Katso testivoittajat vuodelta 2022

Kulunutta vuotta tarkastellessa peräti 227 eri työkalua on käynyt läpi Tee Itse -lehden tarkat testausmenetelmät. Näitä 227 työkalua testattiin 20 suurtestissä ja 76 pienemmässä testissä.

Kun testaamme työkaluja, teemme sen kunnolla. Suunnittelen testimme siten, että ne vastaavat töitä, joihin koneet joutuvat oikeassa elämässä.

Kaikki saman testin koneet testataan tarkasti samalla tavalla. Tulokset ovat mitattavissa, ne voidaan toistaa, ja koneita on helppo verrata toisiinsa.

Siksi:

  • Kun testaamme moottorisahoja, sahaamme niillä siivuiksi mäntytolpan.
  • Kun mittaamme pensasleikkurien voimakkuutta, teemme sen katkaisemalla erikokoisia pyörölistoja.
  • Kun mittaamme porakone-ruuvinvääntimien nopeutta, käytämme tavallisia lastulevyruuveja.

Tässä jutussa on 20 konetta, jotka menestyivät parhaiten vuoden 2022 jättitesteissä ja nousivat testivoittajiksi.

Martin Mogensen
Tee Itsen testitoimittaja

20 testivoittajaa

1

Makita DHP483 hiiliharjaton moottori tekee vaikutuksen, sillä se oli sekä testin tehokkain että kestävin. Viisi karmiruuvia kiinnitettiin vain 25 sekunnissa, kun taas yhdellä latauksella porakone-ruuvinväännin pystyi poraamaan peräti 198 reikää 25 millin lattaterällä 25 millin MDF-levyyn. Se vastaa 66 reikää ampeerituntia kohti – eli kone poraa 61 prosenttia enemmän reikiä kuin toiseksi kestävin testin koneista. Tämä on erityistä siksi, että suuri teho syö usein koneen kestävyyttä.

Hinta noin 260 euroa, sis. laturin ja 3,0 Ah -akun.

Testissä yläjyrsimet: Makita-RT0702CX2J 2

Makita RT0702CX2J sisältää erillisen moottoriyksikön, joka voidaan kiinnittää erilaisiin lisävarusteisiin. Siksi kone on erittäin monipuolinen, ja jyrsimiä on helppo säätää ja vaihtaa. Valitettavasti lastuimu on heikko, ja jyrsintä on siirrettävä hitaasti eteenpäin, jotta imuteho riittäisi.

Hinta noin 250 euroa.

3

Metabo uhev 2860-2 quick ei ole kovin edullinen, mutta se toimii yhtä hyvin kuin huomattavasti kalliimmat koneet. Talttaus- ja poravasaravaihteen lisäksi siinä on kaksi vaihdetta normaaliin poraamiseen ilman iskuja. Muurattua seinää porattaessa voidaan myös valita nopeus ja iskun pituus sen mukaan, porataanko tiiltä vai betonia. Betoniin porauksen suorituskykytestissä testivoittaja selvisi 6 millin reiästä 6 sekunnissa ja 10 millin reiästä 15 sekunnissa.

Poravasaran monipuolisuutta korostaa mahdollisuus vaihtaa SDS-istukka iskuporaukseen sopivaan mukana toimitettavaan itsekiristyvään poraistukkaan, johon käyvät tavalliset pyörövarsiporat.

Hinta noin 250 euroa.

Iskuruuvinväännin: Makita DTD154Z 4

Makita dtd154z kiersi 8 x 180 millinranskalaisen puuruuvin kiinni vain 13 sekunnissa. Tavalliset puuruuvit saa paikalleen yhtä helposti neljän vaihteen ansiosta.

Hinta noin 335 euroa, sis. laturin ja 5,0 Ah -akun.

Moottorisaha testi: Makita UC3551A 5

Makita UC3551A on vaikuttava ja hyvin toteutettu sähkömoottorisaha, jolla pystyi sahaamaan mäntytolpan poikki kymmenen kertaa 39 sekunnissa ergonomiansa ja laatunsa ansiosta. Aikaan sisältyy myös sahan siirtely. Laipan ja ketjun kotelo oli useimmista kilpailijoista poiketen kokonaan metallinen, ja teräketjua kiristetään helposti ja tarkasti pienellä sivussa olevalla säätöpyörällä.

Hinta noin 185 euroa.

Hyvä kompressori kotikäyttöön: Hyundai OTS750-24/HYAC24-1S 6

Hyundai OTS750-24/ HYAC24-1S on useimpiin kompressoreihin verrattuna erittäin hiljainen. Melutaso on vain 62 desibeliä, mikä vastaa normaalia keskustelua. Vaimea ääni on tervetullut ominaisuus pienessä kotiverstaassa.

Hinta noin 360 euroa.

Akkukäyttöinen pensasleikkuri: RYOBI RY18HT55A 7

Ryobi RY18HT55A on erittäin mukava käyttää. Tasapaino on oivallinen, kummastakin kahvasta saa pitävän otteen ja koneen hallinta on helppoa. Testivoittaja oli ainoa, joka pystyi katkaisemaan 25 millin pyörötankoja. Valitettavasti sen suuri teho ei salli kovin pitkää käyttöaikaa. Lisäksi pitkä laippa ja ylimääräinen teho tarkoittavat sitä, että pensaiden leikkaaminen sujuu rivakasti.

Hinta noin 220 euroa, sis. laturin ja 2,0 Ah -akun.

Painepesurit: WORX Hydroshot WG630E 8

Worx hydroshot wg630E oli selvä testivoittaja, sillä se nappasi testin eri osa-alueilla peräti kolme ensimmäistä sijaa. Pitkä suutinvarsi takaa hyvän tasapainon myös silloin, kun suihku työntää pesuria taaksepäin.

Hinta noin 200 euroa, sis. laturin ja 4,0 Ah -akun.

Robottiruohonleikkuri testi: GARDENA Sileno Minimo 400 9

Gardena sileno minimo 400 on helppo ohjelmoida ja käyttää osana omaa arkea. Tämä onnistuu etenkin kätevän mobiilisovelluksen ansiosta, jolla voi muun muassa laatia leikkurille tarkan viikkoaikataulun siitä, milloin se saa tehdä työtään ja milloin ei. Robottileikkuri on myös erittäin luotettava, ja se leikkasi pihanurmen ongelmitta – trampoliinin jalustaa lukuun ottamatta, johon se jäi kiinni kolmesti.

Hinta noin 700 euroa.

Nurmikon ilmaaja testi: STIHL RL 540 10

Stihl rl 540 teknisten tietojen 2,2 kilowatinteho ei tee vaikutusta. Teho hyödynnetään kuitenkin optimaalisesti, ja ilmaaja pärjäsi helposti nurmikolla, jossa sammal ja kuiva ruoho irtosivat mutta tuore ruoho jäi kasvamaan.

Hinta noin 720 euroa.

Akkuruohonleikkurit testi: SKIL 0140 CA 11

Skil 0140 CA selvisi ongelmitta myös pitkästä ruohosta. Kaksi akkua kohottavat yhdessä jännitteen 40 volttiin, ja latausta riittää 43minuutiksi. Testipihassa tämä riittii peräti 536 m²:n leikkaamiseen yhdellä latauk-
sella. Leikkuria on helppo ohjata, ja sen saa varastoitua pieneenkin tilaan.

Hinta noin 380 euroa, sis. laturin ja 2,0 Ah -akut.

12

Stiga sbc 232 D oli paperilla suurtestimme heikoimpia koneita. Käytännössä se oli kuitenkin niin vakuuttava kone, että se sai sekä testivoittajan tittelin että ”Hyvä ostos” -suosituksen. Se katkaisi helposti 25 millin pyörötangot ja siisti 2 m² tiheää pensasaitaa 45 sekunnissa. Kone painaa 7,9 kiloa, joten tasapaino ja hyvät valjaat ovat ratkaisevan tärkeitä – ja Stiga on huolehtinut ne priimakuntoon.

Hinta noin 250 euroa.

Kulmahiomakone testi: METABO WEQ 1400-125 13

Metabo WEQ 1400-125 on takapotkun estotoiminto, joka varmistaa, ettei käsivartesi repeytyisi puoliksi paikaltaan, jos laikka tarttuisi tiukasti kiinni työskentelyn aikana. Tummanvihreässä koneessa oli testin suurin moottori, minkä vuoksi se oli myös testin nopein.

Puolen tuuman vesijohdon katkaiseminen 10 kertaa kesti vain 44 sekuntia. Laatu on myös huippuluokkaa, ja tällaisen koneen vähäiset ominaisuudet ovat harkittuja. Suojusta voi säätää ja laikkoja vaihtaa ilman työkaluja.

Hinta noin 135 euroa.

Ristilinjalaser testi: Stanley Cubix STHT77499-1 14

Stanley CUBIX STHT77499-1 on yksinkertainen ristilaser ilman erityisiä kommervenkkejä. Se on vankka ja tarkka, ja vihreä valo erottuu selvästi.

Hinta noin 100 euroa.

Monitoimityökalu testi: MAKITA DTM52Z 15

Makita dtm52z pärjäsi mainiosti monitoimileikkurien testissä, jossa kaikki koneet olivat muutoin suunnilleen yhtä nopeita ja tehokkaita. Tämä johtuu erityisesti leikkurin laadukkuudesta sekä ergonomiasta, joka on sekin huippuluokkaa. Moottori on kiinnitetty koneeseen tärinää vaimentavasti. Ratkaisu vaimentaa kaikkea värähtelyä ja tärähtelyä tehokkaasti.

Hinta noin 380 euroa, sis. laturin ja 5,0 Ah -akun.

Metabo SXE 425 -epäkeskohiomakone 16

Metabo sxe 425 turbotec on erittäin jämerä ja laadukas. Se painaa 2,5 kiloa eli on melko painava. Siitä on hyötyä esimerkiksi työtasoja ja muita vaakatasossa olevia kohteita hiottaessa. Lisäpaino tarkoittaa sitä, että kone on vakaampi ja varmempi. Lisäksi hiottavaan pintaan kohdistuu enemmän voimaa, jolloin kone tärisee vähemmän käsissä. Siksi se selviytyi nopeustestistä vain 19 sekunnissa.

Hinta noin 180 euroa.

Jiirisaha testi: METABO KGS 216 M 17

Metabo kgs 216 m on erittäin hyvä saha, jonka laatu on omaa luokkaansa. Sitä on helppo käyttää, säätää ja ohjata. Myös työn jälki on sahalla tarkkaa. Liukukisko, joka mahdollistaa sahan liikuttamisen edestakaisin työstettävää kappaletta pitkin, on hyvin voideltu ja liukuu esteettä.

Painikkeiden ja kahvojen sijoittelu on harkittua, ja laitteen käyttö tuntuu luonnolliselta. Sahassa on muutamia yksinkertaisia mutta tehokkaita ratkaisuja, jotka helpottavat työntekoa. Niitä ovat esimerkiksi ruuvipuristin, jossa on painike nopeaan ja karkeaan säätämiseen, sekä päätyvasteet pöydänjatkeessa.

Hinta noin 200 euroar.

18

Ryobi R18js painoi 2,7 kiloa kuuluen testin raskaimpiin, mutta paino on sopusoinnussa koneen vaikuttavan tehon kanssa. Se sahasi 32 sekunnissa metrin uran 24 millin MDF-levyyn.

Hinta noin 210 euroa, sis. laturin ja 4,0 Ah -akun.

19

Ryobi RWsl1801m on reilusti tehoa, ja se sahaa metrin uran 24 millin MDF-levyyn vain 10 sekunnissa. Lisäksi laatu tekee vaikutuksen, ergonomia on erinomaista ja saha tuntuu vankalta.

Hinta noin 230 euroa, sis. 4,0 Ah -akun.

Hyvä puukkosaha: MAKITA JR3051TK 20

Makita JR3051tk oli hieman kalliimpi kuin useimmat muut testin puukkosahat. Rahalle saa kuitenkin vastinetta, jos on valmis maksamaan hieman ylimääräistä. Sahan huomaa olevan aivan omaa luokkaansa, kun sitä pitelee käsissä. Muotoilu miellyttää silmää, saha on tasapainoinen ja sen painikkeet ovat suuria sekä helppokäyttöisiä. Kun Makita vielä päihitti muut katkaisemalla tolpan 10 kertaa 2 minuutissa ja 48 sekunnissa, epäilyksille ei jäänyt sijaa.

Yhtä sahaa lukuun ottamatta kaikki painoivat saman verran, joten Makita ei erottunut muista painollaan. Sahan paino jakautuu kuitenkin muita tasaisemmin, ja sen kapeista kädensijoista saa paremman otteen kuin muiden sahojen kädensijoista.

Hinta noin 130 euroa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut