1. KOKO: Terän sisäkehällä olevat luvut kertovat terän koon. 210 on terän halkaisija. 2,6 tarkoittaa terän paksuutta ja kertoo, kuinka monta milliä terä haukkaa puusta. 30 tarkoittaa keskiön halkaisijaa ja kertoo, sopiiko terä sirkkeliisi.
2. HAMPAIDEN MÄÄRÄ: Luku 30 tarkoittaa, että terässä on 30 hammasta. Jos kyse on puuterästä, 30 tarkoittaa, että terä on tiheähampainen. 24 hampaan terä tekee karkeampaa jälkeä.
3. NOPEUS: Luku 7 000 kertoo terän suurimman mahdollisen pyörimisnopeuden.
4. MATERIAALI: Terän nimi kertoo yleensä sen, mille materiaalille se on tarkoittu.
5. LEIKKAUS: Terässä oleva pieni lovi vähentää melua ja jäähdyttää terää.

STANDARDIT: NELJÄ YLEISINTÄ TERÄMALLIA
Tiheähampainen terä TIHEÄHAMPAINEN PUUTERÄ Jos jokin terä pitäisi nimetä kaikkein tärkeimmäksi, valinta osuisi tiheähampaiseen puuterään, sillä sille on eniten käyttöä. Tiheähampaista terää tarvitaan kaikkiin viimeistelytöihin.
Harvahampainen teräKARKEAHAMPAINEN PUUTERÄ Uudessa katkaisu- ja jiirisirkkelissä on usein kiinni karkeahampainen puuterä. Sillä on nopeampi sahata kuin tiheähampaisella terällä, mutta jälki on tikkuista. Sopii parhaiten runkopuille.
MetalliteräMETALLITERÄMetalliterä on tarkoitettu raudan sahaamiseen, mutta se ei valitettavasti sovellu kunnolla alumiinin ja ruostumattoman teräksen katkaisemiseen. Sahausöljy auttaa terää kestämään pitkään.
YleisteräYLEISTERÄYleisterä on hyvä vaihtoehto muovin ja pehmeän metallin kuten alumiinin sahaamiseen. Yleisterä sahaa kaikkia materiaaleja, eikä sen lisäksi tarvita erikoisteriä. Käytä metallin sahaamiseen öljyä, jotta terä kestää pitempään.
TARVIKKEET: KATKAISU- JA JIIRISIRKKELIN TYÖPÖYDÄT
Työpöytä SOPIVA TYÖKORKEUS Hyvien sirkkelipöytien hinnat alkavat 150 eurosta. Sirkkelipöydän edessä voi seisoa järkevässä työasennossa, jolloin puut pysyvät aloillaan ja leikkauspinnoista tulee suoria. Pöytä liikkuu kevyesti mukana paikasta toiseen.
TyöpöytäTarkista, kuinka kaukana sirkkelisi kiinnitysreiät ovat toisistaan. Tarkista myös, kuinka leveälle työpöydän kiinnitysraudat voi säätää. Mitat kertovat, sopiiko pöytä sirkkeliisi.
TyöpöytäKaikkien työpöytien päissä on rullat. Sahattavat puut voi laskea rullien päälle, jolloin ne liikkuvat kevyesti edestakaisin. Rullien avulla laudat on helppo liikuttaa juuri oikeaan paikkaan.

TARVIKKEET: RAKENNA SIRKKELILLE PITKÄ TYÖPÖYTÄ

Katkaisu- ja jiirisirkkelillä sahattavien puiden pitää olla vaakatasossa. Jos puiden päät roikkuvat holtittomasti, katkaisupinnoista tulee vinoja. Pitkiä listoja ja lautoja varten kannattaa rakentaa puinen työpöytä, johon laudat voi puristaa lujasti kiinni. Tällaisella työpöydällä pitkätkin puut katkevat todella tarkasti.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Testi katkaisu-/jiirisahaa

Sirkkelin työpöytä

Voit rakentaa työpöydästä juuri niin pitkän kuin haluat. Tee pöydästä kuitenkin vähintään puolitoistametrinen. Jos tarvitset paljon samanmittaisia lautoja tai rimoja, voit kiinnittää työpöytään topparin. Pöytä kannattaa rakentaa täysin suorista laudoista.

Sirkkelin työpöytä

Pöytä rakennetaan pitkästä ja suorasta laudasta (A) ja rimasta (B), jotka kiinnitetään toisiinsa suoraan kulmaan. Laudan (A) alle ruuvataan kiinni korokkeet (C). Korokkeiden korkeus määräytyy sirkkelin perusteella. Korokkeiden pitää nostaa lauta (A) niin ylös, että sen yläreuna on samassa tasossa kuin sirkkelin taso.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Testi katkaisu-/jiirisahaa

TYÖPÖYTÄ TIKAPUISTA

Voit käyttää työpöytänä myös alumiinitikkaita. Tikkaat sopivat työpöydäksi etenkin ulkona, missä on paljon tilaa. Tikaspöytä pysyy vakaana, jos kiinnität tikkaiden molemmat päät puristimilla pukkeihin.

RAKENNA SIRKKELILLE LIIKKUVA TYÖPÖYTÄ
Työpöytä  class=Liikkuva työpöytä tuo sirkkelin aivan työmaan viereen. Tarkkojen sahausten tekeminen onnistuu tikkaista tehdyn työpöydän avulla helposti ja nopeasti.
TyöpöytäKiinnitä sirkkeli levynkappaleeseen tikkaiden toiseen päähän. Levy voi olla esimerkiksi mdf:ää tai vaneria. Tee levystä tikkaita leveämpi ja ruuvaa pohjaan kaksi rimaa.
TyöpöytäKiinnitä tikkaiden toiseen päähän tukipuu, joka nostaa sahattavat laudat sirkkelipöydän korkeudelle. Topparin avulla on nopea sahata samanmittaisia lautoja.