Lamellijyrsin

TARKKUUTTA: Lamellijyrsin sopii tarkkaan työhön ja lujien puuliitosten tekemiseen.

Lamellijyrsimen tärkeät ominaisuudet:

1. KÄYNNISTYS- JA SAMMUTUSNAPIN pitää toimia hyvin. Se ei saa juuttua pohjaan.

2. YLÄKAHVAN pitää olla iso ja sopia hyvin käteen, jotta koneen pohja on helppo painaa lujasti kiinni jyrsittävään puuhun.

3. JYRSINTÄSYVYYDEN vakiokorkeudet säädetään koneen sivulla olevasta ruuvista.

4. MILLIMETRIASTEIKKOA tarvitaan jyrsintäsyvyyden tarkkaan säätämiseen.

5. KORKEUSOHJAINTA voi säätää ylös ja alas sekä kääntää portaattomasti tai valmiiden kulmahahlojen kohdalle. Valmiista hahloista on hyötyä, sillä ne varmistavat, että työ on tarkkaa.

6. KESKIMERKKI näyttää, missä kohdassa kaareva kolo on syvimmillään.

7. SIVUMERKIT näyttävät, missä kohdassa jyrsinterä on menossa.

Lamellien kolme vakiokokoa

Perinteiset lamellit ovat 4 milliä paksuja soikioita. Ne on tehty kovassa paineessa ja lämmössä puristetusta puulevystä. Lamellit laajenevat, kun ne imevät kosteutta. Se tekee liitoksista erittäin kestävät.

Markkinoilla on kolmen kokoisia lamelleja. P 0 -lamellit ovat 15x45-millisiä ja sopivat 9–12 milliä paksuille puille. P 10 -lamellit ovat 19x55 millin kokoisia, ja ne sopivat 13–15-millisten puiden liittämiseen. P 20 -lamellit ovat kooltaan 23x61 milliä, ja ne sopivat yli 15 milliä paksuille materiaaleille.

Jyrsityt kolot ovat hieman isompia kuin lamellit, joten koloissa on pientä säätövaraa ja tarpeeksi tilaa liimalle. Käytä mahdollisimman isoja lamelleja, jotta liitoksista tulee kestäviä.

Lamellijyrsin

Lamellit sopivat koloihin täydellisesti, kun levyt painetaan toisiaan vasten.