Testatessamme porakone-ruuvinvääntimiä tarkistimme, kuinka monta ruuvia niillä ehti vääntää paikoilleen, ennen kuin akusta loppui virta. Katso täältä, kuinka DeWalt pärjäsi.

Tämä testi on vuodelta 2015 - katso uusin testi täältä: Testissa 10,8 V:n porakoneetruuvinvaantimet

Siitä ei ole kovinkaan kauan, kun 18 V:n laitteet oli suunnattu ammattilaisille ja 10,8 V:n laitteet kodin pieniin askareisiin – pikkukoneet olivatkin yleensä liian heikkoja järeämpiin töihin. Kehitys on kuitenkin ollut nopeaa, ja nykyään on tarjolla hyvin tehokkaita 10,8 V:n akkulaitteita, jotka haastavat tosissaan vanhemmat 18 V:n mallit. Tehokkuus, keveys ja pieni koko ovat tehneet näistä laitteista hyvin suosittuja. Pieni, kevyt ja kätevä laite on mainio väline kalusteiden kokoamiseen tai työhön, jossa on seistävä tikkailla ja kiinnitettävä lukuisia ruuveja.

Koska testaamamme mallit ovat hinnaltaan hyvin lähellä toisiaan, ”Hyvä ostos” -laitetta oli tällä kertaa hyvin vaikea löytää. Joukossa ei nimittäin ollut yhtä yksittäistä laitemallia, jonka voisi sanoa olevan laadultaan ylivoimainen ja merkittävästi voittajalaitetta halvempi. Testivoittajalaite maksaa noin 50 € enemmän kuin ”Hyvä ostos”-laite (noin 33 prosenttia).

TESTATUT LAITTEET

? STANLEY FMC 010 LB ? AEG BS 12 C2 LI-202 C ? METABO POWERMAX BS BASIC ? MILWAUKEE M12 BDD LI-202 C ? BLACK+DECKER EGBL 108 KB ? RYOBI R12 DD-L 13 S ? DEWALT DCD 710 D2 ? BOSCH PSR 10,8 LI-2

Laitteiden tehokkuus testattiin mm. poraamalla paksua lankkua litteällä puuporanterällä.

Lataa koko artikkeli niin näet, miten laitteet pärjäsivät testissämme.

TARKISTA NÄMÄ, KUN VALITSET PORAKONE-RUUVINVÄÄNNINTÄ

  • Itsekiristyvä poraistukka. Poran ja kärjen voi nykyisin vaihtaa kaikissa laitteissa ilman työkaluja, mutta tämän tulee sujua helposti ja vähin voimin. Kokeile tätä liikkeessä.
  • Vaihde. Valitse laite, jossa on vähintään 2 vaihdetta, jotta voit vaihtaa ruuvaukseen, joka toimii hitaammin ja tehokkaammin, ja takaisin poraukseen, joka sujuu nopeasti, kunhan vastus ei ole suuri.
  • Vyökiinnike. Ei täysin välttämätön, mutta kätevä apuväline tikkailla seistessä, kun työhön tarvitaan molempia käsiä.
  • Momentinsäätö. Momenttialueita tulisi olla yli 10, mielellään 20, ja niiden välillä tulisi olla selkeä ero, jotta voit valita, kuinka kovalla väännöllä ruuvaat ruuveja. Laitetta tulisi voida käyttää myös hitaammalla, jotta ruuvit voi ruuvata esimerkiksi keittiönkaappiin levyjä vaurioittamatta.
  • Pyörimissuunta. Tähän tulee voida ulottua helposti sillä kädellä, jolla pitelee konetta.
  • Akku ja latauksen merkkivalo. Tarkista, että akun saa helposti irti ja paikalleen. Valitse laite, josta näet, kuinka paljon virtaa akussa on jäljellä, jotta et joudu keskeyttämään työtä.
  • Kahvan on sovittava omaan käteen ja sen pitää olla pehmeäksi ja liukumattomaksi pinnoitettu, jotta siitä saa hyvän otteen pitkäksi aikaa. Tarkista myös laitteen tasapaino.
  • Käynnistyskytkin. Tästä säädetään nopeutta ja sytytetään työvalo. Kokeile kytkintä jo liikkeessä ja arvioi, tuntuuko nopeudensäätö helpolta.
  • Valo. Hyvän työvalon merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Tarkista, että valo osuu poraus- tai ruuvauskohtaan ja että laite ei itsessään varjosta työkohdetta liikaa. Valitse laite, jonka valo syttyy, ennen kuin laite käynnistyy, jotta näet, mitä teet.