Poravasara testi: Testissä 8 vahvaa akkuporavasaraa

Tämä testi on vuodelta 2018 - katso uusin testi täältä: Testi: Poravasara

Akkuporavasarassa on kolme konetta yhdessä. Useimpia poravasaroita voi käyttää tavallisena porakoneena joko iskulla tai ilman, ja osa malleista toimii jopa ruuvinvääntimenä. Työkalun kiinnostavin ominaisuus on kuitenkin vasaratoiminto, jonka ansiosta koneella voi porata kovia materiaaleja kuten betonia ja terästä.

Kaikkein kovimpien materiaalien poraamiseen tarvitaan erittäin voimakas moottori ja akku.

Tämä poravasaratesti osoitti, että uudet akkumallit sopivat erittäin hyvin moniin erilaisiin töihin. Liian heikko kone ei kuitenkaan sovellu isoon urakkaan, sillä se hidastaa ja vaikeuttaa työskentelyä.

Kalliiden ja halpojen koneiden välillä on ratkaisevia eroja. Hyvä jokapaikankone maksaa 200–250 euroa. Useimmat mallit myydään ilman akkua ja laturia.

Poravasara testi: Näin poravasarat testattiin

Kaikkien koneiden kestävyys testattiin poraamalla 15–20 senttiä syviä reikiä 10 millin kiviterällä.

Kokeilimme, kuinka helppoa koneet oli vaihtaa poraukselta pneumaattiselle iskulle eli vasaratoiminnolle ja tavalliselle poraukselle, johon tarvitaan erillinen istukka. Koneiden välillä oli isoja eroja siinä, kuinka kätevää vaihtaminen oli.

Myös muut poraustoiminnot testattiin poraamalla koneilla eri materiaaleja kuten puuta ja tiiltä.

Arvioimme, onko koneilla raskasta työskennellä ja tärisevätkö ne niin paljon, että työ alkaa käydä raskaaksi pitemmän päälle. Arvioimme myös, saako kahvasta ja etukahvasta tukevan otteen ja pysyykö kone tiukasti hikisissä käsissä.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea poravasara

Testasimme nämä 8 poravasaraa

  • AEG BBH 18-0
  • MAKITA DHR165Z
  • WORX WX390
  • METABO KHA 18 LTX
  • RYOBI R18SDS-0
  • MILWAUKEE M18 CHPX-0
  • DEWALT DCH133M1
  • BOSCH UNEO MAXX 18 V

LATAA KOKO TESTI ja katso, mikä poravasara menestyi testissä parhaiten.

TÄRKEITÄ YKSITYISKOHTIA AKKUPORAVASARAN VALINNASSA
SYVYYSRAJOITIN: Oikean syvyiset reiät ovat tärkeitä, jotta pienikauluksiset tulpat eivät uppoa liian syvälle seinään.
ISTUKKA: Poravasarassa käytetään yleensä teriä, joissa on erilainen kiinnitysmekanismi kuin tavallisissa poranterissä. Varmista, että koneen mukana tulee myös normaali istukka.
SUUNNANVAIHDIN: Sivulta toiselle työnnettävä liukukytkin kääntää istukan pyörimissuunnan ja lukitsee koneen keskiasentoon. Kytkimen käyttämisen pitää olla helppoa.
KÄYNNISTYS-/SAMMUTUSNAPPI: Kytkimen pitää liikkua kevyesti, jos sitä käytetään nopeuden säätämiseen.
KIERROKSET JA ISKU: Vasaratoiminto vaihdetaan iskuksi kytkimestä. On tärkeää, että iskuissa on voimaa, kun koneella porataan betonia ja muita kovia materiaaleja. Varmista, että kone toimii eri nopeuksilla.
KAHVA: Kahvan pitää olla niin tilava, että siitä saa hyvän otteen työhanska kädessä. Joidenkin koneiden kahvoissa on tärinänvaimennin.
LISÄKAHVA: Lisäkahva on erittäin hyvä varuste, joka helpottaa koneen kannattelua ja tarkkaa poraamista. Jos koneessa ei ole lisäkahvaa, koneen etuosasta pitää saada hyvä ote.
VOLTIT JA AMPEERITUNNIT: Mitä enemmän ampeeritunteja (Ah) akussa on, sitä pitempään se kestää. Koneessa tai akussa pitää olla valo, joka kertoo, kuinka paljon virtaa akussa on jäljellä.
HINTA ILMAN AKKUA JA LATURIA: Suurin osa koneista myydään ilman akkua ja laturia. Jos ostat koneen lisäksi akun, hintaa tulee helposti 150 euroa lisää.