Testasimme, riittivätkö pistosahojen tehot upotussahaamiseen.

Tämä testi on vuodelta 2015 - katso uusin testi täältä: Testi: Pistosahat

Pistosaha on kaikille tuttu väline, sillä se on porakone/ruuvinväännintä lukuunottamatta kaikkein yleisin rakennusliikkeiden myymä sähkötyökalu.

On olemassa kahdenmallisia pistosahoja: sauvamallisia, jota monet ammattilaiset käyttävät ja kahvamallisia, joita useimmat nikkarit suosivat. Tämän perusteella valitsimme testiimme kahvamalliset pistosahat. Laitteiden hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä useisiin satoihin euroihin.

Poimimme testiin alle 150 € maksavat pistosahat, jotta laitteet olisivat kaikki vertailukelpoisia. Tämä on rakennustarvikeliikkeiden suosituin hintaluokka.

Nämä pienet, kevyet sahat ovat todella käteviä monissa töissä. Niillä on helppo tehdä reikiä puu- ja kipsilevyyn ja sahata kauniita kaaria. Lisäksi niillä voi lyhentää lautaa parilla senttimetrillä, eikä sahojen edes tarvitse toimia täydellisen tarkasti. Testin luettuasi tiedät, mitä liikkeissä on tarjolla.

TESTATUT LAITTEET

? BOSCH PST 1000 PEL ? HITACHI CJ 90 VST ? STANLEY FME 340 K ? EINHELL TH-JS 85 ? COTECH 40-87774 ? RYOBI RJS 950 ? SKIL 4381 ? WORX WX 473

MUISTA NÄMÄ KUN VALITSET PISTOSAHAA


Kahvan on tunnuttava mukavalta käteen. Siinä pitää olla tarpeeksi tilaa hansikkaalla verhoillulle kädelle ja sen pinnan pitää olla liukumaton. Käynnistys/sammutus ja lukitus. Painikkeen on sijaittava helpossa paikassa, ja se pitää voida lukita, jotta saha ei käynnisty vahingossa. Nopeudensäätö. Kaikkia materiaaleja ei voi sahata samalla nopeudella. Joskus on sahattava hitaasti, jotta materiaali ei rispaannu tai pala, toisinaan voi sahata nopeasti. Sahan nopeutta pitää voida säätää. Pölynimuriliitäntä. Vaikka saha pystyy puhaltamaan sahauslinjan puhtaaksi, puru pitää voida myös imeä, sillä sitä syntyy paljon. Pölynimuri on voitava kytkeä ongelmitta.Heiluritoiminto. Kokeile sahaa, ennen kuin ostat sen, sillä eri heilurialueiden tulee olla keskenään erilaiset. Alueita on kolme. Toiminto pitää voida kytkeä helposti pois päältä. Viistoon säätö. Jotta sahalla voisi sahata viistoon, jalkalevyä on voitava kulmata – mieluiten ilman työkaluja. Kulma pitää voida lukea helposti asteikolta. Jalkalevy. Sahassa pitää olla vankka ja tasainen jalkalevy, jossa on korkeat reunukset, jotta sahaa voi kuljettaa lautaa tai kiskoa vasten. Purunpuhallus. Tarkista, onko sahassa purunpuhallin, joka puhaltaa sahanpurut pois. Näin vältyt puhdistamasta itse sahauslinjaa työskennellessäsi. Teräkiinnityksen on onnistuttava ilman työkalua. Terän on pysyttävä tukevasti kiinni myös teräviä kaarteita sahattaessa. Valo ja laser. Sahassa pitää olla kohteen valaiseva LED-valo ja laserlinja, joka helpottaa sahaussuunnan säilyttämistä.