Testasimme kahdeksan alle 120 cm pitkää vesivaakaa eri hintaluokista ja löysimme sekä testivoittajan että Hyvän ostoksen.

Libelli eli vesivaa’an pieni ilmakupla on pääosassa, kun etsit oikeaa mittaa. Sen on näytettävä suoruus selvästi ja oikein, sillä rakennus voi joko seistä tai kaatua sen pysty- ja vaakasuoruuden mukaan.

Jotta voisit luottaa näkemiisi mittaustuloksiin, tee yksinkertainen testi ennen kuin ryhdyt töihin (ja ennen kuin ostat vesivaa’an).

Aseta vesivaaka tasaiselle alustalle (ei välttämättä vaaka- tai pystysuoralle) ja katso libellin paikka. Käännä sitten vesivaakaa 180° ja katso libelliä uudestaan. Molemmilla kerroilla libellin paikan tulee olla täsmälleen sama.

Muussa tapauksessa vesivaaka ei ole minkään arvoinen. Vesivaa’an mallista ollaan montaa mieltä. On makuasia, haluaako pinnan olevan ehjä ja sisältävän vain libellit vai haluaako vesivaakaan kahvan, ripustusrei’illä varustetut päätysuojukset, sileän vai V-uraisen pohjan, magneetit tms.

Mikä vesivaaka siis kannattaisi valita? Testasimme kahdeksan, alle 120 cm pitkää mallia. Hinnat vaihtelivat noin 15–85 euroon. Kaikki laitteet olivat riittävän tarkkoja useimpiin töihin, paria selvää poikkeusta lukuun ottamatta. Hinnat ovat Tee Itse -testien tapaan suuntaa antavia testausajankohtana. Pidä silmällä liikkeiden ja verkkokauppojen tarjouksia.