Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tee Itse -kurssi: Lamellijyrsin

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Miksi et tekisi työstäsi taidetta yhdistämällä kulmaliitokset ammattilaistapaan pienillä liitoskappaleilla? Kurssillamme opit, kuinka saat yksinkertaisesta mutta nerokkaasta laitteestasi kaiken hyödyn irti.

fiskemaskine

Kun on kerran kokeillut perinteisen tappiliitoksen tekoa puutapeilla, tietää, että reikien kohdistaminen tarkasti toisiinsa vaatii äärimmäistä tarkkuutta. Poratapit istuvat reikiin tiukasti eivätkä salli osien liikkumista mihinkään suuntaan. Niiden käyttö sopii teolliseen tuotantoon, jossa kiinteät koneet ja sarjatuotanto takaavat asemoinnilta vaadittavan tarkkuuden.

Lamelliliuskat sallivat yhteenliitettävien osien kohdistamiseen hieman sovitusvaraa liuskojen pituussuunnassa. Jyrsitty ura vastaa lamellin paksuutta ja syvyyttä, jolloin liitoksesta tulee vahvempi ja vakaampi, kun lamelli lopulta liimataan paikalleen. Lamello-niminen yritys kehitti nerokkaat lamellijyrsimet vuonna 1956.

Erityisesti huonekalupuusepät ovat käyttäneet koneita paljon, sillä niillä saa melko nopeasti aikaan upeita liitoksia. Lamello valmistaa edelleenkin ammattilaistason lamellijyrsimiä, ja kaikki liitosliuskat, joita tällä kurssillamme käytämme, ovat Lamellon.

Lamellijyrsimiä löytää silloin tällöin kone- ja rakennustarvikeliikkeiden tarjouksista reilun 50 euron hintaan. Tällainen kone saattaa riittää mainiosti, jos sitä ei tarvita jatkuvasti vaan sen käyttö on ajoittaista ja harrastusluonteista. Tälle kurssillemme valitsimme kuitenkin DeWaltin tarkan ja kestävän lamellijyrsimen.

Opit nämä asiat Tee Itsen lamellijyrsinkurssilla

Kurssi julkaistiin Tee Itse -lehdessä vuonna 2009. Kurssissa on viisi osaa ja 18 sivua:

 • Osa 1: Näin toimii lamellijyrsin Miksi et tekisi työstäsi taidetta yhdistämällä kulmaliitokset ammattilaistapaan pienillä liitoskappaleilla? Kurssillamme opit, kuinka saat yksinkertaisesta mutta nerokkaasta laitteestasi kaiken hyödyn irti.
 • Osa 2: L-liitos ja T-liitos Hyllyköt, kaapistot ja monet muut pienemmät yllyratkaisut on nopea ja helppo rakentaa lamellijyrsimen, liiman ja liitospalojen avulla.
 • Osa 3: Kehykset ja levyt Voit käyttää lamellijyrsintä esimerkiksi oven kehyslistojen kokoamiseen, tauluraameihin ja liimapuisiin pötälevyihin. Katso, kuinka helppoa se on.
 • Osa 4: Jiiri- liitokset Koska jiiriin kootuissa kulmissa on suurempi liimapinta kuin suorissa liitoksissa, ne ovat myös vahvempia. Näytämme jiiriliitoksen teon lamellijyrsimen avulla.
 • Osa 5: Erikoislamellit Lamelliliitokset viimeistelevät puusepäntyön. Modernit liitosratkaisut helpottuvat avattavie , lukittavien ja saranamaisten erikoislamellien käytöllä.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Tee Itse -kurssi: Lamellijyrsin
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin