Harvassa ovat ne pihat, joiden hoidosta selviää ilman vankkoja raivaussaksia. Useimmat pihanomistajat tarvitsevat jossakin vaiheessa raivaussaksia tai oksasaksia, kuten pienempiä malleja joskus kutsutaan.

Vankat oksat voi katkaista sahalla, mutta raivaussaksilla se onnistuu nopeammin ja mukavammin. Lisäksi katkaisukohdasta tulee siisti ja rispaantumaton, mikä on kasville eduksi.

Vahvimmilla raivaussaksilla voi leikata jopa 40 mm paksuja oksia. Pitkät kahvat ja lyhyt terä takaavat tiukan purennan, ja monet saksista on varustettu ylimääräisellä hammasvaihteella. Hammasvaihde vähentää tarvittavan voiman määrää.

Sen sijaan pitkät kahvat on vedettävä pitkälle auki leukojen avaamiseksi. Pitkä etäisyys ei aina ole eduksi, jos pensasto on tiiviskasvuinen, sillä vaikka hammasvaihde säästää voimia, kahvat ovat usein tiellä. Tällöin tarvitaan vaihteettomia saksia. Tai sahaa.

Raivaussakset on valittava sen mukaan, mikä sopii parhaiten omille käsivoimille ja työskentelyolosuhteisiin. Ei ole pahitteeksi silmäillä ostosreissulla samalla kertaa myös muunlaisia saksimalleja.