Opi käyttämään katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Katkaisu- ja jiirisirkkeli on äärimmäisen monipuolinen työkalu, jolla voi tehdä paljon muutakin kuin sahata lautoja poikki suorassa kulmassa. Koneella voi sahata tarkasti eri kulmissa, joten se sopii esimerkiksi puuliitosten tekemiseen.

Opi käyttämään katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Katkaisu- ja jiirisirkkeli on tarkkojen sahausten ja viistojen kulmien erikoistyökalu.

Katkaisu- ja jiirisirkkeli on äärimmäisen monipuolinen, ja sillä voi tehdä paljon muutakin kuin sahata suorassa kulmassa. Sillä voi sahata myös viistossa kulmassa ja tehdä upeita puuliitoksia.

Opetamme sinut:

 • Sahaamaan jiiriin esimerkiksi listojen liitokset
 • Sahaamaan kallistetulla terällä esimerkiksi laatikoiden reunat
 • Sahaamaa kallistetulla terällä vinossa kulmassa
 • Käyttämään syvyysrajoitinta ja tekemään täydelliset lapaliitokset

Käymme läpi sahan osat ja toiminnot:

 • Lastunimu
 • Puristimet
 • Kulman säätö
 • Terän kallistus
 • Pöydänjatkeet
 • Syvyysrajoitin
 • Kisko
 • Sivuohjain
 • Tuki
 • Terä

Sahan osat

Jiirit

Katkaisu- ja jiirisirkkelin tärkeimpiä ominaisuuksia on se, että terää voi kääntää suhteessa takaohjaimeen. Siitä on hyötyä esimerkiksi kattotuolien osien sahaamisessa ja silloin, kun listat pitää yhdistää toisiinsa huoneen nurkassa.

1

Säädä terä oikeaan jiirikulmaan. Tässä esimerkissä sahataan kaksi listaa 45 asteen kulmassa, jotta ne muodostavat suoran kulman huoneen nurkassa.

2

Aseta lista sirkkeliin taustapuoli takaohjaimeen päin. Sahaa ensimmäinen lista. Jos lista on symmetrinen, voit sahata toisen puolen kääntämällä etupuolen eteenpäin. Tämä lista on epäsymmetrinen, joten toinen lista pitää sahata päinvastaisessa suunnassa 45 asteen kulmassa.

Kallistus

Jiirisirkkelillä voi sahata viistossa kulmassa myös kallistamalla terän vinoon. Kallelleen käännetyllä terällä voi sahata esimerkiksi kirjahyllyn levyt 45 asteen kulmassa.

1

Kallista sahanterä oikeaan kulmaan. Kirjahyllyn kulman pitää olla suora eli 90 astetta, joten molempien osien päät sahataan 45 asteen kulmassa. Voit säätää kulman sirkkelin takana olevasta kahvasta ja asteikolta.

2

Sahaa levy poikki. Pidä huoli, että levy pysyy takaohjainta vasten sahaamisen aikana.

Syvyysrajoitin

Sahassa on syvyysrajoitin, jonka avulla voi määritellä, kuinka syvälle puuhun terä uppoaa. Syvyysrajoittimen avulla puuhun voi sahata esimerkiksi uria, joihin voi upottaa muita puunpalasia.

1

Säädä sahaussyvyys syvyysrajoittimella, joka on yleensä sahan takana. Lapaliitos tehdään sahaamalla tarkasti puun puoliväliin asti.

2

Sahaa puuhun uria vieri viereen. Säädä terä syvyyteen, joka vastaa lapaliitoksen toisen osan paksuutta. Terä ei uppoa ohjaimen vieressä yhtä syvälle kuin pöydän keskellä, joten käytä ohjainta vasten aputikkua, joka tukee puuta ja pitää sen irti takaohjaimesta.

3

Siisti loven pohja taltalla tai monitoimityökalulla. Lapaliitos tehdään loveamalla liitoksen molemmat puut. Tee lovi toiseen puuhun samalla tavalla.

Kaksoiskulma

Katkaisu- ja jiirisirkkelillä voi tehdä myös monimutkaisia liitoksia yhdistelemällä jiiri- ja kallistustoimintoa. Tässä näytetään, miten sirkkelillä sahataan huvimajan kattopalkit kahteen suuntaan viistoiksi.

Katon harja tehdään neljästä palkista, ja katon kallistuskulmaksi tulee 30 astetta. Terä säädetään jiiriasteikolla samaan kulmaan. Kallistuskulma riippuu palkkien lukumäärästä. Tässä tapauksessa palkkeja on neljä.

Kulma lasketaan jakamalla 360 astetta liitosten lukumäärällä. Neljällä palkilla kulmaksi tulee 90 astetta, (360/4 = 90). Jos palkkeja olisi viisi, jokaisesta liitoksesta olisi tullut 72-asteinen. (360/5 = 72).

1

Säädä terä 30 asteen jiirikulmaan katon kallistuksen mukaan. Käännä terä aluksi oikealle, jotta näet paremmin, mitä teet, kun joudut tekemään vaikeamman sahauksen toisesta suunnasta.

2

Säädä kallistuskulma 45 asteeseen, jotta liitoksesta tulee 90-asteinen.

3

Sahaa kaikki neljä kattopalkkia kahteen suuntaan käännetyllä terällä.

4

Merkitse keskikohta lyhyelle puolelle. Seuraava sahaus tehdään tähän.

5

Käännä palkki ympäri siten, että lyhyt puoli on ulospäin. Sahaa viivaa pitkin. Sahan jiirikulma on säädetty vasemmalle 30 asteeseen. Kallistus on sama kuin aiemmin.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Katkaisu- ja jiirisirkkeli