Tee Itse -kurssi: Pistosaha

Pistosaha on korvaamaton väline, kun on sahattava kaarteita tai kurveja.

Sitä voisi kutsua lehtisahan automatisoiduksi ja tehokkaammaksi versioksi. Pistosaha kykenee muuhunkin kuin mutkien sahaamiseen; itse asiassa sillä voi sahata pitkiä, suoria viiltoja, ja kun sen käyttöön on tottunut, sitä voi käyttää moneen muuhunkin työhön. Vaikka riman katkaisuun tai akryylilevyn työstämiseen cd-hyllyksi.

Pistosaha on pienikokoinen ja sen takia helppokäyttöinen myös ahtaissa paikoissa. Sen toimintaperiaate on yksinkertainen: koneen rungosta pidetään kiinni, käytettiin sitten kahva- tai runko-otetta, tähdätään merkkiviivaa pitkin ja annetaan ylös alas liikkuvan terän sahata kappale.

LUE LISÄÄ: Pistosaha tutuksi 5 minuutissa

Kahvamalli on edullisempi ja joidenkin mielestä hieman helpompi ohjata kuin runkomalli, mutta toisaalta runkomalli vie vähemmän tilaa ja on usein tehokkaampi.

Opit nämä asiat Tee Itsen pistosahakurssilla

Kurssi julkaistiin Tee Itse -lehdessä vuonna 2008. Kurssissa on viisi osaa ja 14 sivua:

  • Osa 1: Pistosahan toiminta Suuren pistosahakurssin ensimmäisellä oppitunnilla selvitämme pistosahan rakenteen ja näytämme, miten tulet nopeasti sinuksi korvaamattoman sahasi kanssa.
  • Osa 2: Pistosahan sahanterät Tällä oppitunnilla tutustumme erilaisiin pistosahan teriin ja pohdimme, minkälaista terätyyppiä kannattaisi käyttää mihinkin tehtävään.
  • Osa 3: Sahaa suoraan pienellä avulla Pistosahan suurin vahvuus on kaarresahaus, mutta jos haluat sahata suoraan eikä sinulla ole pyörösahaa, selviät pistosahalla siitäkin muutamalla apuvälineellä.
  • Osa 4: Sahaa levyyn reikä Kun asennat pöytälevyyn allasta tai kipsiseinään tuuletinta, joudut tekemään reiän. Tällöin käytät pistosahaa juuri siihen työhön, mihin se on tarkoitettu.
  • Osa 5: Sahaa hieno kaarre Pistosahaa voi käyttää kuten lehtisahaa, jos sen terä vain on tarpeeksi kapea. On hyvä muistaa, että juuri terän leveys ratkaisee kaarteen säteen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …