Testissä käsisirkkelit 2019

Käsisirkkeli on hyvä työkalu pöytälevyjen ja hyllyjen sahaamiseen. Testasimme seitsemän suosittua mallia. Kaikki sahaavat suoraan, mutta jotkut tekevät siistimpää jälkeä kuin toiset. Verkkovirralla toimivat koneet ovat vahvoja ja maksavat alle 200 euroa.

Käsisirkkeli testi: Käsisirkkelillä on helppo sahata nopeasti suoria linjoja.

Käsisirkkelillä on helppo sahata nopeasti suoria linjoja.

Testasimme

7 käsisirkkeliä

  • BOSCH GKS 165
  • METABO KS 55 FS
  • BLACK+DECKER CS1550
  • DEWALT DWE560
  • MAKITA HS7601
  • BOSCH PKS 55 A
  • RYOBI RCS1400

BOSCH GKS 165

Teho: 1100 W
Kierrokset: 4900/MIN.
Hinta: 150 EUROA

METABO KS 55 FS

Teho: 1200 W
Kierrokset: 5600/MIN.
Hinta: 160 EUROA

BLACK+DECKER CS1550

Teho: 1500 W
Kierrokset: 5500/MIN.
Hinta: 120 EUROA

DEWALT DWE560

Teho: 1350 W
Kierrokset: 5500/MIN.
Hinta: 160 EUROA

MAKITA HS7601

Teho: 1200 W
Kierrokset: 5200/MIN.
Hinta: 170 EUROA

BOSCH PKS 55 A

Teho: 1200 W
Kierrokset: 5600/MIN.
Hinta: 110 EUROA

RYOBI RCS1400

Teho: 1400 W
Kierrokset: 5000/MIN.
Hinta: 12O EUROA

Käsisirkkeliä

Akkukoneet kehittyvät kovaa vauhtia, mutta verkkovirralla toimiva käsisirkkeli on edelleen hyvä työkalu moneen tarkoitukseen. Useimpia malleja on kehitetty jo pitkään, joten niistä on tullut hyviä ja halpoja. Hinnat painuvat koko ajan alaspäin, kun kilpailu akkumalleja vastaan kiristyy.

Valitsimme tähän testiin seitsemän suosittua käsisirkkeliä, jotka maksavat 110–170 euroa. Kaikki tekevät hyvää jälkeä hintaansa verrattuna. Koneiden laadussa ja ergonomiassa on kuitenkin isoja eroja.

LUE LISÄÄ: Testasimme 7 akulla toimivaa käsisirkkeliä

Näin vaihdat käsisirkkelin terän

Kaikissa testin osissa käytettiin koneiden mukana tulleita teriä. Koneet tekevät siistimpää jälkeä tai toimivat nopeammin, jos vakioterän tilalle vaidetaan erikoisterä. Suurin osa erikoisteristä maksaa merkistä riippumatta noin 30–50 euroa.

Näin testasimme

Nopeus on tärkeä ominaisuus, jos sirkkelillä sahataan paljon. Testasimme sahausnopeuden asettamalla päällekkäin kaksi 19 millin vanerilevyä ja sahaamalla niihin metrin pituisen uran.

Testasimme myös sen, kuinka siistiä jälkeä sahat tekevät. Vaikeutimme koetta sahaamalla pinnoitettua lastulevyä, jossa pienetkin kolot näkyvät erittäin selvästi.

Arvioimme, kuinka hyvin sahat sopivat työskentelyyn, kuinka tukevilta ne tuntuvat ja kuinka laadukkaita ne ovat.

Kaikki testit tehtiin sirkkeleiden mukana tulevilla yleisterillä.

ARVOSANA

Yleisarvosana on nopeuden, työn jäljen, ergonomian ja laadun painotettu keskiarvo

NOPEUS

Kahden päällekkäisen vanerilevyn yhteispaksuus on 38 milliä. Sahasimme levyihin metrin mittaisen uran ja otimme aikaa.

TYÖN JÄLKI

Sahasimme pinnoitettua lastulevyä koneiden mukana tulevilla terillä, otimme kuvat ja arvioimme työn jäljen.

ERGONOMIA

Arvioimme sahojen työskentelymukavuuden, nappien paikat ja asteikkojen selkeyden.

LAATU

Laadun arvioinnissa otettiin huomioon osien materiaalit, nappien käyttötuntuma ja se, kuinka kestävältä sirkkeli tuntuu.

Testitaulukko

Testitaulukosta on helppo nähdä kokonaiskuva ja vertailla koneita toisiinsa.

Testivoittaja

Nopein ja tarkin sirkkeli

METABO KS 55 FS

Testivoittaja on hyvin suunniteltu ja toimii erittäin vakuuttavasti. Saha tekee nopeasti siistiä jälkeä ja tuntuu kestävältä. Lisäksi sillä on mukava työskennellä.

Metabon käsisirkkeli on erittäin laadukas työkalu, joka sai huippupisteet testin kaikista osista. Sen lisäksi konetta on mukava käsitellä, ja se tuntuu erittäin tukevalta.

Metabon käsisirkkeli on suunniteltu paremmin kuin moni muu malli. Esimerkiksi sahaussyvyyden säätökahva on sirkkelin päällä, kun monen kilpailijan sahassa se on hankalasti terän takana. Kaikki säätökahvat ovat punaisia, joten ne erottuvat sahan rungosta selvästi.

Useimpien käsisirkkeleiden terän voi kallistaa vain 45 asteen kulmaan, mutta Metabon sirkkelin terä kääntyy 47 asteeseen helposti nappia painamalla. Se on pieni ja hyvin harkittu yksityiskohta, joka tekee sahasta hieman monipuolisemman.

Suorat linjat

Sirkkelin pohja sopii yhteen sekä Metabon omien ohjainkiskojen että monien kilpailijoiden ohjainkiskojen kanssa. Kisko helpottaa suoraan sahaamista paikoissa, joissa ei voi käyttää sivuohjainta.

Metabon sirkkeli on testin kalleimmasta päästä. Toisaalta se on vain 50 euroa kalliimpi kuin testin halvin kone. 160 euroa ei ole liian kova hinta hyvästä käsisirkkelistä.

Sahaussyvyyden säätökahva on paikassa, jossa sitä on helppo käyttää. Punaiset kahvat on helppo nähdä.

Asteikoissa on isot ja selkeät numerot, joita on helppo lukea. Syvyysasteikko on metallia, joten numerot eivät pyyhkiydy pois tavallisessa käytössä.

Pohja on muotoiltu siten, että sen voi yhdistää ohjainkiskoon. Se tekee sahasta monipuolisemman ja helpottaa suoraan sahaamista.

Hyvä ostos

Nopeaa ja siistiä työtä

BOSCH PKS 55 A oli testin nopein saha yhdessä testivoittajan kanssa. Boschin malli jäi testin toiselle sijalle vain huonomman työn jäljen vuoksi.

Saha on erittäin laadukas. Yllätyimme siitä, että saha on ergonomisempi ja laadukkaampi kuin Boschin siniseen ammattilaissarjaan kuuluva käsisirkkeli.

Koneessa on yksi yksityiskohta, joka erottaa sen muista testikoneista: sirkkelissä on kätevä pölynkeräslaatikko, jonka voi asentaa pölynimuriliittimeen.

Koneen käyttökahvat toimivat kuten pitääkin, ja niitä on helppo käyttää. Koneen mukana tulee pitkä sivuohjain, jonka avulla sitä on helppo työntää reunaa pitkin.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio nyt

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Käsisirkkeli