Pystyleikkuri

Siistin ja vihreän nurmikon kasvattamiseen tarvitaan pystyleikkuria. Pystyleikkuri leikkaa kasvien juuret poikki, huolehtii siitä, että juuriin pääsee ilmaa ja juuret juurtuvat kunnolla. Samalla pystyleikkuri irrottaa maasta sammaleet ja kuolleen ruohon, jotta uusi ruoho saa parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet ja tarpeeksi happea.

Pystyleikkuri vai ilmaaja?

Termeissä on helppo mennä sekaisin, sillä niitä käytetään hyvin vaihtelevasti. Yleensä kyse on kuitenkin yhdestä ja samasta koneesta, joka tekee kaksi asiaa kerralla.

Jos koneessa on sammalta poistavat pyörivät harjakset, sitä sanotaan ilmaajaksi tai pintailmaajaksi.

Jos samaan koneeseen asennetaan valssiterät, jotka viiltävät nurmikon pintaan uria, konetta sanotaan pystyleikkuriksi.

Markkinoilla on koneita, jotka ovat PELKKIÄ pystyleikkureita ja koneita, jotka ovat PELKKIÄ ilmaajia. Useimmissa koneissa on kuitenkin molemmat toiminnot. Jotta asia olisi mahdollisimman sekava, valmistajat ja rautakaupat kutsuvat molempia koneita usein pelkiksi ilmaajiksi.

Pystyleikkuritesti

Testasimme edellisessä pystyleikkuritestissämme markkinoiden seitsemän suosituinta mallia. Useimmat toimivat sekä leikkureina että ilmaajina. Testiin mahtui lisäksi yksi kone, joka vain pelkästään leikkaa sekä toinen, joka ainoastaan ilmaa. Otimme ne mukaan, jotta tiedät leikkureista ja ilmaajista mahdollisimman paljon ja osaat ostaa koneen, joka on paras juuri sinun nurmikollesi.

Voit lukea testin täältä: Testi: Pystyleikkuria

Paras pystyleikkuri

Koneiden hinnat vaihtelevat noin 100 eurosta 400 euroon. Kalleimmissa koneissa on paljon erilaisia toimintoja, joista voi olla hyötyä. Vähemmälläkin tulee kuitenkin toimeen. Paras pystyleikkuri vastaa tarpeitasi (esimerkiksi nurmikon koko, maan laatu ja auringonvalon määrä). Lisäksi leikkurille on muutamia vähimmäisvaatimuksia. Kahvan korkeutta pitää voida säätää, ja koneeseen pitää voida liittää ruohonkerääjä.

Viereisessä artikkelissa kerrotaan, mitä kaikkea hyvältä pystyleikkurilta vaaditaan.

LUE LISÄÄ: Sammaleenpoistaja vai pystyleikkuri nurmikolle?