Porakone

Porakoneita ja sen tarvikkeita koskevia ohjeita ja neuvoja.

  Välttämätön porakone

  Porakone kuuluu edelleen monen tee se itse -rakentajan vakiovarusteisiin. Nykyaikaiset porakone-ruuvinvääntimet sopivat yhä kovempaan poraukseen, mutta porakonetta tarvitaan yhä kaikkein raskaimpiin töihin.

  Porakone ruuvi-istukalla

  Useimmissa porakoneissa on ruuvi-istukka. Terä kiinnitetään istukkaan pyörittämällä, jolloin kolme tai neljä metallikiilaa työntyy eteenpäin ja puristuu terän ympärille. Istukka sopii lähes kaikenlaisille poranterille. Porakoneen iskutoiminnosta on hyötyä, sillä sen avulla on helppo porata tiiliseinää.

  Iso iskuporakoneopas

  Suunnitteletko iskuporakoneen hankkimista? Klikkaa tästä ja lue iso iskuporakoneoppaamme: ISKUPORAKONE: Iso iskuporakoneopas

  Porakone betonin poraamiseen

  Betonin poraaminen voi olla vaikeaa tavallisella porakoneella ja ruuvi-istukalla, sillä tavallisten porakoneiden iskutoiminto on yleensä heikko. Terä ei pysy kiinni ruuvi-istukassa, jos iskut ovat liian kovia. Sen takia kannattaa valita porakone, jossa on SDS-kiinnitys. Näitä koneita sanotaan yleensä poravasaroiksi. Näin valitset oikean poravasaran

  Porakoneet SDS-kiinnityksellä

  SDS-terää ei kiinnitetä porakoneeseen istukkaa kiristämällä, vaan terä napsautetaan paikalleen. Terässä on hahlot, jotka tarttuvat kiinni porakoneeseen. Terä liikkuu muutaman millin sisään ja ulos, mutta pyörii ympäri vain yhdessä istukan kanssa. Se tarkoittaa, että porakoneen iskuenergia on tavallista kovempi, mutta terä pysyy lujasti kiinni porakoneessa. SDS-kiinnityksellä porakoneen iskut ovat paljon tavallista voimakkaampia.

  SDS-kiinnitys sopii tiilen poraamiseen

  SDS-kiinnitykseen perustuvat porakoneet on tarkoitettu kivimateriaalien poraamiseen. Siksi koneisiin on vain kiviteriä. SDS-istukan voi kuitenkin vaihtaa tavallisen istukan.

  Porakone toimii piikkauskoneene

  Joitakin SDS-porakoneita voi käyttää piikkaamiseen. Käytännössä se tarkoittaa, että istukka ei pyöri mutta iskutoiminto pysyy päällä. Oikeiden terien kanssa SDS-porakone toimii piikkauskoneena.

  Joskus porakone-ruuvinväännin riittää

  Kaupoissa on myös porakone-ruuvinvääntimiä, joita voi käyttää osittain samoihin töihin kuin porakonetta. Olemme testanneet koneita ja kokosimme tulokset tähän.

  Haluatko parhaan porakone-ruuvinvääntimen? Klikkaa tästä ja lue uusin testimme porakone-ruuvinvääntimistä: Porakone- ja ruuvinväännin testi

  Akulla toimivat porakone-ruuvinvääntimet muuttuvat koko ajan pienemmiksi, paremmiksi ja vahvemmiksi. Löydät uusimman 10,8 voltin porakone-ruuvinvääntimien testimme täältä: Ruuvinväännin testi 10,8 voltin ruuvinvääntimet