1. NURMIKKO
Eri robotit soveltu-vat 400-10 000 neliön kokoisen nurmikon leikkaamiseen. Osa leikkaa myös epätasaisia ja kaltevia nurmikoita.
2. KÄYTTÖÖNOTTO
Latausasema ja rajakaapelit pitää asentaa maahan. Voit kaivaa johdon maahan itse, mutta ole tarkkana, jos pihasi ei ole nelikulmainen ja tasainen. Jotkut kauppiaat tarjoutuvat asentamaan johdot ja latausaseman maksua vastaan. Valmiiksi asennet-tu järjestelmä on fiksu ja aikaa säästävä vaihtoehto, mutta maksaa jonkin verran.
3. LATAUSASEMA
Laturi kannattaa sijoittaa mahdollisuuksien mukaan keskelle nurmikkoa. Etsi laturille sopiva paikka, jonka ympärillä on tarpeeksi liikkuma-tilaa. Pyri sijoittamaan laturi käytännön syistä mahdollisimman lähelle pistorasiaa.
4. RAJAKAAPELI
Vedä rajakaapeli nurmikon ympärille. Kaapelissa kulkeva heikko sähkövirta kertoo leikkurille, milloin sen pitää pysähtyä ja kääntyä ympäri. Ohut kaapeli kiinnitetään nurmikon pintaan pienillä kiiloilla, jotta leikkuri ei katkaise johtoa. Ruoho kasvaa kuukaudessa niin paljon, ettei johtoa enää näy. Johdon voi myös upottaa maahan.
5. REUNAT
Leikkurin terät sijaitsevat turvallisuus-syistä suhteellisen kaukana koneen alla. Se tarkoittaa, ettei robotti pysty leikkaamaan ruohoa aivan seinän tai muiden korkeiden reunusten vierestä. Robotti ei törmää sei-nään, kun reunimmainen johto upotetaan maahan noin 30 sentin päähän seinästä. Jos terassi on maan tasossa, johdon voi asentaa aivan terassin reunalle.
6. ESTEET
Ympäröi trampoliinit, puunjuu-ret ja muut isot esteet rajakaapelilla, jotta robotti ei tartu niihin kiinni. Jos nurmikkosi jakautuu useaan osaan esimerkiksi pensasaidan molemmin puolin, vedä kaapeli siten, että keskelle jää sopiva käytävä.
7. LEIKKAUSAIKA
Leikkausaika riippuu maaston muodoista sekä nurmikosta, siis käytän-nössä siitä, kuinka korkeaa, tiheää ja märkää ruoho on. Robotti ajaa itsestään laturiin, kun siitä loppuu virta tai alkaa sataa. Muista ottaa huomioon naapurit, sillä kaikki robottileikkurit eivät ole hiljaisia. Nurmikko kannattaa ajaa päivän valoisana aikana, ellei leikkuri ole erityisen hiljainen.
8. ASETUKSET
Useimmat robottileikkurit voi ohjeimoida ajamaan nurmikon tiettynä kellonaikana. Myös leikkureiden ajokuvio-ta voi säädellä, jos robotin pitää esimerkiksi ajaa ylimääräinen kierros nopeasti kasvavasta paikasta. Ohjauslaite on lukittu pin-koodilla.
9. ETÄOHJAUS
Useimpia robottileikkureita voi etäohjata älypuhelimella. Robotin voi pysäyttää loman ajaksi, jos säätiedotus lupaa pitkää kuivaa jaksoa. Joissakin leikkureissa on GPS-paikannus, joten leikkurin sijainti näkyy aina, myös varkauden sattuessa.
10. SADETUNNISTIN
Useimmat robotit ajavat itsensä suojaan, jos alkaa sataa. Jotkut jatkavat leikkaamista, sillä ne on tarkoitettu myös märälle ruoholle.
11. LEIKKAUSKUVIO JA TERÄT
Useimmat robotit näyttävät ajelevan ris-tiin rastiin ilman sen kummempaa suun-nitelmaa. Kuviot ovat kuitenkin tarkkaan harkittuja. Nurmikko pitää ajaa useasta eri suunnasta, jotta siihen ei tule raitoja. Robotin sisäinen tietokone huolehtii automaattisesti siitä, että kone leikkaa koko nurmikon. Terien malli vaihtelee erilaisista tähtikuvioista partaveitsen tapaisiin teriin, jotka tulevat ulos vasta, kun kone käynnistyy. Terät tylsyvät ajan mittaan, joten ne pitää joko teroittaa tai vaihtaa uusiin. Tarkista varaterien saatavuus ennen koneen ostamista.
12. TURVALLISUUS
Nykyleikkureissa on paljon turvallisuutta ja ajo-varmuutta lisääviä ominaisuuksia. Esteeseen törmäävä leikkuri vaihtaa suuntaa ja pysähtyy kokonaan, jos se nostetaan ilmaan. Koneissa on myös iso hätä-seis-nappi, joka pysäyttää koneen hetkessä. Lapset ja kotieläimet kannattaa kuitenkin pitää kaukana liikkuvasta koneesta.
13. TALVI
Robotti kannattaa säilyttää sisällä talven ajan. Käytä tilaisuus hyödyksesi, puhdista robotti perusteelli-sesti ja lataa akku aivan täyteen. Varastoi akku ja laturi lämpimään paikkaan. Rasvaa ja teippaa umpeen rajakaapelin molemmat päät, jotta niihin ei tule kosteusvaurioita.