Testi: Pistosahat 2017

Tämä testi on vuodelta 2017 - katso uusin testi täältä: Testissä akkupistosahat

Pistosaha on loistava työkalu. Sillä voi sahata käytännössä kaikkia materiaaleja. Sillä voi tehdä kuvioita ja sahata suoria linjoja.

Testasimme seitsemän 18 voltin pistosahaa, joissa on reilusti voimaa pieneen kokoonsa verrattuna.

Voima on tärkeää, mutta pistosahaa pitää voida myös käsitellä ja käyttää helposti. Sahaaminen on hankalaa, jos terän vaihtamiseen tai pohjan kääntämiseen tarvitaan työkaluja. Useimpien testisahojen pohjan kääntämiseen tarvitaan kuusiokokoavain.

Yhdessä koneessa ei ollut sen paremmin työvaloa kuin akun varaustilan merkkivaloakaan. Sellaisesta koneesta virta loppuu aina yllättäen.

Useampi kone puhalsi tai imi sahanpurun pois sahauslinjalta liian huonosti. Testin voimakkaassa voittajassa sitä vikaa ei kuitenkaan ollut.

Näin koneet testattiin

Akut ladattiin täyteen ja latureiden tehokkuus kirjattiin ylös.

Koneilla sahattiin suoria linjoja vanerinippuun ja kiharaisia kuvioita MDF-levyyn.

Piirsimme levyyn kiharaisia linjoja ja sahasimme niitä pitkin. Sahasimme myös vapaalla kädellä ja arvioimme, kuinka hyvin terät kääntyivät.

Käytimme joka koneessa samanlaisia teriä. Testasimme, miten heiluritoiminnon käyttäminen vaikutti sahausjälkeen ja -nopeuteen.

Asensimme ja arvioimme varusteet kuten pölynimuriliittimen sekä levyt, jotka ehkäisevät reunojen repeytymistä. Arvoimme myös, kuinka helppoa terien vaihtaminen oli.

Testasimme nämä 7 pistosahaa

  • FESTOOL CARVEX PSBC 420 LI 18
  • STANLEY FMC650M2
  • BOSCH PST 18 LI
  • MAKITA DJV180Z
  • EINHELL TE-JS 18 LI
  • MILWAUKEE M18 BJS-402C
  • METABO STA 18 LTX

LATAA KOKO TESTI ja lue, mikä pistosaha oli testin paras.

PISTOSAHAN TÄRKEÄT YKSITYISKOHDAT
KAHVA: Kahvassa pitää olla luistamattomat päällysteet. Kahva ei saa olla liian ohut ja sen pitää muotoiltu niin, että nappeihin on helppo yltää.
NOPEUS: Kierrosluku on nopeus, jolla terä liikkuu ylös ja alas. Sitä pitää pystyä säätämään sahattavan materiaalin mukaan. Nopeuden säätämisen pitää onnistua kahvassa olevasta käynnistysnapista.
TERÄNVAIHTO: Terän vaihtamisen pitäisi onnistua ilman työkaluja. Terän pitää pysyä lujasti paikallaan myös jyrkissä mutkissa. Ylös ja alas liikkuvan iskutangon pitää olla niin tukeva, ettei se heilu sivusuunnassa.
HEILURITOIMINTO: Heiluritoiminto vaikuttaa koneen sahausnopeuteen ja työn jälkeen. Suurin heiluriliike sahaa nopeasti, mutta tekee karkeaa jälkeä. Kun heiluri kytketään pois päältä, kone sahaa siististi. Heiluriasetusten vaihtamisen pitää olla helppoa.
TYÖVALO: Koneessa pitää olla työvalo, ja sen pitää osoittaa sahauslinjalle. Tarkista, ettei valo jää koneen varjoon.
KULMASAHAUS: Pistosahan pohjan voi kääntää vähintään 45 asteen kulmaan. Sen pitäisi onnistua ilman työkaluja. Koneessa pitää olla selkeä kulma-asteikko.
PUHALLUS: Sahan pitää puhaltaa roskat pois sahauslinjalta. Puhallus pitää voida sammuttaa imuroinnin ajaksi.
POHJA: Pohjan pitää olla vankkaa tekoa ja tasainen. Siinä pitää olla korkea reunus, jotta sahaa voi työntää ohjuria pitkin. Muovipohja sopii herkille materiaaleille.