Katsaus - Lastat ja kaapimet 5 minuutin

Jokainen nikkari tarvitsee lastaa tai kaavinta aina silloin tällöin. Luomme katsauksen rakennustarvikeliikkeiden valikoimiin.

Tässä esiteltäville lastoille ja kaapimille on varmasti jossakin vaiheessa käyttöä, joten lue, mihin käyttöön ne sopivat, ja kokeile niitä rakennustarvikeliikkeessä.

Istuvatko ne hyvin käteen? Saako välineestä kunnon otteen? Onko niitä helppo käyttää? Voiko kaapimen terän vaihtaa? Kokeile erimerkkisiä välineitä, sillä vaikka ne näyttävät samanlaisilta, niissä voi hyvin olla eroja.

Osta työväline, joka sopii tehtävään ja jota pystyt käsittelemään. 60 cm:n lastalla voi nopeasti täystasoittaa seinän, mutta työ vaatii harjoittelua. Säästämäsi ajan voit lopuksi joutua käyttämään seinän hiomiseen. Vastaavasti et voi tasoittaa kokonaista huonetta 3 cm:n lastalla, sillä seinästä ei tule tasaista, etkä saa työtä ajoissa valmiiksi.

9 tärkeintä lastaa / kaavinta

 1. Kittiveitsi
 2. Hammaslasta
 3. Tapettilasta
 4. Japanin lasta
 5. Teräslasta
 6. Tapettikaavin
 7. Kumilasta
 8. Maalikaavin
 9. Lasikaavin

Kittiveitsi

Ennen vanhaan ikkunalasit kiinnitettiin puitteisiin kitillä, mutta nykyään ikkunoissa käytetään itsekiinnittyvää lasitusnauhaa. Jos talossasi kuitenkin on vanhanaikainen kitattu ikkuna, jonka lasi on vaihdettava uuteen, tarvitset tätä veistä, jota käytetään kitin levittämiseen puitteen huulloksiin ja kittipinnan silottamiseen lasipinnalla työn päätteeksi. Voit ostaa kittiveitsen rakennustarvikeliikkeestä. Se ei kuulu nikkarin työkalupakin vakiovarusteisiin.

Tapettikaavi

Tapettikaavinta käytetään silloin, kun seinä halutaan kaapia tapetista täysin puhtaaksi ennen sen tasoittamista, pohjustamista kuitukankaalla ja uudelleen tapetointia. Työkalun leveä terä, joka on terävä kuin partaveitsi, leikkautuu vanhojen tapetti- ja kuituvahvi-kekerrosten alle irrottaen ne seinästä. Käytä tapettikaavinta, kun olet kostuttanut tapettia etikkavedellä ja antanut sen vetäytyä 4-5 minuuttia. Tämän jälkeen saat seinän puhtaaksi vauhdilla. Tapettikaapimessa on pitkä varsi tai ehkä teleskooppivarsi, jonka ansiosta et joudu kiipeämään tikkailla edestakaisin.

Kumilasta

Lastan ideana on jakaa tasoite täysin tasaisesti, jotta epätasaiset pinnat saadaan sileiksi. Kumilastaa käytetään saumaaineen levittämiseen laattojen ja klinkkereiden väliin.
Kumilastan vahvuutena on, että se pystyy silottamaan pintoja ja samalla painamaan tasoitetta kunnolla reikiin ja halkeamiin.

Hammaslasta

Hammaslastoja on kahden-laisia: kuvan kaltaisia muovisia lastoja, joilla levitetään liima seinään, ennen kuitukankaan tai vahvike kankaan asennusta. Toinen lastamalli on metallinen, ja sitä käytetään laastin levitykseen ennen laattojen asennusta. Molempia on tarjolla monenlevyisinä ja erikokoisin hampain.

Tapettilasta

Yhä useampi käyttää vanhan tapettiharjan sijaan erikoislastaa, jolla voi silottaa tapettia ja kuitukangasta, kun sitä kiinnittää seinään. Tapettilastan pyöreät kulmat ja taipuisa muovimateriaali estävät lastaa vaurioittamasta tapettia. Erikoinen muoto helpottaa kulmiin pääsyä.

Japanin lasta

Mainio lasta pien -vaurioiden korjaamiseen. Taipuisa terä on erittäin vahva ja joustava, joten sillä voi hyvin seurata pyöristettyjä muo-toja. Osta 3 eri leveyden lastasarja, niin sinulla on hyvät vä lineet pienten reikien tasoittamiseen jalkalistoista, seinistä, kaapinovista jne.

Teräslasta

Jos haluat tasoittaa pienehköjä reikiä tasaiselta pinnalta, käytä kuvan kaltaista lastaa. Kipsilevyjen liitokset voi ta-soittaa lastalla, joka ulottuu koko liitoskohdan yli. Leveydet 15 mm:stä 600 mm:iin.

Maalikaavin

Kuvan kaltaisia kaapimia käytetään lakan, liiman, maalin ja ruosteen poistoon lähes kaikenlaisilta pinnoilta. Kaavittavat pinnat voivat siis olla puuta, metallia tai vaikka betonia.

Jotkin kalliimmista kaapimista on varus-tettu etukahvalla, jota käytetään lisäpainon kohdistamiseen kaapimen erikoiskarkaistulle terälle. Etukahvan ideana on myös säästää käsivarsiin ja käsiin kohdistuvaa kuormitusta. Jotkut kaapimet voi varustaa erikokoisilla kaavinterillä. Terä pitää voida vaihtaa, kun se tylsyy. Tarkista lisäterien hinta, sillä se voi vaihdella paljon. Putkikaavin on erityisen kätevä. Ison T-kirjaimen muotoisella putkikaapimella pääsee hyvin vesiputkien yms. taakse.

Lasikaavin

Erinomainen, kun on maalannut lasia, mutta sopii hienosti myös lasikeraamiseen keit-tolevyyn, josta kiinni palanut ruoka irtoaa nopeasti. Kuin par-tahöylän terä. Leveydet 2-3 cm:stä 25 cm:iin, ja lisäteriä voi ostaa yksitellen.

  Muut lukevat juuri nyt …