Moottorisahan teroittaminen

Moottorisahalla on raskasta ja hidasta työskennellä, jos teräketju on tylsä. Tässä näytetään, miten ketju pidetään huippukunnossa.

Hampaat voivat olla hyvin terävät, joten tässä kannattaa käyttää työkäsineitä. Aluksi irrotetaan ruuvit, jotka pitävät teränsuojusta paikallaan. Suojuksesta poistetaan sahanpurut ja lastut.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Testi moottorisahan

Terällä on kaksi rasvausreikää, jotka pitää aina puhdistaa, niin että ketjuöljy pääsee terän tyveen voitelemaan ketjua. Vetopyörän ympärillä on myös paljon likaa, jonka voi poistaa esimerkiksi hammasharjalla.

Kun terälevy asetetaan paikalleen, sitä käännetään puoli kierrosta, ennen kuin ketju asetetaan paikalleen. Kun terälevyä käännetään joka kerta kun ketjua hiotaan, voit varmistaa, että terälevy liukuu samalla tavoin ylä- ja alapuolelta, jolloin saha on hyvin tasapainossa.

Kun suojus on ruuvattu paikalleen, ketju kiristetään. Kun ketju kiristyy lähemmäksi terälevyä, muista pitää kiinni terälevyn kärjestä, niin se tulee varmasti oikein. Kun ketju on kiristetty oikein, terän ja ketjun väliin ei saa jäädä ilmaa, eikä saha saa nytkähtää, kun vedät ketjusta.

Saha kiinnitetään nyt tukevasti ruuvipenkkiin, niin että ketju tulee vaakasuoraan.Merkitsemällä yhden hampaista voit erottaa helposti, milloin ketju on kulkenut täyden kierroksen.

Ennen hiomista pitää selvittää, missä kulmassa ketju pitää hioa. Se selviää esimerkiksi ketjun pakkauksesta. Voit myös kysyä valmistajalta. Tässä käytetään hiomalevyä, jonka toiselle puolelle on merkitty 30 astetta ja toiselle 25 astetta.

Levyn asetetaan terälevylle, ja kun viilaa liikutetaan viivojen suuntaisesti, voi varmistaa, että hiontakulmaksi tulee täsmälleen 30 astetta. Jokaista hammasta hiotaan viiden vedon verran, kunnes siirrytään seuraavan hampaan kohdalle. Terää hiotaan aina hampaan lyhyeltä puolelta pitkälle puolelle päin.

Hampaita on ketjun molemmin puolin. Siksi saha käännetään, niin että sen voi hioa toiseltakin puolelta. Jos pelkäät, että hiot vahingossa liian syvältä, voit käyttää erilaisia aputyökaluja.

Käyttämällä näitä ruuveja ei voi viilata ruuveja syvemmältä. Lopuksi on tarkistettava syvyyssäätöhampaat. Säätöhampaat ovat pieniä tappeja, jotka määrittävät leikattavan lastun koon. Niiden pitää tulla hampaiden korkeudelle.

Sahan mukana tuleva hiomasuojus asetetaan ketjulle, ja syvyyssäätöhampaat hiotaan varovasti tasaisella viilalla. Ammattilainen hioo ketjun pääsääntöisesti jokaisen sahan käyttämän polttoainetankillisen jälkeen. Näin ketju on aina terävä, ja sillä on helppo työskennellä.

Lisää samasta aiheesta Puutarhakoneet