Onko yhdistelmäkone hyvä ostos?

Ovatko yhdistämäkoneet hintansa arvoisia? Tutkimme tarkasti kolme yhdistelmäkonetta ja arvioimme, onko yhdistelmäkone parempi ostos kuin kaksi erikoistyökalua.

Onko yhdistelmäkoneissa ideaa? Otimme asiasta selvää.

Useimmat työkalut on suunniteltu yhteen tarkoitukseen. Porakone tekee
reikiä, sirkkeli sahaa suoria linjoja ja pistosaha sahaa vaativat kaaret.
Kaupoissa on myös työkaluja, jotka pystyvät enempään.

Työkalunvalmistajat ovat kehittäneet perinteisistä työkaluista malleja, jotka muuttuvat käden käänteessä toiseksi koneeksi.

Testasimme kolme yhdistelmäkonetta. Päätimme ottaa selville, ovatko ne oikeasti käteviä vai kannattaako rahat sijoittaa mieluummin kahteen erikoistyökaluun, joissa on molempien koneiden parhaat ominaisuudet.

Testasimme nämä yhdistelmäkoneet:

Pöytä- + katkaisu- ja jiirisirkkeli

Katkaisu ja jiirisirkkeli on erinomainen työkalu lautojen lyhentämiseen ja vinossa kulmassa sahaamiseen. Sillä ei kuitenkaan voi halkaista lautoja tai sahata isoja levyjä, minkä vuoksi sen rinnalle tarvitaan pöytä sirkkeli. Molemmat ovat isoja koneita, joita on hankala siirrellä ja jotka vievät paljon säilytystilaa.

Kääntöpöytäsirkkeli on loistava keksintö, ja se toimii juuri oikein lähes kaikissa tilanteissa. Sirkkelin toinen puoli toimii katkaisu ja jiirisirkkelinä 1 ja toinen puoli pöytäsirkkelinä 2. Yhdistelmä on kätevä, mutta katkaisu ja jiirisirkkelistä puuttuu joitakin keskeisiä toimintoja erikois malleihin verrattuna.

Terän kallistaminen on hyvä esimerkki yhdistelmäkoneen rajoitteista. Terä kal listuu molempiin suuntiin vain 45 asteen kulmaan, kun useimpien erikoismallien terä kääntyy 60 asteen kulmaan asti. Yhdistelmä koneessa ei ole myöskään valmiita kulmahahloja (esim. 15, 22½ ja 30 astetta), jotka helpottavat ja nopeuttavat yleisimpien kulmien sahaamista.

DEWALT DW743N

HINTA NOIN: 829 EUROA

YHTEENVETO: Dewalt DW743N on vahva ja järeä sirkkeli. Kääntöpöydän ansiosta koneella voi sekä katkaista että halkaista. Kone on varsin kallis mutta hyvä hankinta esimerkiksi kesämökin tai autokatoksen rakentamista varten.

Pisto- + puukkosaha

Pistosahan ja puukkosahan yhdistäminen on hyvä idea mutta ei toimi käytännössä. Pistosahassa 2 ei ole heiluri toimintoa tai lastunpuhallusta, eikä työkalun pohjaa voi kallistaa. Koneessa on kuitenkin toimiva SDS-kiinnitys, joka helpottaa teränvaihtoa.

Minipuukkosaha 1 on yksinkertaisesti liian heikko purkami-seen, vaikka se on puukkosahan tärkein käyttötarkoitus. Kahva on varsin pitkä ja sahan pohja liian pieni. Se on huono yhdistel-mä, joka tekee sahan käyttämisen vaikeaksi.

BOSCH PST 10,8 EASYSAW 12

HINTA NOIN: 84 EUROA (ILMAN AKKUA JA LATURIA)

YHTEENVETO: Voimaton saha, josta puuttuu joitakin perustoimintoja. Sopii harrastekäyttöön ja kevyeen työhön.

Porakone + ruuvinväännin

Irrotettavat istukat eivät aina toimi niin kuin pitäisi. AEG:n uusi porakone-ruuvinväännin on kuitenkin hyvä esimerkki työka-lusta, joka toimii oikein ja jossa on kaikki tarpeelliset toiminnot: säädettävä vääntömomentti, kaksi nopeutta, led-valo, akun varaustilavalo ja mukava, luistamaton kahva.

Työkalu on omaa luokkaansa, sillä sen istukan voi irrottaa nopeasti painamalla jousitettua rengasta 1. Samalla kone lyhenee 192-millisestä 155-milliseksi ja mahtuu paljon pienempään tilaan. Parasta koneessa on kuitenkin se, että istukan taakse mahtuu kärjenpidin ja 25 millin ruuvauskärki. Työskentely sujuu nopeasti, kun samalla koneella voi porata vuorotellen reikiä ja vääntää ruuveja. Terää ei tarvitse irrottaa istukasta vähän väliä, ja kärjen-pidin 2 on koko ajan valmiina sen takana.

Koneen mukana tulee kaksi erikoisistukkaa, jotka napsautetaan kiinni ilman työkaluja. Kulmaistukkaa 3 voi käyttää joko ilman tavallista istukkaa tai sen kanssa. Kulmaistukalla voi porata ja ruuvata sivuttain ahtaissa paikoissa. Offset-istukalla 4 voi porata ja ruuvata vain sentin päässä seinästä.

AEG BBS 12C2 LI-202C KIT 1

HINTA NOIN: 252 EUROA

YHTEENVETO: Irrotettava istukka ja sen takana oleva kär-jenpidin on loistava yhdistelmä! Myös kulma- ja offset-istukat ovat erinomainen lisä työkalupakkiin.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut