue lisää, niin näet, mitä voit sahallasi tehdä.
  • Osa 5: Ilman halkaisukiilaa: Eteesi avautuu täysin uusia mahdollisuuksia, kun kokeilet sahausta ilman halkaisukiilaa ja suojusta. Katso, miten tämä tehdään.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Pöytäsirkkeli